Προσωπικός Γιατρός: Άνοιξε η πλατφόρμα εγγραφής – Ποιοι πρέπει να δηλώσουν γιατρό

  • Ρούλα Τσουλέα
προσωπικός γιατρός
Ο προσωπικός γιατρός θα παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα στο άτομο με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας. Είναι ειδικότητας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής ή Εσωτερικής Παθολογίας.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την εγγραφή των πολιτών που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους στον Προσωπικό Γιατρό, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας πλην των Περιφερειών Αττικής και Νοτίου Αιγαίου.

«Από σήμερα, 1η Αυγούστου, η πλατφόρμα εγγραφής των πολιτών στον προσωπικό γιατρό είναι διαθέσιμη. Μπορείτε να εγγραφείτε εδώ: https://ehealth.gov.gr/p-rv/p», ανάφερε με ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Διαβάστε ακόμα Προσωπικός γιατρός: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την εγγραφή των πολιτών άνω των 16 ετών

Για τις περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου οι εγγραφές των πολιτών θα αρχίσουν την 1η Σεπτεμβρίου 2022. Οι εγγραφές των γιατρών παρατείνονται μόνο για αυτές τις δύο περιοχές έως τις 31 Αυγούστου 2022. Το σύστημα του προσωπικού γιατρού θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία στις αρχές του 2023.

Ειδικότερα, ο πληθυσμός που έχει συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του, σύμφωνα με την ημερομηνία γεννήσεώς του, και ο ενήλικος πληθυσμός εγγράφονται στον προσωπικό γιατρό, τον οποίο επιλέγουν ελεύθερα, ανεξαρτήτως τόπου κατοικίας ή διαμονής, από το σύνολο των εγγεγραμμένων στους σχετικούς, επικαιροποιημένους κάθε φορά, καταλόγους προσωπικών ιατρών. Οι προσωπικοί ιατροί είναι ειδικότητας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής ή Εσωτερικής Παθολογίας.

Γιατί να αποκτήσει ο πολίτης προσωπικό γιατρό

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η έλλειψη προσωπικού ιατρού σήμερα είναι η αιτία της μαζικής προσέλευσης στα νοσοκομεία που εμποδίζει την ομαλή λειτουργία του ΕΣΥ και ταλαιπωρεί τους ασθενείς. Τέσσερις στους δέκα προσερχόμενους στις εφημερίες των νοσοκομείων έχουν πρόβλημα που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από τους γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Ο προσωπικός γιατρός παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα στο άτομο με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας. Η φροντίδα συμπεριλαμβάνει:

  • Την πρόληψη
  • Την ενημέρωση του ιατρικού του φακέλου
  • Την επίσκεψη για εξέταση
  • Τη συνταγογράφηση των αναγκαίων φαρμάκων
  • Την παραπομπή για εξετάσεις για ειδικούς γιατρούς ή για νοσηλεία όταν υπάρχει ανάγκη

Με πληροφορίες από newsit.gr