Προσλήψεις στο ΕΣΥ ανασφάλιστοι πολίτες και εργασιακά τα θέματα συζήτησης με Π. Κουρουμπλή και Α. Ξανθό

  • Iatropedia
Επιβεβαιώθηκε πλήρως το ρεπορτάζ του iatropedia.gr για το περιεχόμενο των πολύωρων συζητήσεων της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών. Όπως ανακοίνωσαν οι ίδιοι οι γιατροί μέσα στο ΣΚ, έθεσαν στους κ.κ. Κουρουμπλή και Ξανθό το φλέγον ζήτημα των άμεσων προσλήψεων που έχουν ανάγκη τα δημόσια νοσοκομεία, το θέμα των ανασφάλιστων πολιτών που συρρέουν σε αυτά, τις εργασιακές σχέσεις στο ΕΣΥ αλλά και θέματα που άπτονται τις ιατρικής νομοθεσίας.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Όλα τα φλέγοντα ζητήματα που κάνουν την εργασιακή τους καθημερινότητα αφόρητη και αποκλείουν κάποιους πολίτες από την δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συζήτησαν οι εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ με τον υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον αναπληρωτή υπουργό, Ανδρέα Ξανθό το απόγευμα της Παρασκευής στην Αριστοτέλους.

Το iatropedia.gr είχε εγκαίρως ενημερώσει για το περιεχόμενο των πολύωρων αυτών πρώτων συζητήσεων σε δημοσίευσή του που απαντά στο παρακάτω link:

https://www.iatropedia.gr/articles/read/8598

Διαβάστε εδώ αναλυτικά την ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ

Παραθέτουμε σε τίτλους τα θέματα που θέσαμε στη νέα πολιτική ηγεσία:

Προσλήψεις

Εφημεριακό

Προϋπολογισμοί Νοσοκομείων

ΠΦΥ- ανασφάλιστοι

Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο

Εργασιακές σχέσεις στο ΕΣΥ

Πάταξη της διαφθοράς

Λοιπά:

Ø Αυτοδίκαιες αργίες

Ø Μονιμοποίηση Γενικών Γιατρών

Ø Παρατασιακοί ειδικευόμενοι

Ø Σύστημα Ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

Ø ΤΣΑΥ

Ø Διοικήσεις Νοσοκομείων-ΥΠΕ

Ø Οργανισμοί Νοσοκομείων

Ø Νομοθετικές αλλαγές

Ø Ιατρική Νομοθεσία

Αναλυτικά:

1.- Προσλήψεις: επισημάνθηκε από πλευράς ΟΕΝΓΕ πως η διακοπή των προσλήψεων που είχαν ξεκινήσει μετά τη σύναψη της κλαδικής συμφωνίας, καθώς και η αυξημένη ροή συνταξιοδοτήσεων τα τελευταία χρόνια, έχουν δημιουργήσει εικόνα ερημοποίησης στα Νοσοκομεία και ΚΥ με τεράστιες συνέπειες στην περίθαλψη των πολιτών. Ζητήθηκε να διεκπεραιωθούν άμεσα όλες οι προσλήψεις που υπολείπονται από το 2009 και να τεθεί στο Κυβερνητικό Συμβούλιο το ζήτημα νέων στοχευμένων προσλήψεων, ώστε να μπορέσουν οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας να ορθοποδήσουν. Η πολιτική ηγεσία ενημέρωσε ότι προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς την ολοκλήρωση πρόσληψης 717 θέσεων μονίμων γιατρών + 300 θέσεων επικουρικών για τα Νοσοκομεία. Επίσης διερευνώνται οι δυνατότητες πρόσληψης με ταχείες διαδικασίες γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού για την επαναλειτουργία των κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ, ενώ βρίσκονται σε επαφή με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την επαναπρόσληψη των 2499 γιατρών που απολύθηκαν με τη σύσταση του ΠΕΔΥ, για τους οποίους όμως εκκρεμεί η διευθέτηση της εργασιακής σχέσης με την οποία θα επαναπροσληφθούν. Τέλος, στις προσεχείς συναντήσεις του υπουργικού συμβουλίου θα

τεθεί το θέμα της συνολικής αναδιάρθρωσης και στελέχωσης του ΕΣΥ.

