Προς κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί! Η μάχη της…βιταμίνης με την κυβέρνηση

  • Iatropedia
Μια νέα μάχη μεταξύ κυβέρνησης και φαρμακοποιών ξεκινά με φόντο τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) και τα συμπληρώματα διατροφής. Οι φαρμακοποιοί προειδοποιούν με κινητοποιήσεις με το επιχείρημα ότι δεν έχουν εξοφληθεί από τον ΕΟΠΥΥ ενώ ταυτόχρονα ξεκινούν ένα παζάρι για το αν θα διατεθούν και στα σούπερ μάρκετ συμπληρώματα διατροφής και ΜΗΣΥΦΑ.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Μία εβδομάδα προθεσμία δίνουν οι φαρμακοποιοί στον ΕΟΠΥΥ για να τους εξοφλήσει τα φάρμακα που αγόρασαν για τους ασθενείς για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Διαφορετικά στις 20Μαίου θα ορίσουν ημερομηνία εναρξης των κινητοποιήσεών τους.

Βέβαια πίσω από αυτή τη διαδικασία κρύβεται ένα παζάρι μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων του κλάδου για το αν θα διατεθούν τα συμπηρώματα διατροφής ή τα μη συνταγιγραφούμενα φάρμακα και σε σημεία λιανικής πώλησης. Θέμα που καιρό τώρα θέτει η τρόικα και η κυβέρνηση επιχειρεί να αποφύγει.

Στο μεταξύ όμως όπως καταγγέλλουν φαρμακευτικοί σύλλογοι ο ΕΟΠΥΥ προχωρά σκανδαλωδώς σε επιλεκτική πληρωμή ορισμένων φαρμακοποιών αφήνοντας όλους τους άλλους (κοντά στα 10.000 φαρμακεία) με χρέη.

Οι φαρμακοποιοί περιγράφουν μια σκανδαλώδη τακτική καθώς διαπίστωσαν μέσα από τη διαύγεια ότι θα πληρωθούν μόλις δύο φαρμακεία με το ποσό των 36.000 και 196.000 ευρώ αντίστοιχα.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Πρόεδρος του φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστα Λουράντο αντίστοιχο περιστατικό συνέβη και πριν λίγο καιρό και η επίσημη απάντηση του ΕΟΠΥΥ ήταν ότι το συγκεκριμένο φαρμακείο δεν μπορούσε να πληρώσει τους υπαλλήλους του.

Βέβαια αξιοσημείωτο είναι ότι πολλά φαρμακεία βρίσκονται ένα βήμα πριν το λουκέτο και φυσικά δεν μπορούν να καταβάλουν και τους μισθούς τρων υπαλλήλων τους.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Κ.Λουράντος σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ: «Θεωρούμε ότι η τακτική να πληρώνονται κατ’εξαίρεση και κατά προτεραιότητα όσοι έχουν «μπάρμπα στην Κορώνη», όταν μάλιστα το σύνολο σχεδόν των φαρμακοποιών είναι είτε με κατασχετήρια (που σε εσάς επιδίδονται) είτε στον Τειρεσία είτε στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης, είναι όχι μόνο απαράδεκτη και αντιδημοκρατική, αλλά θίγει ευθέως τα περί δικαίου και ισότητας αισθήματα των πολιτών, που όπως φαίνεται για την Κυβέρνηση και τους υπηρετούντες την είναι άγνωστες έννοιες…»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το όραμα του Λυκουρέντζου τώρα και σε …ΦΕΚ! Τι οραματίζεται ο υπ.Υγείας

Δωρεάν εμβόλια για ανασφάλιστα παιδιά

Ρευστό της τελευταίας στιγμής για το Aids! Οι κόντρες και τα μαχαιρώματα στο υπ.Υγείας

Όταν καλλυντικά και βιταμίνες πάνε …σούπερ μάρκετ! Συσπειρώνονται οι φαρμακοποιοί

Νέες απαιτήσεις τρόικας για τα φάρμακα! Τι θα κάνει το υπουργείο Υγείας