ΠΟΥ: Πάνω από 22.400 εισαγωγές και 648 θάνατοι στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα από κορωνοϊό

  • Ρούλα Τσουλέα
Κίνα
Οι θάνατοι που είχε ανακοινώσει το κινεζικό Κέντρο Λοιμώξεων για την ίδια χρονική περίοδο ήταν μόλις 9. Τι δείχνουν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που απέστειλε η Κίνα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Πάνω από 218.000 τα εβδομαδιαία επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Νέα στοιχεία από την Κίνα για τις εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της ηπειρωτικής χώρας, ανακοίνωσε πως έλαβε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Σύμφωνα με αυτά, την τελευταία εβδομάδα του 2022 υπήρξε αύξηση κατά 50% στις νοσηλείες των ασθενών.

Ο ΠΟΥ είχε να λάβει επιδημιολογικά δεδομένα από την Κίνα από τις αρχές Δεκεμβρίου, όταν ήρθησαν τα περιοριστικά μέτρα που είχαν θεσπιστεί στη χώρα. Το γεγονός αυτό είχε οδηγήσει πολλούς ειδικούς να αναρωτιούνται αν τυχόν κρύβει ζωτικές πληροφορίες για την έκταση της πανδημίας.

Τα δεδομένα που έλαβε ο ΠΟΥ από τις κινεζικές Αρχές δείχνουν ότι την εβδομάδα που τελείωσε την 1η Ιανουαρίου 2023 εισήχθησαν στα νοσοκομεία της ηπειρωτικής Κίνας 22.416 ασθενείς. Την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, είχαν εισαχθεί 15.161, σύμφωνα με την έκθεση που εστάλη στον ΠΟΥ.

Την τελευταία εβδομάδα του 2022 επιβεβαιώθηκαν στην Κίνα 218.019 νέα κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Καταγράφηκαν επίσης 648 νέοι θάνατοι, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Ωστόσο στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται οι απώλειες ασθενών:

  • Στην ηπειρωτική χώρα
  • Στο Χονγκ Κονγκ
  • Στην Ταϊβάν
  • Στο Μακάου

Κατά την ίδια χρονική περίοδο, το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών είχε αναφέρει μόλις εννέα (9) θανάτους.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ  άσκησαν χθες έντονη κριτική στις κινεζικές Αρχές για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται την πανδημία. Όπως τόνισαν, τα στοιχεία που ανακοίνωναν δεν παρείχαν ακριβή εικόνα της κατάστασης, διότι υποτιμούσαν δραματικά τον αριθμό των νοσηλειών και των θανάτων. Τα νέα δεδομένα επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση.

Εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ αναμένεται να συναντηθούν σήμερα με κινέζους επιστήμονες, στο πλαίσιο των δράσεων που προκαλεί η εντεινόμενη, παγκόσμια ανησυχία για την ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊού στην μεγαλύτερη χώρα του κόσμου.

Φωτογραφία: iStock