Prix Galien για δεύτερη φορά στη χώρα- Όρθιοι χειροκροτούσαν επί ώρα τον δρ Καλαγκό

  • Iatropedia
Σε μια λαμπρή τελετή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών πραγματοποιήθηκαν και φέτος τα διεθνούς φήμης φαρμακευτικά βραβεία Prix Galien. Συγκινητική στιγμή της βραδιάς ήταν η απονομή τουΑνθρωπιστικού Βραβείου «Pro Bono Humanum», το οποίο έχει ως στόχο να αναδείξει μια σπουδαία προσωπικότητα που έχει συνεισφέρει σημαντικά στο χώρο της υγείας στη χώρα μας.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Το συγκεκριμένο βραβείο απονεμήθηκε φέτος στον Δρ. Αυξέντιο Καλαγκό, διευθυντή της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης, για το σπουδαίο ανθρωπιστικό του έργο.

Ο κορυφαίος Έλληνας καρδιοχειρουργός, είναι ιδρυτής του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Καρδιές για όλους» (Coeurs pour tous) και έχει χειρουργήσει δωρεάν 13.000 άπορα παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Ο Δρ. Αυξέντιος Καλαγκός, αφού ευχαρίστησε θερμά την πρόεδρο των Prix Galien Greece, κα. Τζένη Περγιαλιώτου για το βραβείου που του απονεμήθηκε σημείωσε ότι «κατά τη διάρκεια των αιώνων η ιατρική έχει αναπτύξει και αναπτύσσει προοδευτικώς μια νέα διάσταση, αυτή της ανθρωπιστικής αντιμετωπίσεως των συμφορών, τις οποίες προκαλούν πόλεμοι, συγκρούσεις και φυσικές καταστροφές. Σήμερα, χάρις στην ευαισθητοποίηση των ιατρών και των νοσηλευτών έναντι των ευαίσθητων προβλημάτων, η ανθρωπιστική ιατρική έγινε ένας πλήρης θεσμός, σχεδόν αδιαχώριστος από τη συμβατική ιατρική. Δεσμευμένος ενθέρμως από αυτή την ανθρωπιστική ιατρική επί μία ήδη εικοσαετία και όλως ιδιαιτέρως στην υπηρεσία με καρδιακές ανωμαλίες στις αναπτυσσόμενες χώρες, απεφάσισα προ δεκαετίας να εντάξω στα μαθήματα που διδάσκω στους φοιτητές και ειδικευμένους χειρουργούς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης αυτή την ανθρωπιστική διάσταση, ώστε να λαμβάνουν γνώση των σύγχρονων προβλημάτων περιθάλψεως στις χώρες του τρίτου κόσμου. Το καθήκον μας, ηθικό και επαγγελματικό, έναντι των νέων αυτών ιατρών είναι πρωτίστως να τους ευαισθητοποιήσουμε και να τους κινητοποιήσουμε προς τόπους που είναι όντως απαραίτητοι ώστε η δέσμευσή τους στον «Όρκο του Ιπποκράτη» να μπορέσει να βρει ένα αληθές νόημα, τόσο για τη ζωή των αναξιοπαθούντων, όσο και για τη δική τους τη ζωή» Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Καλαγκός ανάφερε «Είμαι βέβαιος ότι οι υπηρεσίες που θα προσφερθούν στους αδύνατους αυτού του κόσμου, με αγάπη, θέρμη και ενθουσιασμό θα ανταμειφθούν με την ευγνωμοσύνη των ασθενών που θα θεραπεύσουν και με το χαμόγελο των παιδιών που θα ανακουφίσουν. Θα αισθανθούν τη γαλήνη μιας έναστρης νύχτας, φωτισμένης από τις προσευχές όλων αυτών των αδυνάτων πάνω από τους οποίους θα ξαγρυπνούν».

Στον χαιρετισμό της, η πρόεδρος των Prix Galien Greece, Τζένη Περγιαλιώτου, ευχαρίστησε τους χορηγούς και καλωσόρισε τους παρευρισκομένους στην εκδήλωση και αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του θεσμού στη χώρα μας και ιδιαίτερα την περίοδο που βιώνουμε, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η πρόσβαση όλων μας στις καινοτόμες θεραπείες και τα νέα διαγνωστικά εργαλεία αποτελεί κοινωνική απαίτηση και υποχρέωση μιας σύγχρονης Πολιτείας, κυρίως διότι σώζουν ζωές, αλλά και διότι μπορούν μακροπρόθεσμα να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο και πιο εκσυγχρονισμένο σύστημα υγείας», ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία του παγκόσμιου θεσμού, τα Prix Galien Greece δημιούργησαν δύο νέα σπουδαία βραβεία, το Galien Scientific Research Award και το Patient Initiative Award.

Στην δική του παρέμβαση ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, τόνισε τη σημασία την οποία έχουν τέτοιες λαμπρές διεθνείς εκδηλώσεις για τη χώρα μας και υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «χωρίς καθυστέρηση, είναι ανάγκη η ανάπτυξη του τομέα της έρευνας στη χώρα μας, ο οποίος βρίσκεται σε «χαμηλή πτήση». Σημείωσε πως η χώρα βρίσκεται σε βαθύτατη κρίση και διερωτώμενος αν υπάρχει ίαση, δήλωσε πως υπάρχει γιατί πιστεύει στο DNA του ελληνικού λαού, χωρίς αυτό να είναι σωβινιστικό. Πρόσθεσε πως 3 από τα ελληνικά ερευνητικά κέντρα είναι από τα καλύτερα στον κόσμο, ενώ η χώρα διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία στις δικές της παραγωγικές μονάδες.

Προανήγγηλε μάλιστα ένα σύγχρονο λειτουργικό και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο για την προσέλκυση τέτοιων προσπαθειών, ενώ υποσχέθηκε την έναρξη διαλόγου ώστε να διεκδικήσει η χώρα μας κάθε τι που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη, την προστιθέμενη αξία, την παραγωγή ή συμπαραγωγή. Όρισε μάλιστα τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, ως υπεύθυνο συντονιστή, ενώ δήλωσε πως και ο ίδιος θα παρακολουθεί την εξέλιξη, ώστε να επιλύονται κάθε φορά τα προβλήματα που προκύπτουν. Και τόνισε πως πρέπει να στοχεύσουμε όλοι μαζί στον άνθρωπο και πώς θα αυξήσουμε την ποιότητα ζωής του. Γιατί το φάρμακο είναι αγαθό, και πρέπει να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση του κάθε πολίτη μπροστά στη ζωή και το θάνατο, και να του προσφέρεται χωρίς όρους και προυποθέσεις».

Η βραδιά προχώρησε με την παρουσίαση των θέσεων του πρώτου Galien Think Tank Greece, που λειτούργησε συμβουλευτικά ως κέντρο διαμόρφωσης θέσεων στο χώρο της υγείας στην Ελλάδα. Τις τελικές θέσεις των τριών πυλώνων σχετικά με: α) τον εκσυγχρονισμό και τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας, β) την χρηματοδότηση της καινοτομίας και γ) την ενίσχυση της κλινικής έρευνας, παρουσίασαν αναλυτικά οι συντονιστές κ.κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, καθηγητής ασφαλιστικής επιστήμης του πανεπιστημίου Πειραιά, Κυριάκος Σουλιώτης, επίκουρος καθηγητής πολιτικής υγείας στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής φαρμακολογίας και κλινικής φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ.

Αναλυτικότερα, ο κ. Μ. Νεκτάριος αναφέρθηκε στο Ελληνικό σύστημα υγείας, το οποίο «προκαλεί τη μεγαλύτερη ιδιωτική επιβάρυνση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, όπου οι πολίτες εφαρμόζουν διπλή ασφάλιση αν επιλέξουν και την ιδιωτική, οι ανασφάλιστοι είναι 1,5 εκατομμύριο, με αποτέλεσμα να υπάρχει το μεγαλύτερο ποσοστό δυσαρέσκειας πολιτών, αφού οι ιδιωτικές δαπάνες φθάνουν το 40% και απ΄ αυτό το 34% είναι απευθείας πληρωμές, όταν στις ΗΠΑ είναι μόλις 17%. Πρότεινε μεταξύ άλλων νέο ρόλο για το Υπουργείο υγείας στη χάραξη στρατηγικής, με περιοδική αξιολόγηση των ιατρών, πιστοποίηση των προμηθευτών, αναδιοργάνωση της προσφοράς υπηρεσιών υγείας με τεχνοκρατική στελέχωση των νοσοκομείων, ενιαία πακέτα παροχών υγείας με ατομική κάρτα υγείας και έρευνα αγοράς ικανοποίησης ασφαλισμένων, ανοικτούς διαγωνισμούς προφοράς υπηρεσιών ανά περιοχή, κεντρική επεξεργασία συνταγών, κλειστό προϋπολογισμό χωρίς ελλείμματα στον ΕΟΠΥΥ, γαλλικό μοντέλο συμμετοχής της ιδιωτικής ασφάλισης, με πληρωμή του ΕΟΠΥΥ μετά τις πληρωμές των ασφαλιστικών εταιριών».

