Προς αναζήτηση της «χρυσής τομής» με φαρμακοποιούς η κυβέρνηση! Άδεια τα φαρμακεία

  • Iatropedia
Με εκπροσώπους των φαρμακοποιών συναντάται ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, με τους Γενικούς Γραμματείς συναντώνται οι Φαρμακοβιομήχανοι, από τους οποίους αναμένεται να ζητηθεί περαιτέρω πίστωση προς τα φαρμακεία, ενώ συνάντηση ζητούν και οι Φαρμακαποθηκάριοι. Άδεια τα ράφια των φαρμακείων.

Μια τελείως διαφορετική εικόνα παρουσιάζουν σήμερα τα φαρμακεία σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Ενώ την προηγούμενη εβδομάδα οι πολίτες έσπευσαν να προμηθευτούν τα φάρμακα τους, αδειάζοντας τα ράφια, για να προλάβουν την άρση της πίστωσης, σήμερα ελάχιστοι ασφαλισμένοι περνούν τις πόρτες τους.

Πάντως, οι ελλείψεις φαρμάκων έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές, με την αγορά να αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες. Μετά από τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά, και ο Σύλλογος της Αθήνας επισημαίνει τη σημαντική έλλειψη του φθηνού, αλλά αναντικατάστατου για πολλούς ασθενείς, αντιθρομβωτικού (Sintrom 4mg). Η εταιρεία πάντως διαβεβαιώνει ότι το διαθέτει κανονικά και συγκεκριμένα έχει προωθήσει στην αγορά περίπου 110 χιλιάδες κουτιά του φαρμάκου.

Γεγονός που όπως φαίνεται οφείλεται στις λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές.

Οι ιδιοκτήτες των φαρμακαποθηκών από την πλευρά τους υπογραμμίζουν ότι οι ποσότητες δεν επαρκούν και πως παράλληλες εξαγωγές δεν γίνονται, ενώ τα ράφια των φαρμακείων είναι άδεια.

Το ενδιαφέρον, σήμερα, έχει περάσει στο Υπουργείο Υγείας όπου πραγματοποιούνται συνεχείς και πολλαπλές συναντήσεις με όλους τους παράγοντες της αγοράς, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις.

Ο Μ. Σαλμάς συναντάται με τους Φαρμακοποιούς, παρουσία του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, Γ. Βουδούρη, ενώ στην Αριστοτέλους βρίσκονται και οι εκπρόσωποι της Φαρμακοβιομηχανίας. Συνάντηση ζήτησαν με την ηγεσία του Υπουργείου και οι εκπρόσωποι των Φαρμακαποθηκών, οι οποίοι αναφέρουν πως δεν είχαν κληθεί αρχικά στις σημερινές συναντήσεις. Πληροφορίες θέλουν το Υπουργείο να ζητάει από Βιομηχανία και Αποθήκες να χορηγήσουν πάνω από 2, ακόμη και 3, μήνες πίστωση στους φαρμακοποιούς, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην αγορά των φαρμάκων.

Το απόγευμα συνεδριάζουν οι Φαρμακοποιοί της Αττικής για να ενημερωθούν όλα τα μέλη παρότι αγκάθι παραμένουν οι οφειλές των προηγούμενων ετών προς τον κλάδο.