Αδυνάτισμα: Τι πρέπει να βάλετε στη διατροφή σας αν θέλετε να χάσετε κιλά

  • Iatropedia newsroom
Οι ξηροί καρποί βοηθούν στο αδυνάτισμα
Τους φοβόμαστε αδίκως. Ο λόγος για τους ξηρούς καρπούς

Όσοι έχουν βάλει στόχο το αδυνάτισμα θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να τρώνε πότε-πότε μια χούφτα ξηρούς καρπούς, προτείνει νέα ανασκόπηση.

Εκείνοι που έτρωγαν καθημερινά 40-85 γραμμάρια αμύγδαλα, αράπικα φιστίκια, φιστίκια Αιγίνης ή καρύδια στο πλαίσιο μιας δίαιτας μειωμένων θερμίδων έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνους που έκαναν μεν την ίδια δίαιτα, αλλά χωρίς ξηρούς καρπούς.

Στην πραγματικότητα, εκείνοι που έκαναν δίαιτες «εμπλουτισμένες με ξηρούς καρπούς» έχασαν 3 με 16 κιλά παραπάνω από όσους έκαναν δίαιτες χωρίς ξηρούς καρπούς, δείχνουν τα αποτελέσματα.

«Οι άνθρωποι συχνά αποφεύγουν τους ξηρούς καρπούς όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος, επειδή πιστεύουν ότι οι θερμίδες και τα λιπαρά που περιέχουν οι ξηροί καρποί μπορεί να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους», ανέφερε η ανώτερη ερευνήτρια Alison Coates του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας.

Αντίθετα, όμως, φαίνεται ότι οι ξηροί καρποί μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικότερα στον περιορισμό της πείνας.

Πώς βοηθούν στο αδυνάτισμα

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε υγιεινά ακόρεστα λίπη, φυτικές πρωτεΐνες και διαιτητικές ίνες, που μας βοηθούν να νιώθουμε χορτάτοι και να περιορίσουμε την υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, ανέφεε σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

Επιπλέον, «οι ξηροί καρποί συνδέονται με βελτιωμένη καρδιαγγειακή και μεταβολική υγεία, καλύτερη υγεία του εντέρου και καλύτερες γνωστικές επιδόσεις», πρόσθεσε.

Για την ανασκόπηση, οι ερευνητές ανέλυσαν τα ευρήματα επτά τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών που αφορούσαν δίαιτες που περιόριζαν την πρόσληψη τροφής από 240 μέχρι και 1.000 θερμίδες την ημέρα. Οι μελέτες διήρκεσαν από έναν μήνα έως έναν χρόνο και συμμετείχαν 676 άτομα που ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Καμία από τις μελέτες δεν έδειξε ότι οι ξηροί καρποί εμποδίζουν το αδυνάτισμα, διαπίστωσαν οι ερευνητές, ενώ τέσσερις από τις μελέτες διαπίστωσαν ότι οι ξηροί καρποί στην πραγματικότητα βοηθούσαν τους ανθρώπους να χάσουν ακόμη περισσότερο βάρος.

Η ανασκόπηση δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition Research Reviews.

«Οι ξηροί καρποί αποτελούν σημαντικό κομμάτι της διατροφής πολλών ανθρώπων επειδή έχουν μια γεύση και υφή που δεν μπορεί να βρει κανείς σε άλλες ομάδες τροφίμων, ενώ είναι επίσης ένα υγιεινό σνακ που μπορείς να απολαύσεις και εν κινήσει», ανέφερε η Sharaya Carter, από τους συγγραφείς της μελέτης, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας.

«Για τους ανθρώπους που απολαμβάνουν να τρώνε ξηρούς καρπούς, το να γνωρίζουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων που έχουν θέσει για την απώλεια βάρους, βελτιώνοντας παράλληλα τη συνολική υγεία, είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα», ανέφερε η Carter.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κορονοϊός: Νέα αύξηση στα κρούσματα, σε διπλάσια επίπεδα οι εισαγωγές λόγω Covid, εντοπίστηκαν νέα στελέχη

Το μυστικό για δυνατά και γερά πόδια βρίσκεται στα… χέρια

10 βασικές συμβουλές για υγιή καρδιά και μακροζωία