Κολλημένοι με τα αντιβιοτικά οι Έλληνες: Έχουμε (πάλι) την υψηλότερη κατανάλωση στην Ευρώπη

  • Ρούλα Τσουλέα
αντιβιοτικά
Καταναλώνουμε διπλάσια αντιβιοτικά απ' ό,τι όλες οι άλλες χώρες της ΕΕ. Τα νέα στοιχεία του ECDC.

Ανεπίδεκτοι μαθήσεως αποδεικνύονται οι Έλληνες στο θέμα των αντιβιοτικών. Την ώρα που ολόκληρη η Ευρώπη (και ο πλανήτης) τρέμει τα πολυανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια και λαμβάνει μέτρα για να τα αντιμετωπίσει, οι Έλληνες εξακολουθούν να παίρνουν αντιβιοτικά σαν καραμέλες και για οποιαδήποτε λοίμωξη.

Τα αντιβιοτικά είναι φάρμακα που καταπολεμούν μόνο βακτήρια. Δυστυχώς, στο δικό μας το μυαλό μπορούν να καταπολεμήσουν και ιούς. Έτσι, με κάθε λοίμωξη του αναπνευστικού τρέχουμε να πάρουμε ένα αντιβιοτικό. Και αυτό παρότι συνήθως είναι ιώσεις, άρα τα αντιβιοτικά είναι παντελώς άχρηστα γι’ αυτές.

Την κατάσταση αυτή αντικατοπτρίζουν τα νέα, αποκαρδιωτικά δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC).

Τα δεδομένα για την κατανάλωση αντιβιοτικών στην κοινότητα (δηλαδή εκτός νοσοκομείων) δίνουν για μία ακόμα χρονιά θλιβερή πρωτιά στη χώρα μας.

Η μέση κατανάλωση το 2022 έφτασε στην Ελλάδα στις 31,2 δόσεις ανά 1.000 κατοίκους την ημέρα. Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν διπλάσιος από τον αντίστοιχο μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι επίσης σχεδόν τετραπλάσιος από εκείνον στην χώρα με τη μικρότερη κατανάλωση στην κοινότητα.

Ειδικότερα, στα κράτη-μέλη συνολικώς ήταν 17 δόσεις ανά 1.000 κατοίκους την ημέρα. Στη δε χώρα με την πιο συνετή χρήση απ’ όλες (την Ολλανδία), ήταν μόλις 8,3 δόσεις ανά 1.000 κατοίκους την ημέρα.

Εντός των νοσοκομείων η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη, καθώς οι γιατροί μας είναι πολύ πιο ενημερωμένοι. Έτσι, η χώρα μας καταλαμβάνει την 9η ευρωπαϊκή θέση σε κατανάλωση αντιβιοτικών.

Και οι Κύπριοι 

Είναι όμως τόση η διαφορά στα αντιβιοτικά που παίρνουμε εκτός νοσοκομείων, ώστε στην συνολική κατανάλωση βρισκόμαστε στην δεύτερη πανευρωπαϊκή θέση. Φτάνουμε τις 32,9 δόσεις ανά 1.000 κατοίκους την ημέρα.

Η συνολική κατανάλωση υπολογίζει τις δόσεις στα νοσοκομεία και την κοινότητα μαζί. Ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 19,4 δόσεις ανά 1.000 κατοίκους την ημέρα. Περισσότερα αντιβιοτικά από εμάς παίρνουν μόνο οι Κύπριοι (33,5 δόσεις ανά 1.000 κατοίκους). Στον αντίποδα, την μικρότερη κατανάλωση κάνουν οι Ολλανδοί. Καταναλώνουν μόλις 9,1 δόσεις ανά 1.000 κατοίκους την ημέρα.

Η υπερβολική κατανάλωση αντιβιοτικών δεν είναι κάποια αθώα κατάσταση. Είναι πάρα πολύ σοβαρή, διότι όσο πιο πολλά αντιβιοτικά παίρνουμε, τόσο πιο ανθεκτικά γίνονται τα βακτήρια. Και τα ανθεκτικά βακτήρια κοστίζουν ζωές, διότι φτάνουν σε κάποια στιγμή στο σημείο να μην μπορεί τίποτα να τα καταπολεμήσει.

Υπολογίζεται ότι στην ΕΕ πεθαίνουν ετησίως περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι εξαιτίας των ανθεκτικών βακτηρίων (μικροβίων).

Φωτογραφία: iStock