«Πρωτεύουσα» της Ελλάδας στις μεταμοσχεύσεις η Θεσσαλονίκη

  • Iatropedia
Ζωή σε 4235 ανθρώπους, χάρισαν τα τελευταία 25 χρόνια, οι Μονάδες Μεταμοσχεύσεων, τριών νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης. Το Ιπποκράτειο, το Παπανικολάου και το ΑΧΕΠΑ, είναι τα πρωτοπόρα νοσοκομεία στις μεταμοσχεύσεις και μέρα με τη μέρα εξελίσσουν τις μεθόδους τους, δίνοντας ελπίδα σε ασθενείς που το έχουν ανάγκη.

Στην κλινική Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκράτειου, από το 1987 μέχρι το 2011, πραγματοποιήθηκαν 1762 μεταμοσχεύσεις νεφρών, ήπατος και παγκρέατος. Στο Παπανικολάου από το 1985 μέχρι το 2011, πραγματοποιήθηκαν 1173 μεταμοσχεύσεις μυελού, και στο ΑΧΕΠΑ, από το 1983 μέχρι και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 1300 μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς.

Από τα στοιχεία αυτά που γνωστοποίησαν οι διευθυντές των τριών Μονάδων Μεταμοσχεύσεων, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, προκύπτει ότι η Βόρεια Ελλάδα, πρωτοπορεί στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, όχι μόνο λόγω της αύξησης των επεμβάσεων, αλλά και λόγω των νέων τεχνικών που εφαρμόζονται. Ο ΕΟΜ (εθνικός οργανισμός μεταμοσχεύσεων) βράβευσε τους συντελεστές αυτού του πραγματικού θαύματος της ζωής.

Ας δούμε συγκεκριμένα κλινική – κλινική, το πραγματικά εντυπωσιακό και αξιοθαύμαστο δώρο ζωής που χαρίζουν οι γιατροί, και το προσωπικό σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Από το 1987 μέχρι το 2011 στο Ιπποκράτειο: 1351 μεταμοσχεύσεις νεφρού, 395 ήπατος, 2 συνδυασμένες μεταμοσχεύσεις ήπατος και νεφρού, 4 νησίδων παγκρέατος και νεφρού και 10 παγκρέατος. Μέσα στους 2 πρώτους μήνες του 2012, έγιναν 13 μεταμοσχεύσεις, ήπατος και νεφρού. Όπως επισήμανε ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου, αναπληρωτής καθηγητής κ. Β. Παπανικολάου: «έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων και σε αυτό έχει παίξει σημαντικό ρόλο η εκστρατεία υπέρ της δωρεάς οργάνων. Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της κλινικής γίνονταν μόνο 6 με 7 μεταμοσχεύσεις τον χρόνο.»

Από το 1985 μέχρι το 2011 στο Παπανικολάου: 1173 μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών, εκ των οποίων οι 518 αλλογενείς (δηλαδή με μόσχευμα από ξένο δότη), και 655 αυτόλογες (δηλαδή με μόσχευμα από τον ίδιο τον ασθενή). Οι περισσότερες μεταμοσχεύσεις μυελού, έγιναν για την αντιμετώπιση της οξείας λευχαιμίας (390 σε αριθμό). Η Μονάδα Μυελού των Οστών του Παπανικολάου, άρχισε να λειτουργεί το 1985 και είναι η αρχαιότερη στην Ελλάδα.

Ο διευθυντής της Αιματολογικής κλινικής του Παπανικολάου κ. Α. Αναγνωστόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει μια αυξητική τάση στις μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών: «Το 2009, έγιναν 65 μεταμοσχεύσεις, το 2010 έγιναν 90 και το 2011 ο αριθμός έφτασε τις 104» Ο κ. Αναγνωστόπουλος επισήμανε ότι το νοσοκομείο θα είχε τη δυνατότητα για 20 επιπλέον μεταμοσχεύσεις το χρόνο αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, αφού 2 από τις 8 κλινικές του νοσοκομείου είναι κενές λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.

Η Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Μυελού των Οστών του Παπανικολάου, πρωτοπόρησε παγκοσμίως το 1995, με τις αυτόλογες μεταμοσχεύσεις μυελού, για τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Το 80% των πρωτοκόλλων που εφαρμόζονται στο εξωτερικό σήμερα, έχουν ήδη εφαρμοστεί στο Παπανικολάου.

Από το 1986 μέχρι και σήμερα στο ΑΧΕΠΑ: έγιναν 1300 μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς, ενώ το τελευταίο 6μηνο, έχουν πραγματοποιηθεί ήδη 50. Πάντως τον τελευταίο μήνα, η Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Κερατοειδούς πρωτοπόρησε και πάλι καθώς πραγματοποίησε 2 μεταμοσχεύσεις με ένα μόσχευμα. Ο διευθυντής της Α οφθαλμολογικής κλινικής του ΑΧΕΠΑ, καθηγητής κ. Π. Οικονομίδης εξήγησε: «Χάρη στις νέες τεχνικές είναι πλέον εφικτό, με ένα μόσχευμα κερατοειδούς να το χωρίσουμε στα δύο και να πραγματοποιήσουμε 2 κερατοπλαστικές, δηλαδή να το μεταμοσχεύσουμε σε 2 ασθενείς.»

Από το 1986 λειτουργεί στο νοσοκομείο και Τράπεζα Οφθαλμών, που έχει βοηθήσει απίστευτα στην αλματώδη αύξηση των μεταμοσχεύσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για τη λευχαιμία στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

χάνονται όργανα επειδή δεν υπάρχουν μονάδες μεταμόσχευσης

τρείς δότες έδωσαν ζωή σε 15 ασθενείς

νέα ζωή μετά τη μεταμόσχευση προσώπου

κορυφαίοι επιστήμονες χτυπούν τον διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά