Προ των ευθυνών του για το θέμα με τους αναισθησιολόγους στην Σάμο θέτει τον υπ. Υγείας η Ε. Χριστοφιλοπούλου

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αναισθησιολόγοι Σάμου
Με σημερινή της επίσημη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, Έυη Χριστοφιλοπούλου, ζητάει εξηγήσεις από την ηγεσία του υπουργείου, αναφορικά με την πρόσφατη άρνηση των αναισθησιολόγων του νοσοκομείου της Σάμου να χορηγούν αναισθησία σε περιπτώσεις διακοπής κύησης.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης της κας. Χριστοφιλοπούλου προς τον υπουργό Υγείας, το οποίο έχει τίτλο θέματος «Απόφαση αναισθησιολόγων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου «Άγιος Παντελεήμων»:

«Κύριε Υπουργέ,

αντιμέτωπες με ένα σημαντικό πρόβλημα έρχονται οι γυναίκες στη Σάμο καθώς το σύνολο των αναισθησιολόγων του Νοσοκομείου Σάμου, με απόφασή τους που κοινοποιήθηκε εγγράφως στη διοίκηση του νοσοκομείου, αρνούνται να χορηγούν αναισθησία σε περιπτώσεις διακοπής κύησης, εκτός αν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι κινδύνου της ζωής ή της υγείας της εγκύου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι αναισθησιολόγοι επικαλούνται το άρθρο 31 του Νόμου 3418/2005 (κώδικας ιατρικής δεοντολογίας) το οποίο αναφέρει πως «ο ιατρός μπορεί να επικαλεσθεί τους κανόνες και τις αρχές της ηθικής συνείδησής του και να αρνηθεί να εφαρμόσει ή να συμπράξει στις διαδικασίες τεχνητής διακοπής της κύησης, εκτός εάν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της υγείας της».

Από όσο γνωρίζουμε, μέχρι πρότινος πραγματοποιούνταν διακοπές κυήσεως στο Νοσοκομείο, με τη συναίνεση της εγκύου ή των γονέων σε περιπτώσεις ανήλικης όπως εξάλλου και ο νόμος ορίζει.

Αν ισχύει κάτι τέτοια το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αφού οι γυναίκες που αποφασίζουν να μη συνεχίσουν την εξέλιξη της εγκυμοσύνης την οποία δεν επιθυμούν, δεν θα μπορούν να το κάνουν στο μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού που είναι το νοσοκομείο Άγιος Παντελεήμονας αλλά να ταξιδέψουν για αυτό στην Αθήνα.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

  1. Έχει ενημερωθεί η Διοίκηση του Νοσοκομείου και ο Ιατρικός Σύλλογος για την απόφαση αυτή και αποδέχονται αόριστους λόγους συνείδησης απέναντι σ΄ένα ζήτημα που μπορεί να λάβει τραγικές διαστάσεις αν κάποια απελπισμένη γυναίκα αποπειραθεί να διακόψει μόνη της μια ανεπιθύμητη κύηση;
  2. Ποια η θέση του υπουργείου υγείας απέναντι σε μία απόφαση που θέτει σε άμεση διακινδύνευση ένα από τα πλέον θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών, εκείνο της αυτοδιάθεσης του σώματός τους και της διαχείρισης της ζωής τους;»