Πρόεδρος Φαρμακοποιών: «Όχι στο «κούρεμα» της Υγείας»

  • Iatropedia
Θα «κουρευτούν» σημαντικά φάρμακα από τους έλληνες ασθενείς εξαιτίας του νέου μνημονίου και του εφαρμοστικού νόμου, προβλέπει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεόδωρος Αμπατζόγλου σε άρθρο του στο iatropedia.gr με αφορμή το μεγάλο αφιέρωμα γα το τι αλλάζει στην υγεία. Ο κ.Αμπατζόγλου στο άρθρο του περιγράφει τι αλλάζει ακριβώς στη φαρμακευτική περίθαλψη τα επόμενα χρόνια και τι πρέπει να περιμένουν οι έλληνες ασθενείς.

«Τα πάνω – κάτω φέρνει ο εφαρμοστικός νόμος του Υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε πρόσφατα στην Βουλή και αφορά την Υγεία και την Φαρμακευτική Δαπάνη.

Καταρχήν η θέσπιση ανωτάτου ορίου στο σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνης και μάλιστα η διαίρεση του ποσού σε ίσα μέρη ανά τρίμηνο είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε περικοπές συνταγών ακόμα και απαραιτήτων φαρμάκων .

Ο νόμος φέρνει στο προσκήνιο τα πολυσυζητημένα γενόσημα φάρμακα. Ο φαρμακοποιός εκτελεί τις συνταγές και ως εκ τούτου δεν αρνείται την χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου αρκεί να συνοδεύεται από την αντίστοιχη μελέτη βιοϊσοδυναμίας. Μόνον έτσι διασφαλίζεται η ποιότητα, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του.

Μια καινούργια έννοια που εισάγεται είναι του φθηνότερου γενοσήμου. Αυτό όμως έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον παραπάνω συλλογισμό.

Η Θέσπιση των ηλεκτρονικών συνταγών με τον βεβιασμένο τρόπο που γίνεται είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα τόσο στους ασφαλισμένους όσο και στους γιατρούς. Οι φαρμακοποιοί δεν διαφωνούν με οποιοδήποτε μέτρο βοηθά στον έλεγχο και την διαφάνεια των δαπανών.

Ωστόσο σίγουρα θα μεσολαβήσει ένα διάστημα ταλαιπωρίας ασφαλισμένων και γιατρών και αυτό γιατί αντικειμενικά απαιτείται χρόνος εξοικείωσης και από τις δύο πλευρές ,ενώ υπάρχουν και προβλήματα που προκύπτουν από το είδος των συνταγών π.χ. των δερματολόγων αλλά και από άλλες μορφολογικές ιδιαιτερότητες της χώρας μας , πχ απομεμακρυσμένες, νησιωτικές περιοχές κλπ.

Μεγάλο πρόβλημα θα δημιουργηθεί όμως και στα φάρμακα που η αξία τους ξεπερνά τα 200 € . Και αυτό γιατί τα φαρμακεία με την έλλειψη ρευστότητας που παρουσιάζουν σε συνάρτηση με την ασφυκτική πίεση της άμεσης πληρωμής των εταιρειών δεν θα μπορούν να δώσουν φάρμακα για τα οποία όχι μόνο δεν έχουν κέρδος αλλά ζημιώνονται από την αγορά τους. Και αυτό γιατί όταν η φορολογία είναι 11% τότε το φάρμακο των 300 € έχει φορολογία 33 € και κέρδος 30 !Ας μη μιλήσουμε για τα ακριβότερα…

Το κυριότερο όμως πρόβλημα και αυτό ξεπερνά οποιοδήποτε άλλο θέμα είναι το πρόβλημα των ελλείψεων. Είναι τραγικό να έρχεται ο ασφαλισμένος , ο ασθενής και να μην έχει ο φαρμακοποιός φάρμακα για να του δώσει. Σύμφωνα με στοιχεία των συνεταιρισμών φαρμακοποιών πάνω από 250 ιδιοσκευάσματα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά παρουσιάζουν έλλειψη.

Οι λόγοι πρέπει να αναζητηθούν βεβαίως και στην γενικότερη οικονομική κατάσταση και στην καχυποψία των μητρικών εταιρειών σχετικά με το μέλλον της χώρας μας.

Πρέπει επιτέλους η Πολιτεία να καταλάβει ότι η Υγεία δεν μπορεί να μπει στην λογική του PSI και του «κουρέματος». Πρέπει η Πολιτεία να κατανοήσει ότι η Υγεία δεν αποτιμάται με ψυχρούς αριθμούς. Πρέπει η πολιτεία να κατανοήσει ότι όλοι έχουν δικαίωμα στην Υγεία.

Είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός των δαπανών για την βιωσιμότητα του συστήματος, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει με την λογική της οριζόντιας περικοπής παροχών και φαρμάκων. Εάν επικρατήσει αυτή η αντίληψη τότε τα όποια αποτελέσματα θα είναι ευκαιριακά και πρόσκαιρα και διαλύσουν όλη την δομή του κοινωνικού κράτους και της φαρμακευτικής περίθαλψης» .

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Π.Φ.Σ.