Προβληματίζει η πανδημία στην Ευρώπη: Σε «βαθύ κόκκινο» τα νησιά εν μέσω τουρισμού – Τι θα γίνει με τα ξενοδοχεία καραντίνας

  • Γιάννα Σουλάκη
Με ... παρατράγουδα προχωρά το καλοκαίρι εξαιτίας του νέου θερινού κύματος του κορονοϊού, το οποίο μπορεί να μην προβληματίζει τους ευρωπαίους πολίτες σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο βρίσκει και φέτος τον τρόπο να “κλέψει” την καλοκαιρινή μας ανεμελιά...

Τα κρούσματα αυξάνονται σε 110 χώρες και κυρίως στις πιο τουριστικές (Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία κ.α), την ώρα που οι πολίτες βρίσκονται ξανά αντιμέτωποι με νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2, του “έξυπνου” ιού που βρίσκει τον τρόπο να “δραπετεύει” από τις ανθρώπινες προσπάθειες για τον περιορισμό του.

Γι’ αυτό και τα ταξίδια χωρίς περιοριστικά μέτρα ευνοούν την ταχύτερη εξάπλωση του 6ου κύματος του κορονοϊού στην Ευρώπη, ωστόσο, «κανείς δεν φαίνεται να δίνει σημασία και τα αεροδρόμια γεμίζουν ασφυκτικά», σχολιάζει σε ρεπορτάζ της η la Repubblica.

Οι νέες παραλλαγές της Όμικρον, ΒΑ.4 και ΒΑ. 5, είναι περισσότερο μεταδοτικές, ενώ μετά από προκαταρκτικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, εκφράζονται φόβοι πως οι νέοι ιοί  πλήττουν περισσότερο το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα (πνεύμονες) προκαλώντας πιο σοβαρά προβλήματα από τις πρώτες μολύνσεις της Όμικρον τον περασμένο χειμώνα, οι οποίες είχαν περισσότερα κοινά συμπτώματα με το απλό κρυολόγημα.

Δείτε επίσης: Όμικρον 4 και 5: Ενδέχεται να στοχεύουν τους πνεύμονες – Μοιάζουν με τους ιούς Άλφα και Δέλτα

Έτσι, δεν αποκλείεται η τάση αύξησης των νοσηλειών -όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλη την ΕΕ- να οφείλεται ακριβώς σε αυτόν τον λόγο: στην πιθανότητα οι δύο νέες παραλλαγές της Όμικρον να προκαλούν μεγαλύτερη νοσηρότητα Διαβάστε περισσότερα, εδώ …

Ωστόσο, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν σημειώνεται σοβαρή επιβάρυνση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αν και στην Ελλάδα οι διασωληνωμένοι χθες ξεπέρασαν ξανά τους 100.

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Αυξάνονται τα σοβαρά περιστατικά. 102 διασωληνωμένοι ασθενείς, 23 θάνατοι σήμερα

Παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού

Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης στους επιδημιολογικούς χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ECDC), βρίσκονται σε βαθύ κόκκινο, ενώ αύξηση στα κρούσματα καταγράφεται σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Την τελευταία εβδομάδα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού αυξήθηκε κατά 18%  με περισσότερα από 4,1 εκατομμύρια κρούσματα να έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος των νέων κρουσμάτων, μάλιστα, σημειώθηκε στη Μέση Ανατολή.

Ιδιαίτερα η παραλλαγή ΒΑ.5 της μετάλλαξης Όμικρον, φαίνεται να διασπείρεται ανεξέλεγκτα, τη στιγμή που όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν αναστείλει την υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού / νόσησης, για τα ταξίδια και την είσοδο σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

«Όλη η Ευρώπη βρίσκεται στο κόκκινο. Μπορεί να υπάρχουν μερικές διαφορές μεταξύ των χωρών όμως τα κρούσματα κορονοϊού ανά 100.000 πληθυσμού σημειώνουν αύξηση σε όλα τα κράτη» τόνισε ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ στη χθεσινή ενημέρωση που παραχώρησαν οι επιστήμονες και πρόσθεσε πως «ανοδική πορεία σημειώνεται και στο ποσοστό θετικότητας».

Δείτε τον σχετικό χάρτη του ECDC στις 30 Ιουνίου, όπου φαίνεται καθαρά πως το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης είναι βαθύ κόκκινο.

