Προστατέψτε και φροντίστε σωστά τα νύχια σας

  • Iatropedia
Τα νύχια αποτελούνται από κεράτινες στιβάδες οι οποίες για γενετικούς λόγους είναι σε άλλους ανθρώπους πιο λεπτές οπότε τα νύχια γίνονται εύθραυστα, ή είναι πιο παχιά και τα νύχια αυτών των ανθρώπων γίνονται πιο γερά. Εκτός από αυτήν την γενετική προδιάθεση ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι επίκτητοι παράγοντες που τα κάνουν πιο γερά ή μαλακά...

-Μια διατροφή φτωχή σε σίδηρο και βιταμίνες, είναι φυσικό να οδηγεί τελικά σε αδύνατα νύχια που ξεφλουδίζουν και σπάνε. Ο εμπλουτισμός της διατροφής μας με κρέας και ψάρι θα βελτιώσει την κατάσταση.

-Οι οικιακές εργασίες χωρίς γάντια αλλά και κάποιες γεωργικές και άλλες εργασίες μπορεί να πλήξει την υγεία των νυχιών και να τα κάνει να σπάζουν εύκολα.

-Τα πετσάκια είναι καλύτερο να σπρώχνονται προς τα μέσα κια όχι να κόβονται καθώς είναι προστατευτικά των νυχιών ακι δεν αφήνουν βακτήρια να περάσουν στο εσωτερικό του δέρματος.

-Δερματολογικές παθήσεις όπως είναι οι μυκητιάσεις, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τα νύχια. Διατηρείτε τα καθαρά και στεγνά για να τις αποφύγετε. Ωστόσο αν παρατηρήσετε κιτρινίλες, πάχυνση ή δυσάρεστη μυρωδιά, ζητήστε βοήθεια δερματολόγου.

-Οι γυναίκες μην αφήνετε τα νύχια συνεχώς βαμένα καθώς αφυδατώνοται και σπάζουν ευκολότερα. Για κάθε δύο εβδομάδες που τα έχετε βαμένα, κόψτε τα ή λιμάρετέ τα και αφήστε τα άβαφα για 3-4 μέρες.