Εξαγγελίες για 2.500 προσλήψεις το 2019 στον χώρο της Υγείας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
προσλήψεις
Χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στον χώρο της Υγείας εξήγγειλαν επισήμως σήμερα οι υπουργοί Υγείας Α. Ξανθός και Π. Πολάκης, με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μ. Ξενογιαννακοπούλου. Οι προσλήψεις θα ανέλθουν σε 10.000 τα προσεχή 4 χρόνια, ενώ για εφέτος εξαγγέλθηκαν 2.500.

Χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στον χώρο της Υγείας εξήγγειλαν επισήμως σήμερα οι υπουργοί Υγείας Α. Ξανθός και Π. Πολάκης, με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μ. Ξενογιαννακοπούλου. Η εξαγγελία εντάσσεται στο πλαίσιο της προεκλογικής προσπάθειας των ΥΥΚΑ να κλείσουν τα τελευταία ανοιχτά θέματα στον χώρο της Υγείας, εκ των οποίων οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι το πιο σοβαρό.

Εξερχόμενοι οι υπουργοί σήμερα από συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, δήλωσαν τα εξής:

Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μ. Ξενογιαννακοπούλου

Αυτή την περίοδο που η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια και έχει εισέλθει πλέον σε μία κανονικότητα της ευρωζώνης εφαρμόζεται από φέτος ο κανόνας 1:1 όσον αφορά στις προσλήψεις. Δηλαδή ο αριθμός των προλήψεων είναι ανάλογος με τις αποχωρήσεις από το Δημόσιο το 2018 με μεγάλες προτεραιότητες της κυβέρνησης τον τομέα της Υγείας, της Παιδείας και του κοινωνικού κράτους.

Επίσης έχουμε θεσπίσει με νόμο πριν από ένα μήνα για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον στρατηγικό προγραμματισμό σε ετήσια και πολυετή βάση για τις προσλήψεις. Γιατί για εμάς έχει μεγάλη σημασία οι προσλήψεις να αντανακλούν τις πραγματικές ανάγκες του Δημοσίου, να έρχονται να συνεισφέρουν στη συνολική αναπτυξιακή και κοινωνική στρατηγική της χώρας και βέβαια να εντάσσονται στο συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο που εφαρμόζει η χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο και εμείς απευθυνθήκαμε στα Υπουργεία και ζητήσαμε να έχουμε τι προτάσεις τους. Και χαίρομαι γιατί το υπουργείο Υγείας είναι από τα πρώτα υπουργεία που ανταποκρίθηκε με μία εμπεριστατωμένη πρόταση και για τον ετήσιο προγραμματισμό και για τον πολυετή μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό στον χώρο της Υγείας.

Είχαμε μια πολύ στενή συνεργασία και με τον υπουργό, τον κ. Ξανθό και με τον αναπληρωτή υπουργό, τον κ. Πολάκη. Συμφωνήσαμε και ξεκινάμε ήδη από φέτος, με την πρόσληψη 2.500 για τον τομέα της Υγείας, 1.000 ιατρών και 1.500 νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού. Και ταυτόχρονα επίσης θα βάλουμε στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό μας για την επόμενη τριετία, σε συνάρτηση και με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 7.500 προσλήψεις για τον χώρο της Υγείας.

Άρα ξεκινώντας από φέτος, στην επόμενη τετραετία θα προσληφθούν 10.000 άτομα στο χώρο της Υγείας που αυτό αποδεικνύει και έμπρακτα τη μεγάλη προτεραιότητα και σημασία που δίνει η κυβέρνηση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Και ένα τελευταίο σχόλιο από εμένα: Οι προσλήψεις δεν είναι αυτοσκοπός. Οι προσλήψεις είναι μετά από 10 χρόνια κρίσης να μπορέσουμε να κρατήσουμε όρθιο το κοινωνικό κράτος στη χώρα μας. Κι’ επειδή ακούμε από τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ να μιλούν για την επιστροφή στο 1:5 αντί του 1:1 που αγωνιστήκαμε και κατοχυρώσαμε ως κυβέρνηση από το 2019, είναι σαφές ότι μία τέτοια λογική όχι μόνο δεν θα μπορούσε να καλύψει το κοινωνικό κράτος, την Υγεία και την Παιδεία, αλλά στην ουσία, φέτος αντί για την κάλυψη 9.000 αποχωρήσεων της περσινής χρονιάς, με το 1:5 θα μπορούσε να καλυφθούν μόνο 1.800 θέσεις.

