Προδιαγραφές λειτουργίας για τις Μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

  • Iatropedia
Άνοιξε ο δρόμος για να θεσπιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, για την προστασία της υγείας των πολιτών.Να σημειωθεί ότι μέσω του νέου θεσμικού πλαισίου θα ενισχυθεί σημαντικά ο ιατρικός τουρισμός στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Υπεγράφη από τον υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στο θεσμικό πλαίσιο των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας των Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Μ.Ι.Υ.Α.).

Η θεσμοθέτηση πλαισίου χορήγησης αδειών ίδρυσης και λειτουργίας των Μ.Υ.Ι.Α., η θέσπιση τεχνικών προδιαγραφών, όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας τους, θεωρείται απολύτως αναγκαία αφενός για να αποφευχθούν κίνδυνοι που απειλούν τις γυναίκες, αφετέρου να είναι δυνατή η επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Δύο από τις βασικές προϋποθέσεις λειτουργίας των ΜΥΙΑ, συνιστούν η υποχρεωτική διασύνδεσή τους με νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά και ο αυστηρός ορισμός των εξειδικευμένων προσόντων του ιατρικού και λοιπού επιστημονικού προσωπικού.