Πρωτοποριακή αφαίρεση όγκου προσώπου χωρίς νυστέρι!

  • Iatropedia
Πρωτοποριακή χειρουργική τεχνική αφαίρεσης όγκων και εκτεταμένης οστεοσύνθεσης στην γναθοπροσωπική περιοχή, χωρίς εξωτερικές τομές και ουλές, πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας.

Πρόκειται για καινοτόμα και απαιτητική χειρουργική τεχνική (midfacial degloving) που πραγματοποιήθηκε από τον Επιμελητή Α’ του Τμήματος Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής του ΕΝHC, κ. Κωνσταντίνο Ψωμαδέρη, με την οποία επιτυγχάνεται προσπέλαση στον σκελετό του μέσου τριτημορίου του προσώπου, όπως στην άνω γνάθο, ζυγωματικό οστό, ρινικά οστά, ιγμόρειο άντρο, έδαφος οφθαλμικού κόγχου, χωρίς την παραμικρή τομή στο δέρμα.

Η προσπέλαση γίνεται διαμέσου τομών εντός της στοματικής και της ρινικής κοιλότητας και στη συνέχεια με απογύμνωση (degloving) του σκελετού του προσώπου. Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στα πλέον εξειδικευμένα χειρουργικά κέντρα του εξωτερικού για την αφαίρεση ευμεγέθων καλοήθων όγκων της περιοχής, μικρού ή μεσαίου μεγέθους κακοήθων όγκων, αλλά και για την διόρθωση του περιγράμματος του προσώπου σε περιπτώσεις δυσμορφιών, όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις οστικών ελλειμμάτων ή ινώδους δυσπλασίας.

Μετά το πέρας της επέμβασης επανατοποθετούνται τα εξωτερικά μαλακά μόρια της περιοχής (δέρμα, ρινικοί χόνδροι, βλεννογόνος του στόματος) στην αρχική και φυσιολογική τους θέση και το τελικό αποτέλεσμα εξασφαλίζει πολλαπλά πλεονεκτήματα για τον ασθενή, καθώς όχι μόνον φαίνεται πως στο πρόσωπό του δεν συνέβη καμία ιατρική παρέμβαση, αλλά μειώνεται σημαντικά και ο χρόνος πλήρους ανάρρωσης και αποκατάστασης, ώστε να επιστρέψει στην καθημερινή δραστηριότητά του, και συνακόλουθα ενισχύοντας τη ψυχολογική του διάθεση.

Ειδικότερα, από το Τμήμα Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής του ΕΝHC η τεχνική αυτή εφαρμόστηκε τις προηγούμενες ημέρες σε 44χρονο ασθενή, ο οποίος έπασχε από μια ενδοστική εκτεταμένη καλοήθη βλάβη (στο μέγεθος ενός πορτοκαλιού) που εκτείνονταν από τους οδόντες της άνω γνάθου μέχρι το έδαφος του οφθαλμικού κόγχου, όπως επίσης εντός της ρινικής κοιλότητας, καθώς και στο σώμα του ζυγωματικού οστού. Η προσπέλαση έγινε όπως περιγράφηκε ανωτέρω (midfacial degloving), ο όγκος αφαιρέθηκε επιτυχώς και το έλλειμμα στην περιοχή αποκαταστάθηκε με τη χρήση οστικών μοσχευμάτων και υλικών οστεοσύνθεσης. Ο ασθενής έλαβε εξιτήριο την τρίτη μετεγχειρητική ημέρα, χωρίς την παραμικρή λειτουργική ή αισθητική επιπλοκή.

«Η νέα τεχνική ενισχύει την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, που αποτελεί την πλέον σύγχρονη τάση στη χειρουργική», επισημαίνει ο κ. Κωνσταντίνος Ψωμαδέρης, ενώ προσθέτει ότι ιδίως για τις επεμβάσεις στην γναθοπροσωπική περιοχή «απαλλάσσει τον ασθενή από το φόβο της παραμόρφωσης ή της αλλοίωσης του προσώπου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν