Προσλήψεις κατά βούληση και κατά ριπάς στη δημόσια Υγεία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το έχουν εξαγγείλει πολλάκις και το επαναλάμβαναν με κάθε αφορμή, σε κάθε συνάντηση με δημοσιογράφους. Από την Αριστοτέλους ετοίμαζαν προσλήψεις μόνιμων νοσηλευτών και γιατρών από την αρχή της θητείας τους. Με την χθεσινή επίσημη συνάντηση Ξενογιαννακοπούλου- Ξανθού - Πολάκη, ωστόσο, "τα έδωσαν όλα" ενόψει τέλους τετραετίας!

Η είδηση της ημέρας έγινε χθες για τον χώρο της Υγείας η ανακοίνωση των επικείμενων προσλήψεων στα δημόσια νοσοκομεία. Για αυτούς που δεν ξέρουν τον χώρο της Υγείας, βέβαια. Γιατί για όσους έχουμε κάποια επαφή και γνωρίζουμε τους …τοίχους πάνω στους οποίους σπάει «τα μούτρα» της κάθε προκήρυξη, δεν είναι και τόσο μεγάλη η είδηση. Ούτε και την ακούμε πρώτη φορά.

Και εξηγούμαι:

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, έκανε χθες  λόγο για 18.000 θέσεις από τον Οκτώβριο του 2015 ως σήμερα, και άλλες 5.000 προκηρυγμένες θέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Σε εξέλιξη; Τι να σημαίνει άραγε αυτό; Σημαίνει μήπως ότι προκηρύσσονται θέσεις αλλά κανείς δεν θέλει να τις καλύψει κάτω από τις συνθήκες που επικρατούν στο ΕΣΥ; Ή ότι η κρατική μηχανή είναι τόσο «αργόσυρτη» που μέχρι να προχωρήσουν οι διαδικασίες περνούν χρόνια;

 Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των 3 υπουργών, η κατανομή έχει εξής:

-6.000 νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό.
-4.000 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων.

Και οι 2.500 προσλήψεις θα διενεργηθούν εντός του 2019 με την κατανομή αυτών να έχει ως εξής:

-1.500 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό.
-1.000 γιατροί.

Να σημειώσουμε ότι οι προσλήψεις των γιατρών θα γίνουν μέσω των Συμβουλίων Κρίσης και Επιλογής Γιατρών και το υπόλοιπο προσωπικό θα επιλεγεί με κριτήρια του ΑΣΕΠ. Επίσης, οι συμβασιούχοι γιατροί θα έχουν αυξημένη μοριοδότηση λόγω προϋπηρεσίας. Και τo διευρυμένο πλάνο προσλήψεων στο χώρο της Υγείας όπως επισήμανε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, προβλέπει την επαναφορά του κανόνα «1:1» (μία πρόσληψη για κάθε αποχώρηση).

Ας δούμε τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα:

Σε ό,τι αφορά τους νοσηλευτές, από το 2015 μέχρι σήμερα έχει βγει μόνο μία προκήρυξη. Από αυτήν καλύφθηκαν οι θέσεις 132 νοσηλευτών στο ΕΣΥ μετά από διαδικαστικά μηνών… Ακόμα 400 νοσηλευτές είχαν νωρίτερα προσληφθεί στο ΕΣΥ με τις προκηρύξεις 4Κ και 5Κ, οι οποίες όμως παρότι υλοποιήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, φέρουν την υπογραφή του Μάκη Βορίδη ως υπουργού Υγείας.

Με …κάρβουνο υλοποιούνται και οι προσλήψεις των γιατρών. Με παραπάνω από 6000 κενές θέσεις στα νοσοκομεία, και εκατοντάδες επικουρικούς γιατρούς που παίρνουν συνεχώς παράταση και δεν τους προσλαμβάνουν κανονικά, ακόμα περιμένουμε να γίνουν οι 415 προσλήψεις μόνιμων γιατρών στα ΤΕΠ, ενώ και εκατοντάδες κυριολεκτικά εξαγγελθείσες προκηρύξεις δεν βγήκαν ποτέ… Για ποιες προσλήψεις λοιπόν μιλάμε; Τις παλιές, τις καινούργιες, αυτές που ακούγαμε από την αρχή ή για αυτές που θα γίνουν κάποτε; Μεγάλο το μπέρδεμα…

Εξαγγελίες για 2.500 προσλήψεις το 2019 στον χώρο της Υγείας