Ενημέρωση ΕΟΔΥ: Αττική, Κρήτη, Νησιά του Ιονίου και Νότιο Αιγαίο στη δίνη του 6ου κύματος – Στους 18 – 24 ετών τα πιο πολλά κρούσματα

  • Γιάννα Σουλάκη
Ζαούτης
Ενημέρωση για την επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και την έξαρση των κρουσμάτων εξαιτίας των υποπαραλλαγών του κορονοϊού ΒΑ.4 και ΒΑ.5, παρουσίασαν ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης και ο α’ αντιπρόεδρος του οργανισμού Δημήτρης Παρασκευής.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Ζαούτης παρουσίασε -κατά την έναρξη της ομιλίας του- πίνακες που δείχνουν, όπως είπε, πως «όλη η Ευρώπη είναι στο κόκκινο με την πανδημία, όλα τα κράτη έχουν αύξηση τον αριθμό κρουσμάτων. Αύξηση υπάρχει και στον αριθμό θετικότητας, με βάση των αριθμό των τεστ που διεξάγει το κάθε κράτος», ανέφερε.

Στις νοσηλείες τα περισσότερα κράτη δεν είναι στο «κόκκινο» όπως και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ, σημείωσε.

Την ίδια ώρα, τα στελέχη Όμικρον ΒΑ4 – Α5 «σαρώνουν» σε Ελλάδα και Ευρώπη, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Παράλληλα παρουσιάστηκε και σχετικός πίνακας με τα τεστ στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ελλάδα να βρίσκεται στη δεύτερη θέση (μετά την Κύπρο) στον αριθμό των τεστ που πραγματοποιούνται ανά 100.000 πληθυσμό.

Οι τέσσερις περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα

Παίρνοντας τον λόγο ο Καθηγητής κ. Δημήτρης Παρασκευής ανέφερε πως τα περισσότερα κρούσματα και ο υψηλότερος δείκτης θετικότητας καταγράφονται στα Ιόνια νησιά, την Αττική, την Κρήτη και τα νησιά Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή υπάρχει συνεχόμενη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών, ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες δεν καταγράφεται αυξητική τάση.

Όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ υπάρχει μια αύξηση του ποσοστού των επαναλοιμώξεων τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ενώ για τις νοσηλείες υπάρχει αύξηση που, όμως, δεν μεταφράζεται σε αύξηση του αριθμού των νοσηλειών στις ΜΕΘ.

Οι εκπρόσωποι του ΕΟΔΥ παρατήρησαν επίσης μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων παρουσιάζονται σε περιοχές με ενεργή τουριστική δραστηριότητα.