Πρόληψη της λοίμωξης HIV σε μαθητές της Β’ και Γ’ Λυκείου

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ενημερώσεις σχετικά με τον HIV και το AIDS σε μαθητές Β' και Γ' Λυκείου και των 13 περιφερειών της Ελλάδας, καθ' όλη τη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς (2017-18), πραγματοποιεί το μη κερδοσκοπικό, σωματείο «Κέντρο Ζωής».

«Με δεδομένο ότι σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, και ιδιαίτερα του μαθητικού και νεανικού πληθυσμού, δεν γνωρίζει γιατί και πώς πρέπει να προφυλάσσεται κατά τη σεξουαλική του δραστηριότητα, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται ο στιγματισμός και ο κοινωνικός αποκλεισμός των ανθρώπων που ζουν με HIV ή και AIDS, κρίνεται αναγκαία η ενημέρωση των νέων ανθρώπων σε σχέση με τον HIV και το AIDS», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Επισημαίνεται επίσης, η ανάγκη ένταξης θεμάτων σχετικών με τη σεξουαλική αγωγή στα αναλυτικά σχολικά προγράμματα.

Το πρόγραμμα «Πρόληψη της λοίμωξης HIV σε μαθητές της Β’ και Γ’ Λυκείου» στοχεύει στην παροχή έγκυρης και προσαρμοσμένης στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα πληροφόρησης, σε σχέση με την λοίμωξη HIV και το AIDS, στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση ως προς την αναγκαιότητα και τους τρόπους προφύλαξης από τον ιό HIV, καθώς και στην εξάλειψη των στερεοτύπων και την καταπολέμηση του στίγματος γύρω από το HIV/AIDS.

Την επιστημονική επιμέλεια του έντυπου και του ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια των ενημερώσεων έχει αναλάβει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, ενώ, μέγας δωρητής του προγράμματος είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.