Προειδοποίηση του CDC για έξαρση της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου

  • Iatropedia newsroom
Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος
Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος, που προκαλείται από το βακτήριο Neisseria meningitidis, είναι μια σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη που επηρεάζει συνήθως τον εγκέφαλο, τον νωτιαίο μυελό και την κυκλοφορία του αίματος

Προειδοποίηση προς τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για τη διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο και την πιθανότητα αύξησης των κρουσμάτων εξέδωσαν χθες, Πέμπτη 28 Μαρτίου, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), προτρέποντάς τους να εξασφαλίσουν ότι γίνονται οι απαραίτητοι εμβολιασμοί κατά της θανατηφόρας νόσου.

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος, που προκαλείται από το βακτήριο Neisseria meningitidis, είναι μια σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη που επηρεάζει συνήθως τον εγκέφαλο, τον νωτιαίο μυελό και την κυκλοφορία του αίματος.

Μέχρι και τη Δευτέρα, είχαν αναφερθεί 143 κρούσματα, σε σύγκριση με 81 κρούσματα για την ίδια περίοδο πέρυσι, ανέφερε το CDC. Πέρυσι καταγράφηκαν 422 κρούσματα, ο υψηλότερος ετήσιος αριθμός από το 2014.

Η αύξηση των λοιμώξεων αποδίδεται κυρίως σε ένα συγκεκριμένο βακτηριακό στέλεχος στην ομάδα Y των μηνιγγιτιδοκοκκικών βακτηρίων.

Η λοίμωξη από αυτό το στέλεχος επηρεάζει δυσανάλογα τα άτομα ηλικίας 30-60 ετών, Αφροαμερικανούς και άτομα με HIV, ανέφερε ο οργανισμός, καλώντας τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή για μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο μεταξύ αυτών των πληθυσμών.

Ο οργανισμός προειδοποίησε επίσης ότι οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν λοίμωξη στην κυκλοφορία του αίματος ή στις αρθρώσεις, χωρίς τα τυπικά συμπτώματα της μηνιγγίτιδας, τα οποία περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο και δυσκαμψία του αυχένα.

Στις ΗΠΑ κυκλοφορούν, σύμφωνα με το CDC, τέσσερις από τις έξι ομάδες μηνιγγιτιδοκοκκικών βακτηρίων -A, B, C, W, X και Y-, με διαθέσιμα εμβόλια έναντι όλων πλην της ομάδας Χ.

Τον Οκτώβριο, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε το το νέο εμβόλιο της Pfizer, το Penbraya, το πρώτο εμβόλιο για την προστασία από πέντε ομάδες μηνιγγιτιδοκοκκικών βακτηρίων.

Η Pfizer διαθέτει αυτήν τη στιγμή δύο εμβόλια για προστασία από τη νόσο, με το Trumenba να στοχεύει στην ομάδα Β και το Nimenrix να προστατεύει από τις άλλες τέσσερις ομάδες βακτηρίων.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα σκυλιά μπορούν όντως να συνδέουν λέξεις με αντικείμενα, δείχνει νέα έρευνα

Η λήψη ορμονών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο όγκων στον εγκέφαλο [νέα μελέτη]

Έμβολια COVID: Τι δείχνει η μεγαλύτερη μέχρι τώρα ανάλυση για τις ανεπιθύμητες ενέργειές τους