ΠΟΥ: Ανησυχία για τα νοσοκομεία στη Γάζα – Λειτουργούν μόνο τα μισά και σε ελάχιστο βαθμό

  • Iatropedia newsroom
ΠΟΥ
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ εκφράζει την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Γάζας, εξαιτίας των σφοδρών ισραηλινών επιθέσεων.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus επανέλαβε, χθες Δευτέρα, τις εκκλήσεις για εκεχειρία στη Γάζα και εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τις ισραηλινές επιθέσεις στη Ράφα, όπου έχουν καταφύγει οι περισσότεροι από τους κατοίκους του θύλακα.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, ο Ασράφ Αλ-Κίντρα, από τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις, την Κυριακή, στη Ράφα σκοτώθηκαν 67 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν δεκάδες.

Όπως είπε ο Dr. Ghebreyesus, μόλις 15 από τα 36 νοσοκομεία στη Γάζα «εξακολουθούν να λειτουργούν μερικώς ή στον ελάχιστο βαθμό» και οι εργαζόμενοι στις ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν υπό αντίξοες συνθήκες.

Μιλώντας στην Παγκόσμια Κυβερνητική Διάσκεψη στο Ντουμπάι, ο ίδιος είπε ότι ο ΠΟΥ, η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ, συνεχίζει να ζητεί εκεχειρία, ασφαλή πρόσβαση για το προσωπικό ανθρωπιστικών οργανώσεων και για τις προμήθειες και από την Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους.

Ο πόλεμος στη Γάζα ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου όταν μαχητές της Χαμάς εξαπέλυσαν επίθεση σε ισραηλινές πόλεις σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και πιάνοντας ομήρους περί τους 250, σύμφωνα με ισραηλινό απολογισμό.

Από τους τέσσερις μήνες πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ στη Γάζα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 28.000 άνθρωποι, λένε οι αρχές υγείας στον θύλακα που διοικείται από την Χαμάς.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ανακοινώσει ότι περισσότεροι από 85% των κατοίκων της Γάζας έχουν εκτοπιστεί και ότι η Γάζα είναι αντιμέτωπη με λιμό με ένα στα πέντε παιδιά κάτω των πέντε ετών να πάσχει από οξύ υποσιτισμό.

«Ανησυχώ ιδιαιτέρως για τις πρόσφατες επιθέσεις στη Ράφα όπου η πλειονότητα του πληθυσμού της Γάζας έχει καταφύγει. Μέχρι στιγμής έχουμε παραδώσει 447 μετρικούς τόνους ιατρικών προμηθειών στη Γάζα αλλά αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό ως προς τις ανάγκες τους που συνεχίζουν να αυξάνονται καθημερινώς», είπε ο Dr. Ghebreyesus.

Φωτογραφία iStock