Πρωτοβουλίες ΙΣΑ για τα προβλήματα των παρόχων από τον ΕΟΠΥΥ

  • Iatropedia
Συνάντηση φορέων της Πρωτοβάθμιας Υγείας έγινε μετά από πρόσκληση του προέδρου του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλη στην οποία εκφράστηκε ομόφωνα η άποψη ότι ο ΕΟΠΥΥ αδυνατεί να εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις λόγω της υποχρηματοδότησης από το κράτος (0,3% του ΑΕΠ) αλλά και της μη απόδοσης από τα ασφαλιστικά ταμεία των εισφορών των ασφαλισμένων. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει έλλειμμα 1,5 δις ευρώ.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Τα προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του απασχόλησαν τα σωματεία των παρόχων του ΕΟΠΥΥ σε συνάντηση που είχαν με το προεδρείο του ΙΣΑ. Η συνάντηση έγινε μετά από πρόσκληση του προέδρου του ΙΣΑ, Γ. Πατούλη.

Γιατροί, ιατρικά εργαστήρια και πολυΐατρεία παραμένουν απλήρωτοι από τον Φεβρουάριο του 2015 ενώ τους οφείλονται και ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2011 και 2012, όπως επίσης και το 10% του υπολοίπου της προκαταβολής επισκέψεων, πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων του 2012-2013-2014.

Ο ΙΣΑ μετά από πρόταση όλων των παρευρισκόμενων Επαγγελματικών Ενώσεων και Ομοσπονδιών αναλαμβάνει άμεσες νομικές ενέργειες προς όλες τις κατευθύνσεις για διερεύνηση ευθυνών για την κατάσταση που έχει περιέλθει η ΠΦΥ και ιδίως ο ΕΟΠΥΥ, στηρίζοντας παράλληλα κάθε μορφή αντίδρασης των Ιατρών μελών του

Ο ΙΣΑ θεωρεί αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα συνταγογράφησης από όλους τους γιατρούς (συμβεβλημένους και πιστοποιημένους) και ζητά:

Α) Συλλογικές συμβάσεις με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για όσους Ιατρούς το επιθυμούν δια μέσου των Ιατρικών συλλόγων υπό την αιγίδα του ΠΙΣ.

Β) Κατάργηση του απαράδεκτου και ληστρικού clawback.

Γ) Εφαρμογή από την ΗΔΙΚΑ των Υπουργικών αποφάσεων για τα αριθμητικά όρια με διαχωρισμό ποιες εξετάσεις εκτελούνται από τους συμβεβλημένους Ιατρούς και ποιες από τις δημόσιες δομές και βασικό κανόνα κάθε εξέταση που αναγράφετε και εκτελείται από τους φορείς ΠΦΥ να πληρώνετε.

Δ) Να μην δίνετε κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή.

Ε) Διαχωρισμός της ΠΦΥ από την δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια.

ΣΤ) Νομοθετική ρύθμιση για να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς των καρτών Υγείας που προσβάλουν το Ιατρικό σώμα και αναθεώρηση του νόμου περί Ιατρικής διαφήμισης για την οποία έχουν γίνει προτάσεις από τον ΙΣΑ από 2ετίας.

Ζ) Τέλος να δίνονται άμεσα οι εισφορές των ασφαλισμένων στο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και όχι δια μέσου των ασφαλιστικών τους ταμείων γεγονός που θα βοηθήσει τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στην βιωσιμότητα του.