Προς κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί! Άκαρπη η συνάντηση με τον ΕΟΠΥΥ

  • Iatropedia
Χωρίς κανένα αποτέλεσμα ήταν τελικά η συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των φαρμακοποιών και της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ καθώς ο πρόεδρος του φορέα δήλωσε αδυναμία να αποπληρώσει τα χρέη προς τον κλάδο καθώς δεν υπάρχει ρευστότητα. Έτσι στον αέρα είναι για άλλη μια φορά οι περίπου 9,5 εκατ. ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ καθώς αν οι φαρμακοποιοί έχουν προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις αν δεν εισπράξουν όσα τους οφείλονται. Τι σημαίνει αυτό για τους ασφαλισμένους; Πιθανώς οι φαρμακοποιοί θα προχωρήσουν σε διακοπή της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση αλλά οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν αύριο σε έκτακτη συνεδρίαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Όπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση από τους φαρμακοποιούς: «Αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα έγκαιρης πληρωμής. Συζητήθηκαν διάφορα εναλλακτικά σενάρια αλλά η ουσία παραμένει ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι σε θέση να πληρώσει τις υποχρεώσεις του επειδή το Υπουργείο Οικονομικών, το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ είναι ασυνεπή έναντι του ΕΟΠΥΥ».

Οι φαρμακοποιοί πάντως στη συνάντηση έθεσαν εκ νέου το θέμα της μη καταβολής των οφειλομένων τα οποία για το 2012 φθάνουν τα 250 εκατ. ευρώ ενώ οφείλονται άλλα τόσα για το 2011.

Οι πληρωμές για τους τελευταίους μήνες έχουν καθυστερήσει και πάλι καθώς ρευστό δεν υπάρχει. Είναι ενδεικτικό ότι το ΙΚΑ δεν κατέβαλε στον ΕΟΠΥΥ το απαραίτητο κονδύλι ώστε να αποπληρωθούν οι φαρμακοποιοί καθώς έδωσε τα χρήματα για συντάξεις.

Και δεν είναι η μοναδική περίπτωση των φαρμακοποιών που δεν έχουν εισπράξει χρήματα. Ο ΕΟΠΥΥ αδυνατεί λίγους μήνες από την έναρξη της λειτουργίας του να αποπληρώσει τις οφειλές του καθώς υποχρηματοδοτείται. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη εξαιτίας της ρευστής πολιτικής κατάστασης εξαιτίας της οποίας δεν εκταμιεύονται χρήματα από το υπουργείο Οικονομικών.

Οι φαρμακοποιοί είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν και σε διακοπή της πίστωσης στους 9,5 εκατ. ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ το οποίο σημαίνει ότι οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν τα φάρμακα από την τσέπη τους και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ. Αν θα τα εισπράττουν πίσω; Είναι μάλλον απορίας άξιον καθώς ο φορέας δε διαθέτει καθόλου κονδύλια.

Αύριο πάντως ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος συνεδριάζει εκτάκτως με την συμμετοχή των πρόεδρων των φαρμακευτικών συλλόγων των μεγάλων αστικών κέντρων , προκειμένου να ληφθεί απόφαση για τις εξελίξεις στο θέμα των πληρωμών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Όπως επισημαίνεται από τον Σύλλογο: «Τα φαρμακεία «πνέουν τα λοίσθια» κυρίως λόγω έλλειψης ρευστότητας αλλά και εξαιτίας της μηδενικής πιστωτικής πολιτικής από μέρους των εταιρειών και των επαχθέστατων μέτρων που έχουν ληφθεί σε βάρος τους τα τελευταία χρόνια».