Πρόεδρος φαρμακοποιών στο iatropedia :“Η δραστική ουσία έμεινε…αδρανής!”

  • Iatropedia
Ανεφάρμοστη θεωρεί την απόφαση για συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Θεόδωρος Αμπατζόγλου παρά τις διαβεβαιώσεις από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ότι σύντομα τα προβλήματα θα λυθούν.

Ο κ.Αμπατζόγλου σε δηλώσεις του στο iatropedia.gr υπογραμμίζει ότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς ήταν ανέτοιμοι για μια τέτοια αλλαγή με αποτέλεσμα γιατροί και φαρμακοποιοί να μη γνωρίζουν τι να πράξουν.

“Η δραστική ουσία … έμεινε αδρανής την πρώτη ημέρα λόγω της αδυναμίας εφαρμογής της. Η μνημονιακή πρόβλεψη του υπουργείου Υγείας για την αναγραφή της δραστικής ουσίας αποτελεί μια ακόμη ανεφάρμοστη απόφαση , γιατί κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος να την εφαρμόσει. Ούτε ο Ε.Ο.Φ. που πρέπει να βγάλει τον κατάλογο με τα σκευάσματα ανά δραστική ουσία και ποια είναι τα φθηνότερα , ούτε οι γιατροί γνωρίζουν τι να συνταγογραφήσουν και το κυριότερο, το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν έχει πρόβλεψη για την αναφορά της δραστικής ουσίας”.

Όπως σημειώνει ο κ.Αμπατζόγλου ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει στείλει επείγον έγγραφο προς το Υπουργείο Υγείας όπου αναφέρει όλα τα προβλήματα στην αναγραφή της δραστικής ουσίας και ζητά επειγόντως διευκρινήσεις.

« Η κυβέρνηση εξακολουθεί να νομοθετεί με «μνημονιακό» τρόπο. Αυτή η μεθοδολογία έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική και είναι μακριά από τον κοινωνικό χαρακτήρα που πρέπει να διέπει τις όποιες αποφάσεις αφορούν το φάρμακο και τον ασφαλισμένο» δηλώνει ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. κ. Θ. Αμπατζόγλου.