Στη συνέχεια ο κ. Κ. Σουλιώτης σημείωσε ότι «στις μέρες μας, λόγω του ασφυκτικού οικονομικού περιβάλλοντος, είναι απαραίτητη η αναζήτηση της χρυσής τομής μεταξύ της ανάγκης για υποστήριξη της καινοτομίας μέσω της ενδυνάμωσης της έρευνας και της χρηματοδότησης/αποζημίωσης των νέων διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων και της ανάγκης για πειθαρχία στους στόχους δαπάνης». Ο κ. Σουλιώτης τόνισε ότι «η καινοτομία δεν ταυτίζεται με κάθε νέα μέθοδο, προϊόν ή υπηρεσία, αλλά προϋποθέτει την ικανοποίηση συγκεκριμένων κριτηρίων, μέσω των οποίων τεκμηριώνεται κάθε φορά η προστιθέμενη αξία». Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε την «υιοθέτηση μιας απλοποιημένης εκδοχής του υποδείγματος του Dankó (2014) και την αξιολόγηση της καινοτομίας στη βάση του προστιθέμενου θεραπευτικού οφέλους, των προτεραιοτήτων της πολιτικής υγείας και των πρακτικών άλλων, αντίστοιχων χωρών. Στη συνέχεια, η ως άνω αξιολόγηση (βαθμολόγηση) συσχετίζεται με ένα τέταρτο κριτήριο, το οποίο αφορά στην εκτίμηση της αναμενόμενης επίπτωσης της αποζημίωσης στον προϋπολογισμό, το ειδικό βάρος του οποίου προσαρμόζεται κάθε φορά στις οικονομικές δυνατότητες της χώρας. Το τελικό αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής είναι η κατηγοριοποίηση των διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων σε αυτές με αξιοσημείωτη, σχετική ή ελάχιστη προστιθέμενη αξία, προκειμένου να υποβοηθηθεί η πρακτική της διαπραγμάτευσης, η οποία συνιστά προϋπόθεση για τη λήψη απόφασης ως προς το πλαίσιο αποζημίωσής τους». Κλείνοντας, ο κ. Σουλιώτης υπογράμμισε την «ανάγκη για συμμετοχή των ασθενών σε όλη αυτή τη διαδικασία αλλά και στην πολιτική υγείας γενικότερα».

Σημαντική στιγμή της βραδιάς ήταν η απονομή του βραβείου Patient Initiative Award. Το βραβείο αυτό ως στόχο του έχει να ενδυναμώσει την αναγνωρισιμότητα των συλλόγων ασθενών, αλλά και να τους παρακινήσει ώστε να αυξήσουν τις δραστηριότητες τους, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή πρόσβαση των ασθενών τόσο στην ενημέρωση όσο και στις παροχές υγείας. Στη διαδικασία αξιολόγησης για το βραβείο αυτό συμμετείχαν σαράντα ένας (41) σύλλογοι ασθενών απ’ όλη την Ελλάδα. Νικητές του βραβείου Patient Initiative Award είναι οι εξής:

· Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών

· Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ»

· Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου «ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ»

Οι νικητές του βραβείου πέρα από το μετάλλιο των Prix Galien θα μοιραστούν και το ποσό των 10.000 € ως δωρεά από τη διοργάνωση των βραβείων υπέρ της λειτουργίας του συλλόγου τους.

Η τελετή βράβευσης των Prix Galien Greece 2015 ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του ρόλου και της δομής της Ακαδημίας Συλλόγων Ασθενών «Galien Patients’ Academy» από τον πρόεδρο της Ακαδημίας κ. Κωνσταντίνο Συρίγο, καθηγητή παθολογίας & ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κ. Κωνσταντίνος Συρίγος στην ομιλία του έκανε λόγο για το σημαντικό ρόλο που καλούνται να παίξουν οι σύλλογοι ασθενών σε μια χειμαζόμενη κοινωνία με αυξημένες ανάγκες και περιορισμένους πόρους. Σεβόμενα την ανιδιοτελή προσφορά των μελών τους, αλλά ταυτόχρονα συνειδητοποιώντας την έλλειψη εμπειρίας και κατάρτισής τους, τα Prix Galien Greece αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα «σχολείο» εκπαίδευσης για τα στελέχη και μέλη των συλλόγων αυτών. Όπως σημείωσε «φιλοδοξία μας είναι να δημιουργήσουμε μια ομάδα στελεχών, εθελοντών μεν, αλλά όχι ερασιτεχνών. Θα πρόκειται για εθελοντές με κατάρτιση και γνώσεις, ικανούς να αξιοποιήσουν τον ενθουσιασμό, να αναδείξουν τις δράσεις και να υπηρετήσουν με συνέπεια και αποτελεσματικότητα τους σκοπούς των συλλόγων ασθενών της πατρίδας μας». Ο πρώτος κύκλος σεμιναρίων αρχίζει την άνοιξη του 2015.

