Πόσο κοστίζει μια εξέταση σε γιατρό στο ΕΣΥ εν μέσω μνημονίου;

  • Iatropedia
Άρδην έχει αλλάξει το ιατρικό τοπίο στο ΕΣΥ στην εποχή του μνημονίου καθώς οι ασθενείς καλούνται να πληρώνουν όλο και περισσότερα από την τσέπη τους. Το κατά τα άλλα δημόσιο και δωρεάν ΕΣΥ έχει γίνει μάλλον μια προέκταση του ιδιωτικού τομέα και μάλιστα στην πιο ανοργάνωτη και πιο ακριβή μορφή του. Πόσο κοστίζει να δεις γιατρό στο δημόσιο σύστημα και πόσο στον ιδιωτικό τομέα;

ΤηςΔήμητρας Ευθυμιάδου

Τελικά το ΕΣΥ παραμένει μόνο δημόσιο και καθόλου δωρεάν εξαιτίας των μέτρων που έχουν ληφθεί αλλά και της αναχρονιστικής αντίληψης που επικρατεί.

Ενδεικτικό είναι ότι το αλαλούμ που επικρατεί με τον ΕΟΠΥΥ και τις τιμές που έχουν καθορισθεί κάνουν τον ιδιωτικό τομέα πιο…ελκυστικό οικονομικά από ότι τελικά το δημόσιο και υποτιθέμενα δωρεάν σύστημα.

Για του λόγου του αληθές: Για να επισκεφθεί κανείς γιατρό το απόγευμα σε ένα δημόσιο νοσοκομείο θα πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του κατά μέσο όρο 60 ευρώ. Αν επιδιώξει να δει πιο υψηλόβαθμο γιατρό π.χ. Καθηγητή θα πρέπει να καταβάλει 90 ευρώ για την επίσκεψη. Αυτές είναι οι τιμές που έχουν καθορισθεί εδώ και χρόνια για τα απογευματινά ιατρεία και φυσικά δεν προσαρμόστηκαν ποτέ στα νέα οικονομικά δεδομένα της κρίσης.

Από την άλλη αν κανείς επισκεφθεί γιατρό σε ιδιωτικό κέντρο, η επίσκεψη κοστίζει μόνο 20 ευρώ όσα δηλαδή έχουν επιβληθεί και μέσω ΕΟΠΥΥ.

Η Ελλάδα της κρίσης και των δύο ταχυτήτων….

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι τα απογευματινά ιατρεία παρουσιάζουν καθοδική πορεία. Ενδεικτικό είναι ότι ο μέσος όρος μείωσης των επισκέψεων στα απογευματινά ιατρεία άγγιξε το 2012 σε σύγκριση με το 2011 το 7%, με την Αθήνα να έχει μείωση 11% και στην 6η και 7η Υγειονομική Περιφέρεια να παρουσιάζουν πτώση 12%. Η πτώση τα προηγούμενα χρόνια ήταν ακόμη μεγαλύτερη καθώς το 2011 σε σχέση με το 2010 η κίνηση στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων της Αθήνας περιορίστηκε κατά 25%, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Μακεδονίας) ακόμη και κατά 39%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μετά το Πάσχα οι νέοι διοικητές στα νοσοκομεία

Τι κάνουν Έλληνες γιατροί στο Ντουμπάι;

Θα αλλάξει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου; Θα αντικατασταθεί ο Θ.Αμπατζόγλου;

Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις ενός ασθενούς

Το “χάπι της επόμενης μέρας” ελεύθερο για τις 15χρονες