Πρόεδρος φαρμακοποιών κατά Βορίδη για τα γενόσημα! «Υπό σύγχυση ο υπουργός για τα φάρμακα»

  • Iatropedia
Με ένα σκληρό του άρθρο ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού ΣΥλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος καταφέρεται κατά των τελευταίων αποφάσεων Βορίδη σχετικά με τη χορήγηση φαρμάκων αλλά και του ποσοστού συνταγογράφησης των γενοσήμων.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο-παρέμβαση του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστα Λουράντου:

Στις 15-7-2014 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β΄ 1276 απόφαση του Υπουργού Υγείας κ.Βορίδη, με θέμα «καθορισμός ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων».

Τρείς μέρες μετά, στις 18-7-2014 αναρτήθηκε στο διαδίκτυο νέα απόφασή του, με

θέμα «τήρηση ορίων δαπάνης συνταγογράφησης φαρμάκων».

Από τα δύο αυτά έγγραφα φαίνεται ότιο νέος Υπουργός Υγείας, τελεί υπό σύγχυση και εφόσον ο ίδιος δεν ανήκει στον Υγειονομικό χώρο, η ευθύνη πέφτει σε όλους τους υπόλοιπους «συμβούλους» του που δεν μπορούν να του εξηγήσουν ότι το φάρμακο δεν είναι προϊόν για πειραματισμούς και για οικονομικές παλινδρομήσεις.

Με την πρώτη απόφασή του Υπουργού Υγείας που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ :

• οι φαρμακοποιοί υποχρεούνται να γνωστοποιούν στον ασθενή για κάθε συνταγή συγκεκριμένης δραστικής ουσίας χωριστά το φάρμακο με την χαμηλότερη τιμή και το ποσοστό συμμετοχής που αντιστοιχεί σε αυτό

• αν ο ασθενής επιλέξει ακριβότερο φάρμακο πληρώνει την διαφορά και υπογράφει για αυτό πάνω στη συνταγή, ο ΕΟΠΥΥ ελέγχει σε μηνιαία βάση όλες τις συνταγές και προβαίνει σε κυρώσεις εναντίον των φαρμακοποιών που παραβιάζουν τα ανωτέρω και

• γνωστοποιεί την πρόθεση του Υπουργείου για την αύξηση της διάθεσης των γενοσήμων στην Ελληνική αγορά.

Με την νέα εγκύκλιο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο ο Υπουργός Υγείας, αναφέρει ότι :

• εφόσον ο ιατρός υποδείξει γενόσημο φάρμακο κατά την συνταγογράφηση, δεν επιτρέπεται η χορήγηση μη γενοσήμου από το φαρμακείο.

• σε περίπτωση υπέρβασης της συνταγογράφησης από τους γιατρούς , οι γιατροί θα καλούνται να δικαιολογήσουν την υπέρβαση γεγονός που δύναται να επισύρει διοικητικές κυρώσεις στον γιατρό σε περίπτωση μη επαρκούς αιτιολόγησης, καθώς και ποινές ότι τα όρια του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ περνάνε οπωσδήποτε μέσα από την αύξηση διάθεσης των γενοσήμων.

• θεσπίζονται κίνητρα και αντικίνητρα για τους φαρμακοποιούς για την επίτευξη των στόχων του οργανισμού που είναι η μείωση της Φαρμακευτικής Δαπάνης.

Από τα δύο αυτά έγγραφα γεννιούνται τα εξής ερωτήματα :

– Εφόσον ο ασθενής πληρώνει την διαφορά μεταξύ γενοσήμου και πρωτοτύπου ή γενοσήμου και of patents ή οποιαδήποτε άλλη διαφορά προκύψει, πως επιβαρύνεται ο ΕΟΠΥΥ από τη μη χορήγηση των γενοσήμων;

– Καταργείται η επιλογή του ασθενούς που στηρίζεται πάνω στο διεθνές αναγνωρισμένο θέμα ότι το φάρμακο λειτουργεί και ψυχολογικά και όπου σε μερικές περιπτώσεις η οποιαδήποτε αλλαγή του, επιφέρει προβλήματα υγείας στον ασθενή;

– Ο γιατρός υποδεικνύει δραστική ουσία ή εμπορική ονομασία γενοσήμου φαρμάκου; Καταργείται δηλαδή η συνταγογράφηση με δραστική ουσία και επιβάλλεται το ΕΙΔΙΚΟ γενόσημο με εμπορική ονομασία;

– Ποια είναι τα κίνητρα και τα αντικίνητρα βάση του οποίου οι φαρμακοποιοί θα κληθούν να υποστηρίξουν την διάθεση των γενοσήμων φαρμάκων;

Είναι προφανές ότι τα γενόσημα φάρμακα για διαφόρους λόγους – που είναι αντιληπτοί σε όλους και που αντίκεινται στην ιατροφαρμακευτική δεοντολογία – πρέπει με διάφορες Υπουργικές αποφάσεις και άλλα … «κόλπα» να επιβληθούν στον Ελληνικό Λαό έτσι ώστε να φθάσουν στο … 65%!!!

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις ατομικές συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ που ΔΕΝ καταργούνται, τους διαγωνισμούς για το φθηνότερο γενόσημο, τις ποινές στους φαρμακοποιούς που δεν συμμορφώνονται με το σύστημα, με την μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων, την επιλεκτική ενημέρωση των πολιτών από τα ΜΜΕ … και την πλήρη αδράνειά μας, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι εντός ολίγου η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του φαρμακείου θα είναι μια νέα …. υπέρλαμπρη …. «νίκη» μας!!!

Σίγουρα κάποιοι έχουν πάρει εργολαβία τα γενόσημα, σε σημείο που να δημιουργείται η νέα μορφή … «dealers»! Των γενοσήμων…. και ο νοών νοείτω.

Αλλά τι λέω!!! Εδώ και σαράντα ημέρες έχουν τελειώσει οι εκλογές για το νέο Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. και τα αποτελέσματα (πρωτοφανές για τα χρονικά) δεν έχουν ακόμα … εγκριθεί από την περιφέρεια… Ο Π.Φ.Σ. παραμένει ακέφαλος και ακυβέρνητος … όπως ακριβώς τον θέλουν….

Τι να φοβούνται άραγε;;;;

24-7-2014,

Κ. ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έρχονται νέες τιμές σε όλα τα φάρμακα! Ποιος χάνει ποιος κερδίζει

Σε αυτοδίκαιη αργία ο γιατρός του Ευαγγελισμού με το φακελάκι! Όλες οι εξελίξεις

Εφημερίες για γερά νεύρα στο ΕΣΥ: γεύματα με …σκουλήκια στους γιατρούς! Τι βρέθηκε σε πιάτο

Πράσινες» αιχμές κατά της αξιολόγησης! Τα κομματικά ρουσφέτια και η αντικειμενικότητα στο ΕΣΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν