Προς μαζικές εισαγωγές φαρμάκων από τον Καναδά οι ΗΠΑ

  • Iatropedia newsroom
εισαγωγές φαρμάκων
H έγκριση από τον FDA σηματοδοτεί μία σημαντική αλλαγή πολιτικής για τις Ηνωμένες Πολιτείες

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αποφάσισε να επιτρέψει στη Φλόριντα να εισάγει φάρμακα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων από τον Καναδά σε πολύ χαμηλότερες τιμές από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρακάμπτοντας τις έντονες ενστάσεις που διατυπώνει εδώ και δεκαετίες η φαρμακοβιομηχανία.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ των New York Times, η έγκριση σηματοδοτεί μία σημαντική αλλαγή πολιτικής για τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι υποστηρικτές της κίνησης αυτής ευελπιστούν ότι θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων. Οι αμερικανοί πολίτες επιτρέπεται να αγοράζουν απευθείας από καναδικά φαρμακεία, αλλά οι πολιτείες θέλουν εδώ και καιρό να μπορούν να αγοράζουν μαζικά φάρμακα για τα προγράμματα Medicaid, τις δημόσιες κλινικές και τις φυλακές από καναδικές φαρμακαποθήκες.

Η Φλόριντα έχει υπολογίσει ότι θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και 150 εκατομμύρια δολάρια τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του προγράμματος, εισάγοντας φάρμακα που θεραπεύουν τον ιό HIV, το AIDS, τον διαβήτη, την ηπατίτιδα C και ψυχιατρικές παθήσεις. Αντίστοιχο αίτημα στον FDA έχουν υποβάλει και άλλες πολιτείες.

Όμως εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά εμπόδια. Η ένωση Pharmaceutical Research and Manufacturers of America, ή PhRMA, η οποία έχει αντιδράσει και σε προηγούμενες προσπάθειες εισαγωγής φαρμάκων, αναμένεται να καταθέσει μήνυση για να αποτρέψει την εφαρμογή του σχεδίου της Φλόριντα. Επίσης, ορισμένες φαρμακοβιομηχανίες έχουν συμφωνήσει με τις καναδικές φαρμακαποθήκες να μην εξάγουν τα φάρμακά τους και η καναδική κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα για να εμποδίσει την εξαγωγή συνταγογραφούμενων φαρμάκων που είναι σε έλλειψη.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η σύφιλη κάνει τραγική επανεμφάνιση στις ΗΠΑ

ΙΣΘ: Άκρως επιβεβλημένη η μάσκα στις υγειονομικές μονάδες και στις δομές ευάλωτων ομάδων

Ξανά στο μικροσκόπιο του FDA τα φάρμακα αδυνατίσματος