Πρόεδρος Φαρμακοποιών: “Η συνταγογράφηση με δραστική ουσία δε μπορεί να λειτουργήσει”!

  • Iatropedia
Αδύνατη θεωρεί ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου της Αττικής Κώστας Λουράντος την εφαρμογή της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία, σε δηλώσεις του στο iatropedia.gr.

Περιγράφει ένα χάος στον αριθμό των συσκευασιών των φαρμάκων μέσα στο οποίο δεν είναι δυνατόν ο φαρμακοποιός να εντοπίσει το φθηνότερο γενόσημο, ενώ υπογραμμίζει ότι το ηλεκτρονικό σύστημα υποδοχής των συνταγών (ΗΔΙΚΑ) δε διαθέτει την υποδομή για εγγραφή συνταγών με βάση τη δραστική ουσία.

Ο κ.Λουράντος σημειώνει χαρακτηριστικά: “Δεν μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα αυτό διότι η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία δεν έχει προβλεφθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα. Το κρατικό σύστημα η ΗΔΙΚΑ, το οποίο έχει αναλάβει τη μηχανοργάνωση δεν έχει πεδίο που να επιτρέπει τη συνταγογράφηση με δραστική ουσία. Το κυριότερο όμως είναι ότι ο φαρμακοποιός δε γνωρίζει ποιο είναι το φθηνότερο”.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) οι συσκευασίες είναι πολλαπλές με διαφορετικό αριθμό χαπιών, με συνέπεια να απαιτείται πολύωρη έρευνα για τον εντοπισμό του φθηνότερου φαρμάκου.

“Υπάρχουν για το ίδιο φάρμακο πολλές συσκευασίες με διαφορετικές περιεκτικότητες και διαφορετικό αμπαλάζ. Συνεπώς δεν μπορεί για κάθε ένα φάρμακο να κάνει κανείς αναγωγή και να δει πόσο στοιχίζει το κάθε χάπι”.

Ο κ.Λουράντος φέρνει μάλιστα και χαρακτηριστικό παράδειγμα: “

Μπορεί ένα φάρμακο να κοστίζει 10 ευρώ και να έχει μέσα 10 χάπια. Ένα άλλο μπορεί να περιέχει 20 χάπια και να κοστίζει 19 ευρώ. Άρα αυτό που έχει 19 ευρώ είναι το φθηνότερο. Συνεπώς δεν μπορεί ο φαρμακοποιός να ελέγξει τα 150 αντίγραφα που υπάρχουν για την κάθε ουσία και να βρει πιο είναι το φθηνότερο.

Ούτε σε μία ημέρα δε θα προλάβαινε. Άρα τίποτε δεν μπορεί να εφαρμοσθεί εάν δε βγει κατάλογος συγκεκριμένος από τον ΕΟΦ με τα φθηνότερα φάρμακα”.