ECDC

Σε βαθύ κόκκινο η Ελλάδα

Όπως υπογραμμίζει ο ξένος τύπος, το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου αναμένονται στην Ελλάδα 2 εκατομμύρια αφίξεις, ενώ το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αθήνα βρίσκεται στο 90% της δραστηριότητάς του σε σχέση με το 2019 (τελευταίο καλοκαίρι χωρίς Covid-19).

Την ίδια στιγμή, τόσο το ελληνικό υπουργείο Υγείας, αλλά και οι υπουργοί Υγείας των υπόλοιπων κρατών της ΕΕ, επιμένουν πως δεν πρόκειται να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας πριν από το φθινόπωρο.

Ωστόσο, στη χώρα μας τις τελευταίες 14 ημέρες καταγράφονται 1.125 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και στην Ιταλία 981, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος εμφανίζεται στα 694 κρούσματα, ανά 100.000 πληθυσμού.

Η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων στην Ελλάδα καταγράφεται, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ στη χθεσινή ενημέρωση, στο Ιόνιο, το Νότιο Αιγαίο, στην Κρήτη και στην Αττική.

Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν επίσης, θετικό το γεγονός πως η αύξηση των νοσηλειών στις απλές κλίνες δεν μεταφράζεται -προς το παρόν τουλάχιστον- σε αύξηση των νοσηλειών σε κλίνες ΜΕΘ.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες το iatropedia.gr, ωστόσο, σημειώνεται αύξηση στους θανάτους.

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Σε τροχιά επιδείνωσης οι “σκληροί” δείκτες – Αυξάνονται οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ

Το πρόβλημα με την απομόνωση των θετικών κρουσμάτων και τα ξενοδοχεία καραντίνας

Υπό τον φόβο ανεξέλεγκτων καταστάσεων εν μέσω θέρους και τουριστικής περιόδου, η κυβέρνηση στην Ελλάδα -και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις- βρίσκεται υπ’ ατμόν.

Ήδη, έχει εκπονηθεί επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει την στενή παρακολούθηση της επιδημιολογικής κατάστασης στα νησιά, αλλά την άμεση επικοινωνία μεταξύ όλων των συναρμόδιων υπουργείων (Υγείας, Τουρισμού, Εσωτερικών και Ανάπτυξης), με σκοπό την έγκαιρη παρέμβαση σε έκτακτες καταστάσεις.

Φέτος, μάλιστα, η κατάσταση είναι περισσότερο δύσκολη σε επίπεδο διαχείρισης των θετικών περιστατικών, καθώς δεν υπάρχουν ξενοδοχεία καραντίνας για την απομόνωση τουριστών που θετικοποιούνται στον SARS-CoV-2.

Σύμφωνα μάλιστα με ευρωπαϊκές συστάσεις για τη διαχείριση των κρουσμάτων στον τουρισμό, όποιος βρεθεί θετικός στον κορονοϊό στον τόπο διακοπών του αλλά δεν έχει συμπτώματα μπορεί να ταξιδέψει, ακολουθώντας όμως όλα τα μέτρα ασφαλείας (μάσκα, μέτρα ατομικής προστασίας).

Εάν, ωστόσο, η νόσος εμφανίζεται πιο σοβαρή θα πρέπει να απομονωθεί με δική του ευθύνη. Το ίδιο ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν άρει τα μέτρα κατά της Covid-19.

Η υψηλή θετικότητα σε όλη τη χώρα, ωστόσο, αλλά και οι περιορισμοί στις ΗΠΑ (σ.σ. οι αμερικανοί πολίτες δεν μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους χωρίς αρνητικό τεστ), φέρνει ξανά στο επίκεντρο την ανάγκη δημιουργίας ξενοδοχείων καραντίνας.

Έτσι, ο σχεδιασμός από την αρχή του καλοκαιριού για τη δημιουργία ξενοδοχείων καραντίνας, βγήκε ξανά από το συρτάρι και βρίσκεται πλέον σε πορεία υλοποίησης.

Τα Υπουργεία Τουρισμού και Υγείας για τις ανάγκες εξυπηρέτησης της τουριστικής κίνησης, αναμένεται να δημιουργήσουν συγκεκριμένα δύο ξενοδοχεία καραντίνας στην Ελλάδα, ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν