Προς ανακατανομή 2,6 δισ. δολάρια που προορίζονταν για εμβόλια COVID σε φτωχές χώρες

  • Ρούλα Τσουλέα
εμβόλια
Τα χρήματα διαχειρίζονται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλοι διεθνείς οργανισμοί υγείας.

Αδιάθετα έμειναν 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία συγκέντρωσε μία παγκόσμια πρωτοβουλία για να εξασφαλίσει εμβόλια COVID-19 για τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου.

Το ποσόν αυτό εξετάζεται τώρα να διατεθεί για τη στήριξη της παραγωγής εμβολίων στην Αφρική ή για την προετοιμασία των φτωχών κρατών για επόμενες πανδημίες, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

To Reuters επικαλείται έγγραφα της Πρωτοβουλίας COVAX, την οποία άρχισε τον Απρίλιο του 2020 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για να εξασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια της πανδημίας. Τα ηνία της Πρωτοβουλίας έχουν:

  • Η Συμμαχία για τα Εμβόλια GAVI
  • Ο Συνασπισμός για τις Καινοτομίες Ετοιμότητας για Επιδημίες (CEPI)
  • Ο ΠΟΥ

Βασικός εταίρος της Πρωτοβουλίας COVAX είναι η UNICEF, που επιβλέπει την παράδοση των εμβολίων.

Με την ζήτηση για τα εμβόλια της COVID-19 να μειώνεται, οι εταίροι της Πρωτοβουλίας αναζητούν τώρα τον καλύτερο τρόπο για να αξιοποιήσουν τα χρήματα που έχουν περισσέψει. Από το ποσόν αυτό, τα 600 εκατομμύρια είχαν αποταμιευθεί για την περίπτωση που θα υπήρχε νέα κλιμάκωση της πανδημίας.

Τα υπόλοιπα δύο δισεκατομμύρια προέρχονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Οι εταιρείες συμφώνησαν να επιστρέψουν κάποια ποσά που είχαν λάβει στην κορύφωση της πανδημίας.

Μέρος των χρημάτων θα διατεθούν για τις αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων στις φτωχές χώρες εφέτος και το 2024. Περίπου 700 εκατομμύρια  αναμένεται να διατεθούν για το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της COVID-19 που συνεχίζει η GAVI. Το πρόγραμμα αφορά τις 54 χαμηλού εισοδήματος χώρες που στηρίζει.

Το βέβαιον είναι ότι οι χώρες και οι οργανισμοί που είχαν δωρίσει τα χρήματα (μεταξύ άλλων οι ΗΠΑ, η Γερμανία και το Ίδρυμα Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς) δεν τα θέλουν πίσω.

«Τα χρήματα αυτά συγκεντρώθηκαν εκτάκτως για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις διακυμάνσεις της πανδημίας. Δεν θέλουμε να μείνουν σε αδράνεια», δήλωσε η κυρία Marie-Ange Saraka-Yao, διευθύντρια Κινητοποίησης Πόρων στην GAVI.

Φωτογραφία: iStock