Τα σκυλιά μπορούν όντως να συνδέουν λέξεις με αντικείμενα, δείχνει νέα έρευνα

  • Ρούλα Τσουλέα
σκυλιά
Παρέχει μια καλή εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το μυαλό των καλύτερων φίλων του ανθρώπου.

Τα σκυλιά έχουν την ικανότητα να καταλαβαίνουν ότι ορισμένες λέξεις αναφέρονται σε αντικείμενα, με έναν τρόπο που είναι παρόμοιος με αυτόν των ανθρώπων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα βασίσθηκε στην ανάλυση των εγκεφαλικών κυμάτων των σκύλων. Παρέχει μια καλή εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το μυαλό των καλύτερων φίλων του ανθρώπου.

Το ότι οι τετράποδοι σύντροφοί μας έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν λέξεις που οδηγούν σε πράξεις, δεν αποτελεί έκπληξη για τους κηδεμόνες σκύλων. Ει μη τι άλλο όλοι γνωρίζουμε πως μπορούν να μάθουν να υπακούν σε εντολές όπως το «κάθισε» ή «φέρε».

Ωστόσο η νέα έρευνα παρείχε αποδεικτικά στοιχεία ότι τα σκυλιά μπορούν να ενεργοποιήσουν την ανάμνηση ενός αντικειμένου, ακούγοντας το όνομά του.

Στη νέα έρευνα εξετάστηκε η εγκεφαλική δραστηριότητα 18 σκύλων. Διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Eötvös Lorand, στη Βουδαπέστη. Τα ευρήματά της δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Current Biology.

Η έρευνα

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ζήτησαν από κηδεμόνες σκύλων να προφέρουν λέξεις για αντικείμενα που γνώριζαν τα κατοικίδιά τους. Στη συνέχεια, άλλοτε τους έδειχναν ένα αντικείμενο που ταίριαζε με τη λέξη και άλλοτε κάτι διαφορετικό.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα σκυλιά αντιλαμβάνονταν πότε το αντικείμενο που έβλεπαν αντιστοιχούσε ή όχι στη λέξη που άκουγαν. Και αυτό διότι άλλαζε η ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου τους. Την ίδια αντίδραση έχει και ο ανθρώπινος εγκέφαλος, όταν αντιμετωπίζει παρόμοιες καταστάσεις.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «τα σκυλιά μπορούν να καταλάβουν ότι οι λέξεις σημαίνουν πράγματα… Επομένως ενεργοποιούν νοητικές αναπαραστάσεις και συνδέουν το νόημα της λέξης με μια νοητική αναπαράσταση και όχι απλώς με το γενικό πλαίσιο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Marianna Boros, από το Τμήμα Ηθολογίας του ουγγρικού πανεπιστημίου.

Οι ερευνητές προγραμματίζουν να διερευνήσουν εάν ανάλογη ικανότητα έχουν και άλλα θηλαστικά ή αν αυτή περιορίζεται μόνο στους σκύλους.

Φωτογραφία: iStock