Η «Ακαδημία Συλλόγων Ασθενών» ή «Galien Patients’ Academy» κατάρτισε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε στελέχη συλλόγων ασθενών και περιλαμβάνει τα ακόλουθα θέματα:

Α. Οργάνωση και λειτουργία μιας εθελοντικής ομάδας

ü Βασικές αρχές οργάνωσης και διοίκησης ενός εθελοντικού συλλόγου

ü Το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ü Διαχείριση ανθρωπίνων πόρων με έμφαση στη διαχείριση εθελοντών

ü Χρηματοοικονομική διαχείριση – κατάρτιση και τήρηση προϋπολογισμών

ü Διεθνείς σχέσεις, σύνδεση με όμορους συλλόγους της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Β. Αποτελεσματική επίτευξη των σκοπών μιας εθελοντικής ομάδας

ü Ενδυνάμωση των ασθενών – χτίζοντας σχέσεις μεταξύ των ασθενών και με τον γιατρό τους

ü Ψυχολογική υποστήριξη του ασθενή, του φροντιστή και του περιβάλλοντός του

ü Εκπαίδευση για τη νόσο – αναζήτηση και αξιολόγηση της επιστημονικής πληροφορίας

ü Κλινική έρευνα: βασικές αρχές, ασφάλεια του ασθενή

Γ. Εξωστρέφεια και προβολή του έργου μιας εθελοντικής ομάδας

ü Τεχνικές προσέλκυσης μελών – εθελοντών

ü Τεχνικές προσέλκυσης πόρων

ü Βασικές αρχές marketing και επικοινωνίας – προβολή δράσεων και έργου

Δ. Εκπαίδευση στο περιβάλλον δράσης μιας εθελοντικής ομάδας

ü Σύστημα υγείας: υπηρεσίες, δομή και λειτουργία

ü Νομικό πλαίσιο δικαιωμάτων ασθενών

ü Πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες

ü Συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων: διεθνής εμπειρία

ü Οικονομικοί περιορισμοί στην άσκηση πολιτικής υγείας

Η τελετή συνεχίστηκε με το βραβείο Galien Scientific Research Award, το οποίο επιβραβεύει έναν Έλληνα ερευνητή ή μια ερευνητική ομάδα για το σπουδαίο ερευνητικό τους έργο, που οδήγησε σε σημαντικά οφέλη για τους συνανθρώπους μας. Το βραβείο απονεμήθηκε στον Ακαδημαϊκό Δρ. Γεώργιο Κόλλια, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ερευνητή βιολόγο του Ερευνητικού Κέντρου «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», για την αποφασιστική σε διεθνές επίπεδο συμβολή του στη σύλληψη και προώθηση της εφαρμογής βιολογικών αντι-TNF θεραπειών για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και για σειρά μελετών που ανέδειξαν μοριακούς και κυτταρικούς μηχανισμούς παθογένειας και νέους θεραπευτικούς στόχους σε διαγονιδιακά πρότυπα χρόνιων φλεγμονωδών και αυτοάνοσων νόσων όπως οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η βραδιά κορυφώθηκε με την απονομή των φαρμακευτικών βραβείων, νικητές των οποίων είναι ανά κατηγορία οι εξής:

Καλύτερο Φαρμακευτικό Προϊόν

– Sofosbuvir, της φαρμακευτικής εταιρείας Gilead

– Vismodegib, της φαρμακευτικής εταιρείας Roche Hellas

Καλύτερο Βιοτεχνολογικό Προϊόν

– Denosumab, της φαρμακευτικής εταιρείας Amgen Hellas

Καλύτερο Ορφανό Φάρμακο για σπάνια πάθηση

– Macitentan, της φαρμακευτικής εταιρείας Actelion Pharmaceuticals Hellas

Καλύτερη Ιατρική Συσκευή ή Διαγνωστικό Εργαλείο ή Μηχάνημα ή Βιοδείκτης ή Ιατροτεχνολογικό Προϊόν

– MIYABI – Combined Suite for Angio-CT or Angio-MR Integrate Diagnostic Imaging

της φαρμακευτικής εταιρείας Siemens

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν