Πρόεδρος του ΕΚΑΒ ο Νίκος Παπαευσταθίου – Βιογραφικό

  • Γιάννα Σουλάκη
Παπαευσταθίου
Με απόφαση του Υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, ορίζεται Πρόεδρος του ΕΚΑΒ ο πρώην Διοικητής του ΕΚΕΠΥ κ. Νίκος Παπαευσταθίου.

Στην ανάθεση νέων καθηκόντων προχώρησε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος όρισε νέο πρόεδρο του ΕΚΑΒ, τον μέχρι σήμερα Διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας κ. Νίκο Παπαευσταθίου.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας -από τα «σπλάχνα» της οποίας προέρχεται ο Διοικητής του ΕΚΕΠΥ- αναγνωρίζει ότι πρόκειται για ένα έμπειρο στέλεχος που προσφέρει τις υπηρεσίες του στον τομέα της επείγουσας αντιμετώπισης κρίσεων και καταστροφών από την πλευρά των υγειονομικών υπηρεσιών, από το 2004 έως το 2010 από τη θέση του Διοικητή του ΕΚΑΒ και από το 2014 μέχρι σήμερα, ως Διοικητής του ΕΚΕΠΥ.

Η μεγάλη ικανότητα και εμπειρία του -καθώς έχει διαχειριστεί με επιτυχία επιχειρήσεις, όπως το δυστύχημα του Ηλιος, εκτροχιασμούς τρένων, αλλά και τις πρόσφατες κρίσεις στη Μάνδρα και το Μάτι- αναγνωρίστηκε και από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η οποία τον κράτησε στη θέση του Διοικητή του ΕΚΕΠΥ, παρ’ότι δεν ήταν φίλα προσκείμενος στα δύο -τότε κυβερνώντα- κόμματα.

Σήμερα, είναι στις σκέψεις της νέας κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, να συσταθεί με νομοθετική ρύθμιση -η οποία αναμένεται- νέος ενιαίος φορέας με τη συνένωση του ΕΚΑΒ με το ΕΚΕΠΥ -κάτι το οποίο είχε εξαγγελθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις προεκλογικές του δεσμεύσεις- οπότε δεν αποκλείεται να υπάρξει πρόταση στον Νίκο Παπαευσταθίου να τεθεί επικεφαλής και των δύο Οργανισμών.

Δείτε το βιογραφικό του νέου προέδρου του ΕΚΑΒ κ. Νίκου Παπαευσταθίου

Ο Νίκος Παπαευσταθίου γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Είναι Διπλωματούχος Μηχανικός, πτυχιούχος του Τμήματος Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ενώ κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη «Γεωπληροφορική-G.I.S» του Ε.Μ.Π.

Μέχρι το 2004, εργάστηκε σε τεχνικές εταιρείες και τεχνικά γραφεία, συνεργάστηκε με πλήθος φορέων και υπηρεσιών μεταξύ των οποίων Υπουργεία και Δήμους, ενώ μέσω της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στελέχωσε για 2 χρόνια την Τεχνική Υπηρεσία και το γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πάρου. Την περίοδο 1999-2003, διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πάρου, την οποία και δημιούργησε εξ’ αρχής.

Το 2004 διορίστηκε ειδικός σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και εκπρόσωπος του Υπουργείου σε διυπουργικές ομάδες και επιτροπές (2004–2010) με αντικείμενα μεταξύ άλλων τη διαχείριση επειγουσών καταστάσεων, τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών και κρίσεων στο χώρο της υγείας. Το 2004 εως το 2006 ανέλαβε τη θέση του Αντιπροέδρου στο ΕΚΑΒ (ΦΕΚ 279/ΝΠΔΔ/17-11-04, 216/ΝΠΔΔ/1-9-2005) και από το 2006 έως το 2010 ήταν Πρόεδρος του ιδίου φορέα (ΦΕΚ 166/ΝΠΔΔ/15-6-06, 365/ΥΟΔΔ/17-8-07, 365/ΥΟΔΔ/26-8-09).

Από το 2011 έως το 2014 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Αποκατάστασης «Φιλοκτήτης», ενός από τα μεγαλύτερα Κέντρα Αποκατάστασης – Αποθεραπείας στη Ν.Α Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο κ. Παπαευσταθίου ανέλαβε εκ νέου Πρόεδρος του ΕΚΑΒ το Δεκέμβριο του 2014 (ΦΕΚ 846/ΥΟΔΔ/31-12-2014), ενώ τον Αύγουστο του 2015 διορίστηκε Διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (Ε.Κ.ΕΠ.Υ) του Υπουργείου Υγείας (ΦΕΚ 600/ΥΟΔΔ/20-8-15), θέση που κατείχε ως σήμερα, αφού η θητεία του είχε ανανεωθεί το Σεπτέμβριο του 2017 για τρία (3) επιπλέον χρόνια (ΦΕΚ 488/ΥΟΔΔ/6-10-1017). Τέλος από το Μάρτιο του 2016, έχει ορισθεί και Γενικός Συντονιστής με αυξημένες αρμοδιότητες για θέματα σχεδιασμού και διαχείρισης των υγειονομικών αναγκών των προσφύγων, καθώς και Εθνικός Εκπρόσωπος στην H.S.C της Ε.Ε. (2016) και στο ΝΑΤΟ (2017)

Ο κ. Παπαευσταθίου, έχει συμμετάσχει ως κεντρικός ομιλητής σε δεκάδες εθνικά και διεθνή συνέδρια παρουσιάζοντας θέματα που αφορούν στο στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό υπηρεσιών υγείας, στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών και κρίσεων στον τομέα υγείας, στη διαχείριση μεγάλων ατυχημάτων, επειγουσών καταστάσεων και μαζικών απωλειών υγείας, στη διαχείριση υπηρεσιών υγείας με χρήση γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών, στον υγειονομικό σχεδιασμό μεταναστευτικής κρίσης κ.ά.

Έχει χειρισθεί όλες τις περιπτώσεις επειγουσών καταστάσεων και έκτακτων αναγκών των περιόδων που κατέχει τις παραπάνω θέσεις ευθύνης και έχει διακριθεί 3 φορές με εύφημο μνεία για την επιχειρησιακή του δράση σε μεγάλα γεγονότα μαζικών καταστροφών (ναυάγιο «ΣΑΜΙΝΑ», αεροπορικό δυστύχημα HELIOS και καταστροφικές πυρκαγιές Πελοποννήσου 2007).