Προσπάθειες στήριξης του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου αλλά κάπως όψιμα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Έπρεπε να φτάσουν σε απόγνωση οι εργαζόμενοι, να "βουήξουν" τα ΜΜΕ με τις καταγγελίες τους, να ταλαιπωρηθούν οι κάτοικοι του νησιού, για να φροντίσουν από την 6η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας να συσκεφθούν για τα προβλήματα στο χειρουργικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου.

Πραγματοποιήθηκε  στο υπουργείο Υγείας, ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή  του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, του αναπληρωτή υπουργού, Παύλου Πολάκη , του γενικού γραμματέα του υπουργείου, Γεώργιου Γιαννόπουλου, της διευθύντριας του γραφείου του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, κ. Σοφίας Θελερίτη, με τη διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου και του αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου αυτού,  Άκη Ποταμίτη. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης μέσω ανοικτής επικοινωνίας και ο υποδιοικητής της 6η ΥΠΕ, Δημήτρης Κωστακιώτης.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η  επικαιροποίηση της ενημέρωσης  της πολιτικής ηγεσίας για το πρόβλημα που προέκυψε σε σχέση με τη  λειτουργία του χειρουργείων, μετά την ατυχή  κατάληξη ασθενούς.

Με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από  τον Συντονιστή της Επιτροπής Διενέργειας Ελέγχων στο Γ.Ν. Ζακύνθου, ο αρμόδιος υπουργός αναζήτησε τυχόν ενστάσεις επί αυτών και τις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί προς την υλοποίηση αυτών.

Στο πλαίσιο αυτό ενημερώθηκαν, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση, για την παραλαβή δύο αναισθησιολογικών μηχανημάτων από το Νοσοκομείο του Αιγίου , που συντελέσθηκε βάσει των προτάσεων της Επιτροπής Διενέργειας Ελέγχων και με πρωτοβουλία του υποδιοικητή της 6ης ΥΠΕ, Κωστακιώτη. Περαιτέρω έγινε ενημέρωση για τους ελέγχους που προτείνεται να γίνουν από τεχνικής πλευράς, ήτοι ο έλεγχος του συστήματος διανομής των ιατρικών αερίων, του συστήματος κλιματισμού και των μόνιμων συσκευών των χειρουργείων, έλεγχοι που έχουν ήδη προγραμματισθεί και θα λάβουν χώρα την εβδομάδα από 23.01.17-27.01.17, δεδομένου του αναγκαίου συντονισμού αυτών με την παρουσία ανεξάρτητων φορέων πιστοποίησης για την εξασφάλιση των αποτελεσμάτων.

Τονίστηκε ότι με δεδομένο ότι η αιτία  του ατυχούς συμβάντος δεν έχει εντοπισθεί , θα πρέπει όλο το σύστημα του χειρουργείου  να ελεγχθεί   ενδελεχώς για την εξασφάλιση της αξιοπιστίας αυτού ,  που με τη σειρά του  θα οδηγήσει στην επαναλειτουργία των χειρουργείων με ασφάλεια, γεγονός ουσιαστικό τόσο για τους ασθενείς όσο και για το ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου.

Τον τελικό έλεγχο  και την ευθύνη της ορθής και καλής  λειτουργίας των χειρουργείων μετά από τις απαραίτητες πιστοποιήσεις θα αναλάβει η Επιτροπή Διενέργειας Ελέγχων που θα πιστοποιήσει και την υλοποίηση των προτάσεων της.

Δεδομένη επίσης θεωρείται και η έκτακτη χρηματοδότηση ποσού 100.000,00 ευρώ, από το Υπουργείο Υγείας,  για την κάλυψη των άμεσων υποχρεώσεων που προκύπτουν από την ανάγκη υλοποίησης όλων των απαραίτητων ενεργειών με απώτερο σκοπό  την όσο το δυνατόν συντομότερη επανέναρξη της λειτουργίας των χειρουργείων.

Σημειώνεται ότι όσο αφορά στην παραγγελία διενέργειας  Ε.Δ.Ε. με βάση την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, , ορίσθηκε δημόσιος λειτουργός του ΕΣΥ που θα τη  διενεργήσει.

Η ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ

ΔΕΣΠΟΙΝΑ Κ. ΤΣΑΡΙΔΟΥ