Προειδοποίηση ΠΟΥ για πλαστά Ozempic και Wegovy

  • Iatropedia newsroom
OZEMPIC ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
Η αυξανόμενη ζήτηση έχει ξεπεράσει την προσφορά για το Ozempic, το Mounjaro της Eli Lilly και άλλα φάρμακα GLP-1, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να διακινούνται πλαστά σκευάσματα

Προειδοποιήσεις για πλαστά φάρμακα, που ισχυρίζονται ότι περιέχουν τη δραστική ουσία του φαρμάκου για τον διαβήτη Ozempic και της θεραπείας απώλειας βάρους Wegovy της Novo Nordisk εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η αυξανόμενη ζήτηση έχει ξεπεράσει την προσφορά για το Ozempic, το Mounjaro της Eli Lilly και άλλα φάρμακα GLP-1 που βοηθούν στην απώλεια βάρους, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί «χώρος» για την κυκλοφορία όλο και περισσότερων πλαστών φαρμάκων.

Η προειδοποίηση του ΠΟΥ αφορά τρεις παραποιημένες παρτίδες σεμαγλουτίδης που εντοπίστηκαν στη Βραζιλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Οκτώβριο του 2023 και στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Δεκέμβριο του 2023.

Τα πλαστά φάρμακα θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή και εάν δεν περιέχουν τις απαραίτητες ουσίες μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές στην υγεία, λόγω μη ρύθμισης της γλυκόζης στο αίμα ή του βάρους, ανέφερε ο ΠΟΥ, συνιστωντας στους ασθενείς να μην εμπιστεύονται άγνωστους ή μη εξουσιοδοτημένους προμηθευτές.

Και οι δύο φαρμακοβιομηχανίες, Lilly και Novo, έχουν μηνύσει αρκετούς φορείς για να τους σταματήσουν από το να πωλούν προϊόντα που ισχυρίζονται ότι περιέχουν τις δραστικές ουσίες τιρζεπατίδη και σεμαγλουτίδη που χρησιμοποιούνται στα αντίστοιχα δημοφιλή φάρμακα που παράγουν για τον διαβήτη και την απώλεια βάρους.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αδυνάτισμα: Ozempic και Wegovy φαίνεται να κόβουν τη διάθεση για γλυκό [μελέτη]

Το συχνό ροχαλητό μπορεί να είναι σημάδι ότι έχετε υπέρταση [μελέτη]

Αδυνάτισμα: Τι πρέπει να βάλετε στη διατροφή σας αν θέλετε να χάσετε κιλά