Ψευτογιατρός: Πώς μπορείτε να διαπιστώσετε εάν ο γιατρός σας είναι «μαϊμού»

  • Γιάννα Σουλάκη
ψευτογιατρός
Δικλείδα ασφαλείας κατά των απατεώνων που δηλώνουν "γιατροί" διαθέτει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Μετά τα απανωτά περιστατικά επιτήδειων ψευτογιατρών, που μέσω αντιποίησης ιατρικού επαγγέλματος παγιδεύουν ανυποψίαστους και σε πολλές περιπτώσεις απελπισμένους ασθενείς, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) έλαβε μέτρα.

Δημιούργησε ψηφιακή πλατφόρμα, ενταγμένης στην ιστοσελίδα του ΠΙΣ, μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να εντοπίσουν όποιον από τους 64.510 πιστοποιημένους και με άδεια άσκησης επαγγέλματος γιατρούς της χώρας επιθυμούν.

Στο ψηφιακό μητρώο του ΠΙΣ οι πολίτες θα μπορούν να βρίσκουν το όνομα του ιατρού που τους ενδιαφέρει, την ειδικότητά του αλλά και τον Ιατρικό Σύλλογο στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν εύκολα και γρήγορα να διαπιστώνουν εάν ένα πρόσωπο που δηλώνει ότι κατέχει την ιατρική ιδιότητα είναι πράγματι ιατρός.

Αν κάποιος δεν βρίσκεται στη λίστα του ΠΙΣ, δεν είναι νόμιμος γιατρός και ενδέχεται να είναι γιατρός-μαϊμού.

Μπείτε στο Μητρώο όλων των γιατρών της χώρας του ΠΙΣ ΕΔΩ

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι πρέπει να πράττουν πάντοτε ότι είναι δυνατό προκειμένου να διαφυλαχτούν τα δικαιώματά τους, αλλά και η ορθή πρόσβαση τους στο ιατρικό προσωπικό της χώρας.

Να σημειωθεί ότι η πρόσβαση στο μητρώο των γιατρών είναι άμεση και δεν απαιτεί προηγούμενη εγγραφή.

Παρόμοιες οδηγίες εξέδωσε σήμερα και ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης:

Δείτε επίσης: Τι συνιστά στους πολίτες ο Ι.Σ.Θ. ως μέτρο προστασίας από ψευτογιατρούς

Ψευτογιατρός: Πότε ένας γιατρός είναι «νόμιμος»

Για να ασκήσει το ιατρικό επάγγελμα πρέπει να έχει πάρει το πτυχίο ιατρικής και ειδικότητας και στη συνέχεια για να ασκήσει το επάγγελμά του, πρέπει να διαθέτει νόμιμη άδεια ασκήσεων επαγγέλματος. Μέχρι πρόσφατα (πριν από δύο χρόνια) οι άδειες αυτές δίνονταν από τις νομαρχίες, μετά από κατάθεση όλων των διακαιολογητικών από τον ενδιαφερόμενο.

Πλέον, οι άδειες ασκήσεως επαγγέλματος εκδίδονται αποκλειστικά και μόνο από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ύστερα από έλεγχο γνησιότητας του πτυχίου, είτε αυτό είναι από ελληνικό είτε από πανεπιστήμιο χώρας του εξωτερικού.

Μάλιστα, ο ΠΙΣ είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για την έκδοση του τίτλου ιατρικής ειδικότητας, έπειτα από εξετάσεις που οργανώνει τέσσερις φορές τον χρόνο.

Η εγγραφή στους τοπικούς Ιατρικούς Συλλόγους όλης της χώρας, έπεται των παραπάνω διαδικασιών και είναι υποχρεωτική, τόσο για τους γιατρούς του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα. Επίσης, και οι κατά τόπους Ιατρικοί Σύλλογοι, διαθέτουν βάση δεδομένων για τα μέλη τους.

Αν κάποιος γιατρός δεν εγγραφεί στον οικείο Ιατρικό Σύλλογο, δεν μπορεί να ασκήσει νομίμως ιατρική, ακόμη και αν έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Ωστόσο, γιατροί του δημοσίου ενδέχεται να μην εγγραφούν σε Ιατρικό Σύλλογο, ωστόσο, ενδέχεται να βρεθούν σοβαρά εκτεθειμένοι απέναντι στον νόμο, σε περίπτωση ιατρικού λάθους.