Πρόεδρος ΕΟΦ: Διαφάνεια τώρα από την πολιτεία στα φάρμακα! Τι σχεδιάζει

  • Iatropedia
Με διαφανή τρόπο θα πρέπει η πολιτεία να χειρίζεται το θέμα των φαρμάκων απεφάνθη ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Δημήτρης Λιντζέρης.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Μιλώντας σε συνέδριο για τη φαρμακευτική πολιτική (ATHENS HEALTH FORUM 2014) ο κ.Λιντζέρης υπογράμμισε μεταξύ άλλων την ανάγκη να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια από τη μεριά της πολιτείας στον χώρο του φαρμάκου και ανέφερε χαρακτηριστικά την αποτύπωση με ψηφιακό τρόπο της τιμής κάθε φαρμάκου.

Με το σύστημα αυτό η κάθε εταιρεία θα μπορεί να βλέπει σε τι τιμή θα κινηθεί ένα σκεύασμα της όσο και το ανταγωνιστικό του ενώ θα μπορεί με μεγαλύτερη ευκολία να κάνει συγκρίσεις αλλά και ενστάσεις.

Σήμερα οι τιμές των φαρμάκων αλλά και ο καθορισμός τους αποτελεί σχεδόν …επτασφράγιστο μυστικό καθώς οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις περιμένουν να δουν το δελτίο τιμών για να διαπιστώσουν πως καθορίστηκε η τιμή των προϊόντων τους.

Ταυτόχρονα επειδή συχνά πυκνά δεν τηρείται και ο νόμος για τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης, οι εκπλήξεις …δίνουν και παίρνουν.

Και βέβαια ακολουθεί ένα διάστημα λίγων εβδομάδων όπου μπορεί η κάθε εταιρεία να υποβάλει την ένστασή της αλλά σε ελάχιστες περιπτώσεις οι διορθώσεις γίνονται άμεσα. Συνήθως περνά καιρός μέχρι το αρμόδιο υπουργείο να τροποποιήσει ή να αλλάξει το δικό του λάθος σε μία τιμή φαρμάκου.

Πάντως ο πρόεδρος του ΕΟΦ επεσήμανε ότι στο πλαίσιο της ανοικτής πια πολιτικής θα ξεκινήσουν συναντήσεις της ηγεσίας ακόμη και με κάθε εταιρεία ξεχωριστά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έρχονται mail προειδοποίησης για τους γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν! Πως θα τιμωρούνται

Έρχονται αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ! Όλο το παρασκήνιο και οι συζητήσεις

Τα καυτά mail της τρόικας στο Βορίδη! Τι ζητά για φαρμακοποιούς

Πυρετός Βορίδη για την επίσκεψη της τρόικας! Όλα τα αγκάθια της Υγείας