Αυτό από μόνο του σημαίνει ότι οριακά θα καλύπτονταν οι παραγωγικές σχολές του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, χωρίς να καλυφθεί ο κρίσιμος χώρος του κοινωνικού κράτους.

Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός

Έχουμε να κάνουμε με μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Είναι μια πολύ μεγάλη επένδυση στην αξιοπιστία του δημοσίου συστήματος υγείας και μια επένδυση στην αξιοπρέπεια των πολιτών της χώρας και στο κοινωνικό κράτος. Έρχεται μετά από μια εξαιρετική συνεργασία που έχει το υπουργείο Υγείας με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και κυρίως έρχεται μετά από μια πολύ σημαντική κατάκτηση που είναι ο κανόνας 1:1.

Μετά από μια μεγάλη περίοδο δυσκολίας  στη στελέχωση των υπηρεσιών υγείας και μετά από πολύ σημαντικές παρεμβάσεις ενίσχυσης με ανθρώπινους και υλικούς πόρους μέσα στην κρίση- και αυτό νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό- ερχόμαστε τώρα να κάνουμε μια παρέμβαση μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και προοπτικής, αρχίζοντας από το 2019.

Η παρέμβαση αυτή  δίνει τη δυνατότητα να καλύψουμε με επάρκεια και ασφάλεια τις ανάγκες όλων των δομών και υπηρεσιών του συστήματος υγείας. Με προτεραιότητα στα υποστελεχωμένα τμήματα και τις κλινικές σε όλη τη χώρα, τα τμήματα εξειδικευμένης φροντίδας, όπως είναι οι ογκολογικές κλινικές, οι μονάδες εντατικής θεραπείας, οι μονάδες τεχνητού νεφρού, τα εργαστήρια όλων των κατηγοριών, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, οι δομές ψυχικής υγείας, οι μονάδες αποκατάστασης, τα φυσικοθεραπευτήρια των νοσοκομείων, η πρωτοβάθμια φροντίδα, τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά τους ιατρεία και τα εργαστήριά τους.

Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να κάνουμε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση η οποία να ενδυναμώσει συνολικά την δημόσια περίθαλψη στη χώρα.

Το δεύτερο είναι ότι δίνουμε τη δυνατότητα σε συμβασιούχους γιατρούς, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό που αυτά τα χρόνια κάλυψαν μέσα από διαφόρων τύπων συμβάσεις ζωτικές ανάγκες στο σύστημα να διεκδικήσουν με αξιοπρέπεια, με αξιοκρατία και διαφάνεια μέσα από ανοιχτές προκηρύξεις μόνιμη θέση στο σύστημα. Και με αυτό τον τρόπο να καλύψουν με μόνιμο τρόπο πάγιες και διαρκείς ανάγκες, για τις οποίες  τώρα έχουμε βρει διάφορες προσωρινές λύσεις προκειμένου να καλύψουμε τα κενά.

Και ένα τρίτο είναι ότι δίνουμε ένα μήνυμα ειδικά στους νέους γιατρούς της χώρας, οι οποίοι έχουν μεταναστεύσει μαζικά τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό ότι στο δημόσιο σύστημα υγείας υπάρχει δυνατότητα αξιοπρεπούς επαγγελματικής και επιστημονικής προοπτικής , υπάρχει μια σοβαρή επένδυση από πλευράς πολιτείας που θέλει να αξιοποιήσει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας και να τους επιτρέψει να επανέλθουν στην Ελλάδα.

