ΠΟΥ: Ελέγξτε την κατάχρηση αντιβιοτικών, ειδάλλως θα είναι άχρηστα σε λίγα χρόνια

  • Ρούλα Τσουλέα
βακτήρια
Τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια μπορεί να προκαλούν ετησίως 10 εκατ. θανάτους μέχρι το 2050, προειδοποιεί ο ΠΟΥ.

Η κατάχρηση των αντιβιοτικών μειώνει την αποτελεσματικότητά τους, αυξάνει τα ανθεκτικά βακτήρια και, αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, θα είναι υπεύθυνη για την απώλεια 10 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως έως το 2050, προειδοποίησε σήμερα το ευρωπαϊκό γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η αντιμικροβιακή αντοχή αποτελεί μία από 10 μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία. Υπολογίζεται ότι ετησίως πεθαίνουν 5 εκατομμύρια άνθρωποι εξαιτίας της σε όλο τον κόσμο. Περισσότεροι από 500.000 από αυτούς τους θανάτους καταγράφονται στην Περιφέρεια Ευρώπης του ΠΟΥ.

«Η ανησυχητική πραγματικότητα είναι ότι, δίχως άμεσα μέτρα, τα ανθεκτικά βακτήρια μπορεί να σκοτώνουν ετησίως 10 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2050», τονίζει. «Επιπλέον, το βάρος θα σηκώσουν δυσανάλογα η χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες».

Η ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ αποτελείται από 53 χώρες, ορισμένες εκ των οποίων βρίσκονται στην Κεντρική Ασία. Με τον όρο «αντιμικροβιακή αντοχή» περιγράφεται η αντοχή των μικροβίων (βακτηρίων) στα αντιβιοτικά (ή αντιμικροβιακά) φάρμακα.

Διαβάστε ακόμα ECDC για ανθεκτικά μικρόβια: Σε λίγα χρόνια θα είναι επικίνδυνο να πάμε στο νοσοκομείο

Κολλημένοι με τα αντιβιοτικά οι Έλληνες: Έχουμε (πάλι) την υψηλότερη κατανάλωση στην Ευρώπη

Το ευρωπαϊκό γραφείο του ΠΟΥ διεξήγαγε μελέτη, σε 14 χώρες στα δυτικά Βαλκάνια, τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία (συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας). Τα ευρήματά της δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Frontiers.

Νέα ευρήματα

Στην έρευνα συμμετείχαν 8.221 εθελοντές. Οι μισοί εξ αυτών ανέφεραν πως είχαν πάρει αντιβιοτικά τους τελευταίους 12 μήνες. Ο ένας στους τρεις από αυτούς είχαν πάρει αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή. Σε μερικές χώρες, δε, η λήψη είχε γίνει χωρίς ιατρική συνταγή στο 40% των περιπτώσεων.

Δυστυχώς, σημαντικός αριθμός ερωτηθέντων τα είχαν πάρει λανθασμένα για την καταπολέμηση ιών. Ειδικότερα για:

  • Το κοινό κρυολόγημα (24% των περιπτώσεων)
  • Τη γρίπη (16%)
  • Τον πονόλαιμο (21%)
  • Τον βήχα (18%)

Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ ανησυχητικά. Όταν μία λοίμωξη ή σύμπτωμα οφείλεται σε ιό, θα υποχωρήσει μόνο όταν αυτός κάνει τον κύκλο του, πάρει-δεν πάρει κανείς αντιβιοτικό. Όποτε, όμως, πάρει λανθασμένα αντιβιοτικό, σκοτώνει τα ωφέλιμα βακτήρια στον οργανισμό του και δίνει την ευκαιρία στα επιβλαβή που επίσης εκ φύσεως διαθέτει, να αναπτύξουν ανθεκτικότητα.

Η ανάπτυξη αντοχής στα αντιβιοτικά από τα βακτήρια είναι μία φυσική αντίδραση των παθογόνων, τονίζει ο ΠΟΥ. Ωστόσο η ανάπτυξη και εξάπλωση των πολυανθεκτικών βακτηρίων επιταχύνεται από την λανθασμένη χρήση των αντιβιοτικών. Δυστυχώς, η αντιμικροβιακή αντοχή καθιστά ολοένα δυσκολότερη την αποτελεσματική αντιμετώπιση και των πιο κοινών βακτηριακών λοιμώξεων.

«Όλες οι χώρες της περιφέρειάς μας έχουν νομοθεσία που προστατεύει από την κατάχρηση των αντιβιοτικών… Πρέπει όμως και να επιβάλλουν την τήρηση των νόμων, η οποία θα μπορούσε να επιλύσει σε μεγάλο βαθμό την λανθασμένη χρήση αντιβιοτικών», δήλωσε ο Dr. Robb Butler, διευθυντής του Τομέος Λοιμωδών Νόσων του ευρωπαϊκού γραφείου του ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ επισημαίνει πως υπάρχουν σοβαρά κενά στις γνώσεις του κοινού για τα αντιβιοτικά. Αυτό έχει ως συνέπεια πολλοί να παίρνουν αντιβιοτικά για λάθος λόγους, δίχως να το γνωρίζουν. Επομένως απαιτείται επειγόντως περισσότερη ενημέρωση του κόσμου, κατέληξε.

Φωτογραφία: iStock