2.- Εφημεριακό: από πλευράς της ΟΕΝΓΕ τέθηκε το συνολικό ζήτημα του εφημεριακού υπό το πρίσμα της στελέχωσης του ΕΣΥ και της ψήφισης νέων ρυθμίσεων. Επισημάνθηκε πως η πρόσφατη απόφαση παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση του 48ωρου στους νοσο κομειακούς γιατρούς, θα προκαλέσει πρόστιμο της τάξης των 150 εκατ ευρώ, πράγμα που πρέπει να αποτραπεί με λήψη των κατάλληλων μέτρων, ώστε να

διοχετευτούν τα κονδύλια στη στελέχωση του ΕΣΥ. Τέλος, η ΟΕΝΓΕ επανέφερε την πρόταση που κατέθεσε ήδη από τον Μάρτιο του 2014 (κλικ εδώ) για συνολική ρύθμιση του εφημεριακού. Η πολιτική ηγεσία αναγνώρισε πως η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί ως

έχει και δεσμεύτηκε για αναλυτική συζήτηση του ζητήματος σε νέα συνάντηση στις αρχές Μαρτίου.

3.- Προϋπολογισμοί Νοσοκομείων: από πλευράς ΟΕΝΓΕ τονίστηκε πως στον προϋπολογισμό του 2015 έχει καταγραφεί περαιτέρω περικοπή των προϋ πολογισμών Νοσοκομείων για λειτουργικές δαπάνες και εφημερίες, πράγμα που δημιουργεί σεληνιακό τοπίο στο ΕΣΥ. Επιπλέον η αδυναμία του ΕΟΠΥΥνα αποπληρώσει τα Νοσοκομεία για νοσήλια ασφαλισμένων έχει προκαλέσει κατάσταση ασφυξίας. Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, ελάχιστη προϋπόθεση είναι η αναμόρφωση του κρα τικού προϋπολογισμού προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα Νοσοκομεία και να αναστραφεί η κατάσταση. Ζητήθηκε επίσης η άμεση υλοποίηση της δέσμευσης για κατάργηση του 5ευρου, το οποίο η πολιτική ηγεσία διαβεβαίωσε πως θα πράξει τις επόμενες ημέρες.

4.- ΠΦΥ- ανασφάλιστοι: επαναλήφθηκε η θέση της ΟΕΝΓΕ για την επιτακτική ανάγκη θεμελίωσης ενός αξιόπιστου συστήματος δημόσιου συστήματος υγείας, στο οποίο θα έχουν άμεση και δωρεάν πρόσβαση όλοι οι πολίτες που ζουν στη χώρα, χωρίς διαχωρισμούς σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους. Η πολιτική ηγεσία δήλωσε πως συμφωνεί με την άποψη και ήδη μελετά την τροποποίηση των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων.

5.- Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο: Η ΟΕΝΓΕ ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία πως έχει ήδη κατατεθεί προσφυγή στο ΣτΕ για αποκατάσταση του Ειδικού Ιατρικού Μισθολογίου και ζήτησε τη συνηγορία του υπουργείου σ΄ ένα δίκαιο αίτημα, μιας και η αποκατάσταση του μισθολογίου έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε δικαστικούς και ενστόλους. Η πολιτική ηγεσία δήλωσε πως θα σταθεί ενεργά δίπλα στους γιατρούς.

6.- Εργασιακές σχέσεις στο ΕΣΥ: Η ΟΕΝΓΕ δήλωσε πως η μόνη εργασιακή σχέση που στηρίζει είναι αυτή της Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης και ταυτόχρονα ζήτησε να υπάρξουν άμεσες ρυθμίσεις για αύξηση του ορίου ηλικίας εισόδου στο ΕΣΥ, απόσυρση των πρόσφατων ρυθμίσεων που θέτουν δυσανάλογα αυστηρούς περιορισμούς στη διεκδίκηση νέας θέσης από ήδη υπηρετούντες γιατρούς, την κατάργηση των ρυθμίσεων που αυξάνουν το όριο συνταξιοδότησης στα 67 έτη. Υπήρξε δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας ότι όλα τα παραπάνω θα συζητηθούνστην επόμενη συνάντηση στις αρχές Μαρτίου.

7.- Πάταξη της διαφθοράς στο ΕΣΥ: Κοινή διαπίστωση των δύο πλευρών ήταν η ανάγκη να ληφθούν στοχευμένα μέτρα περιορισμού και εξάλειψης της διαφοράς στο ΕΣΥ, χωρίς όμως να θίγεται η αξιοπρέπεια της ιατρικής κοινότητας προκαλώντας εντύπωση μέτρων συλλογικής ευθύνης. Από τα «λοιπά» που αναφέρονται ως τίτλοι στην αρχή του κειμένου υπήρξε

δέσμευση για άμεση ρύθμιση του προβλήματος των παρατασιακών ειδικευόμενων, ενώ όλα τα υπόλοιπα θα διερευνηθούν ώστε να υλοποιηθούν ή να συζητηθούν εκτενώς στην επόμενη συνάντηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν