Ραγδαίες εξελίξεις στην TEVA: Νέο σκάνδαλο δωροδοκίας – Παραιτήθηκε ο CEO

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Teva
Ούτε δύο μήνες δεν πέρασαν από τον Δεκέμβριο του 2016, οπότε και πλήρωσε πρόστιμο ύψους 519 εκατομμυρίων δολαρίων για υπόθεση δωροδοκίας, και η Iσραηλινή TEVA Pharmaceuticals, μια από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες με έμφαση στον τομέα των γενοσήμων, είναι αντιμέτωπη με μια αντίστοιχη υπόθεση.

Οι εξελίξεις στην TEVA είναι ραγδαίες. Την Δευτέρα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ο διευθύνων σύμβουλός της (CEO), Erez Vigodman, παραιτήθηκε.

“Πιστεύω ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για μένα να παραιτηθώ”, δήλωσε ο Vigodman. Και πρόσθεσε: “Ήταν ένα προνόμιο να ηγηθώ της Teva και είμαι υπερήφανος για όλα όσα πετύχαμε. Είμαι πεπεισμένος ότι το μέλλον της εταιρείας είναι λαμπρό”.

Έτσι, η Teva ξεκίνησε την αναζήτηση για τον πέμπτο κατά σειρά CEO της σε 15 χρόνια.

Teva

Ο διευθύνων σύμβουλος της Teva, Erez Vigodman, παραιτήθηκε. Η παραίτησή του έγινε άμεσα δεκτή.

Νέα υπόθεση δωροδοκίας από πλευράς Teva, εξετάζει αστυνομία του Ισραήλ

Η παραίτηση του Erez Vigodman ήρθε μία μέρα προτού η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, δημοσίευσε ότι οι Αρχές της χώρας ερευνούν ενδεχόμενη δωροδοκία σε χώρες όπως το Μεξικό, η Ρωσία και η Ουκρανία.

Η μεγαλύτερη εταιρεία του Ισραήλ φέρεται ότι κατέβαλε μίζες ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων και ότι παραποίησε έγγραφα για να τις αποκρύψει.

Η Teva αντιμετώπισε μια παρόμοια έρευνα δωροδοκίας το 2016, οπότε και κατέβαλε 519 εκατ. δολάρια στις ΗΠΑ, για να διευθετήσει αποδεδειγμένες παραβιάσεις του νόμου Foreign Corrupt Practices, οι οποίες σχετίζονταν με τις τρεις προαναφερθείσες χώρες στην ισραηλινή έρευνα.

“Ο συμβιβασμός (σ.σ. η συμφωνία πληρωμής προστίμου) αφορά γεγονότα που συνέβησαν μεταξύ 2007-2012 και κανένα από τα άτομα που εμπλέκονται σε αυτές τις ανάρμοστες πληρωμές εργάζονται σήμερα στην Teva”, ανέφερε η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση.

Στο ναδίρ η μετοχή

Η εταιρεία αναμένεται να δημοσιεύσει τα κέρδη του 4ου τριμήνου του 2016 την προσεχή Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου. Η τελευταία εξέλιξη βύθισε την μετοχή της την Τρίτη στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ, όπου η τιμή της έφτασε τα 32,19 δολάρια. Πρόκειται για πτώση άνω του 50% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2015 και για το ναδίρ της τιμής μετοχής της Teva τα τελευταία 10 χρόνια.

teva

Η Teva αντιμετωπίζει, επίσης κατηγορίες ότι προέβη σε απάτη με ψευδείς ισχυρισμούς, για να ξεφύγει από την αγορά μιας μεξικανικής εταιρείας, ενώ πρόσφατα είχε “κλειδώσει” την έναρξη κλινικών δοκιμών φάσης 2 για φάρμακο για τον χρόνιο πόνο χαμηλά στην πλάτη.

Ελλάδα

Δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια ανακοίνωση από το ελληνικό τμήμα της εταιρείας (Teva Hellas). Αυτό ενδεχομένως να συμβεί όταν και αν υπάρξει σχετική επίσημη ενημέρωση από τα κεντρικά. Προς το παρόν αναφέρουν ότι «εξ όσων γνωρίζουν, βρίσκεται υπό εξέλιξη έρευνα από τις ισραηλινές Αρχές επάνω στα ίδια θέματα, τα οποία οδήγησαν στον συμβιβασμό με την αμερικανική Δικαιοσύνη».