Πρόστιμα και μπλόκο στις εξαγωγές από τον ΕΟΦ!

  • Iatropedia
Με υψηλά χρηματικά πρόστιμα αλλά ακόμη και με διακοπή των παράλληλων εξαγωγών απειλούνται όσοι αφήνουν ακάλυπτη την ελληνική αγορά από φάρμακα, σύμφωνα με προειδοποίηση του ΕΟΦ και με αφορμή τις ελλείψεις που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στα ράφια των φαρμακείων.

Με απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών προειδοποιεί ο ΕΟΦ τις φαρμακευτικές εταιρείες και τις φαρμακαποθήκες αν δεν αποκαταστήσουν άμεσα την επάρκεια φαρμάκων στην αγορά.

Έξαρση του φαινομένου των ελλείψεων φαρμάκων εντοπίζει και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), αποδίδοντας το φαινόμενο κυρίως στην οικονομική κρίση και την αναπόφευκτη δυσχέρεια που έχει προκαλέσει στις σχέσεις μεταξύ εταιρειών, φαρμακαποθηκών και φαρμακείων.

Ωστόσο, ο ΕΟΦ, πέραν από τα προβλήματα εμπορικής φύσεως, διαπίστωσε πως για 20 φάρμακα που είναι σε έλλειψη ευθύνεται η μειωμένη διάθεση τους από τις υπεύθυνες εταιρείες , ενώ για 41 σκευάσματα υπάρχει αυξημένη εξαγωγική δραστηριότητα.

Μετά από αυτή τη διαπίστωση, ο Οργανισμός ζήτησε από τις εταιρείες και τις φαρμακαποθήκες, που εμπλέκονται στις ελλείψεις αυτές, να φροντίσουν για την άμεση αποκατάσταση της επάρκειας στην αγορά. Διαφορετικά προειδοποιεί πως θα προβεί ακόμη και σε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών σε φάρμακα αναντικατάστατα και φάρμακα σοβαρών παθήσεων, ενώ θα εισηγηθεί και την επιβολή χρηματικών κυρώσεων στις εταιρείες, όπως έπραξε και στο πρόσφατο παρελθόν.

Σύμφωνα με τους Φαρμακοποιούς, πάνω από 160 φαρμακευτικά σκευάσματα λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία ακόμη και ασθενών με σοβαρές παθήσεις, όπως καρκινοπαθείς ή καρδιοπαθείς. ,

Πάντως, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, από τα 41 φάρμακα μόνο ένα είναι μοναδικό χωρίς υποκατάστατο, για εννέα απ’ αυτά υπάρχει υποκατάστατο στην ευρύτερη θεραπευτική κατηγορία, ενώ για τα υπόλοιπα υπάρχει άμεσο υποκατάστατο.