Η σύφιλη κάνει τραγική επανεμφάνιση στις ΗΠΑ

  • Iatropedia newsroom
σύφιλη
Σε επίπεδα ρεκόρ τα κρούσματα, σοβαρές ελλείψεις σε διαθέσιμα φάρμακα

Τα υψηλά ποσοστά ρεκόρ στα κρούσματα σύφιλης, σε συνδυασμό με την έλλειψη του προτιμώμενου αντιβιοτικού για τη θεραπεία της νόσου, έχουν σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές Αρχές των ΗΠΑ.

Η σύφιλη είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη που κάποτε ήταν σπάνια, αλλά έχει επιστρέψει δυναμικά, με τα κρούσματα να κινούνται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 27 ετών.

Την ίδια ώρα, η αύξηση των κρουσμάτων έχει επιβαρύνει την παραγωγή του προτιμώμενου αντιβιοτικού για τη θεραπεία της σύφιλης, μιας σύνθεσης πενικιλίνης που ονομάζεται Bicillin L-A.

Η μόλυνση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις εγκύους που μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης, μια κατάσταση που ονομάζεται συγγενής σύφιλη. Η συγγενής σύφιλη μπορεί να οδηγήσει σε βαθιά αναπηρία ή θάνατο. Και η Bicillin L-A είναι το μόνο αντιβιοτικό που είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζει με ασφάλεια τη σύφιλη στην εγκυμοσύνη.

Η Bicillin βρίσκεται, ωστόσο, σε «περιορισμένη προσφορά» από τον Ιούνιο του 2023, σύμφωνα με την Pfizer, τη μοναδική εταιρεία που παράγει το αντιβιοτικό στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, ο τεράστιος όγκος των νέων κρουσμάτων επιβάρυνε την προσφορά. Είναι ενδεικτικό ότι στο Χιούστον του Τέξας, για παράδειγμα, οι περιπτώσεις συγγενούς σύφιλης αυξήθηκαν από 16 το 2016 σε 151 το 2021.

Η σύφιλη είχε σχεδόν εξαλειφθεί στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1990 λόγω της αυξημένης χρηματοδότησης και της ευαισθητοποίησης σχετικά με τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, λόγω και της κρίσης του HIV/AIDS.

Εκτός από τα αυξανόμενα κρούσματα σύφιλης, το Bicillin είναι ένα δύσκολο φάρμακο η παραγωγή του οποίου που πρέπει να αυξηθεί. Το αντιβιοτικό είναι ένα σκεύασμα πενικιλίνης, το οποίο πρέπει να παρασκευάζεται σε εγκατάσταση μόνο με πενικιλίνη.

Εκπρόσωπος της Pfizer είπε στην Guardian ότι το εργοστάσιο της εταιρείας στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης παράγει σε επίπεδα σύμφωνα με τα ιστορικά στάνταρ. Ανέφερε επίσης ότι μείωσαν τον χρόνο παραγωγής από τις 110 ημέρες στις 50 και ότι η εταιρεία επικεντρώθηκε στην παραγωγή δόσεων Bicillin μόνο για ενήλικες. Ωστόσο, η Pfizer πιστεύει ότι θα χρειαστεί μέχρι την άνοιξη του 2024 για να καλύψει τη ζήτηση και να δημιουργήσει ένα στρατηγικό απόθεμα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιχερελι να βοηθήσει τους εργαζόμενους στη δημόσια υγεία στον αγώνα κατά της σύφιλης με μια ομάδα εργασίας για τη σύφιλη, μια ομάδα που έχει στείλει στρατηγική βοήθεια σε 14 σοβαρά πληγείσες πολιτείες σε ολόκληρη τη χώρα. Οι προσπάθειες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στοχεύουν να βοηθήσουν στην αποφυγή «5% των περιπτώσεων συγγενούς σύφιλης» έως τον Σεπτέμβριο του 2024. Σε ορισμένες πολιτείες επίσης προβλέπονται υποχρεωτικές εξετάσεις σε διάφορα στάδια της εγκυμοσύνης, σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα ποσοστά συγγενούς σύφιλης.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σχολεία: Τι θα γίνεται με τις απουσίες λόγω Covid

Υδροξυχλωροκίνη: Η δήθεν θαυματουργή θεραπεία για την Covid μπορεί να προκάλεσε 17.000 θανάτους

Ξανά στο μικροσκόπιο του FDA τα φάρμακα αδυνατίσματος