Όποιος πραγματικά θέλει να ενισχυθεί η δημόσια περίθαλψη, να εδραιωθεί στην πράξη η πολιτική της ισότιμης και καθολικής κάλυψης των ανθρώπων μέσα από ένα ισχυρό  δημόσιο σύστημα υγείας, καταλαβαίνει ότι αυτό είναι το πολιτικό σχέδιο που μπορεί να υπηρετήσει αυτή την ανάγκη.

Όλα τα υπόλοιπα είναι μία νεοφιλελεύθερη προσέγγιση που λέει ότι αφήνουμε το δημόσιο σύστημα υγείας σε μια οριακή λειτουργία και στελέχωση και αγοράζουμε υπηρεσίες από τον κρατικοδίαιτο συνήθως ιδιωτικό τομέα. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο, το οποίο εντείνει τις ανισότητες και επιβαρύνει τους πολίτες με τις υψηλές ιδιωτικές δαπάνες υγείας που υπάρχουν και αυτή την περίοδο.

Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Π. Πολάκης

Καταρχήν να ευχαριστήσω το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, γιατί αυτός είναι μετά από πάρα πολλά χρόνια ένας προγραμματισμός αναπτυξιακός για το δημόσιο σύστημα υγείας που αποδεικνύει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει πρώτα από όλα τις δομές του κοινωνικού κράτους και το δημόσιο σύστημα υγείας με τον πολυετή προγραμματισμό των 10.000 προσλήψεων, των 4.000 γιατρών και των υπόλοιπων 6.000 σε νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό με μόνιμο προσωπικό…

Αυτό έρχεται σε συνέχεια της τεράστιας προσπάθειας που καταβάλαμε το προηγούμενο διάστημα. Αυτή τη στιγμή έχουν αναλάβει υπηρεσία πάνω από 18.000 άνθρωποι από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι σήμερα στο ΕΣΥ και είναι κι’ άλλοι περίπου 5.000 με προκηρυγμένες θέσεις και στη διαδικασία να αναλάβουν.

Με αυτό τον τρόπο ισορρόπησε το σύστημα τα προηγούμενα χρόνια, το οποίο το παραλάβαμε αποστελεχωμένο και σε μια κατάσταση πριν από τη διάλυση. Δεν είναι σε αυτή την κατάσταση σήμερα, πατήσαμε στα πόδια μας. Ενισχύσαμε και οικονομικά το σύστημα παραλάβαμε νοσοκομεία με 730 εκατ. χρέη και φέτος έχουν πάνω από 250 εκατ. ταμειακό πλεόνασμα και νομίζω ότι από εδώ και πέρα θα μπορούμε να μιλάμε για την ανάπτυξη του συστήματος υγείας.

Και ένα σχόλιο για τις εξαγγελίες του νεοφιλελεύθερου προγράμματος της ΝΔ για την υγεία. Εμείς δεν επιλέγουμε να παραχωρήσουμε υπηρεσίες, δομές και υψηλή τεχνολογία του δημόσιου συστήματος υγείας στον ιδιωτικό τομέα για να βάλει το πόδι του μέσα, όπως παλαιότερα με τους εργολάβους καθαριότητας, τη σίτιση κ.λπ. Μέσα από αυτές τις προσλήψεις θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με πολύ πιο αξιοπρεπή τρόπο και με ανάπτυξη, δηλαδή αυτά που είναι να αγοραστούν, τα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας με μόνιμο προσωπικό του συστήματος προκειμένου να αυξηθεί η δυναμικότητα του δημόσιου συστήματος υγείας σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα ειδικά σε αυτούς τους τομείς της υψηλής τεχνολογίας.

Νομίζω ότι είναι μια τεράστια παρέμβαση, δείχνει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να συνεχίσει με αυτό τον τρόπο και ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας πρέπει να τα βάλει πολύ καλά στο μυαλό του όταν αύριο – μεθαύριο θα έχουμε την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση.