Πόσο χειρότερα μπορεί να γίνουν τα πράγματα στα Κέντρα Υγείας των νησιών; Απάντηση αναμένεται από την 2η ΥΠΕ!

  • Iatropedia
Η 2η Υγειονομική Περιφέρεια υποχρεώνει τους διευθυντές των Κέντρων Υγείας των νησιών να προβούν στην άμεση περικοπή των προγραμμάτων εφημεριών, ώστε σε κάθε Κέντρο Υγείας να πραγματοποιείται καθημερινά μια μόνο ενεργή εφημερία και μια ετοιμότητας... Για τα Περιφερειακά Ιατρεία που λειτουργούν ως κέντρα εφημέρευσης, η απόφαση προβλέπει εφημέρευση μόνο Σάββατο και Κυριακή και αυτό εφόσον υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό... Δηλαδή διαλύει εντελώς το σύστημα εν μέσω τουριστικής περιόδου!

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Ανασφαλή θεωρεί την λειτουργία του Κέντρου Υγείας και των Περιφερειακών ιατρείων, λόγω απόφασης περικοπής των εφημεριών. Το θέμα έχει ξεσηκώσει τους γιατρούς σε όλα τα νησιά ενώ αποτελεί και θέμα συζήτησης στο υπουργείο Υγείας η ηγεσία του οποίου αναζητά τρόπους να «μαζέψει» το θέμα…

Χθες ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει αναλυτικά τα προβλήματα που προκύπτουν στο νησί από το μέτρο αυτό:

«Στα Ψαρά και τις Οινούσσες οι ιατροί που βρίσκονται εκεί παρέχουν υγειονομική κάλυψη στον πληθυσμό όλες τις ημέρες – ώρες της παρουσίας τους. Παρόλα αυτά η 2η ΔΥΠΕ θα τους αποζημιώνει μόνο τα Σαββατοκύριακα μηνιαίως. Στο Κέντρο Υγείας Πυργίου ο γιατρός που θα βρίσκεται σε ενεργό εφημερία, θα πρέπει να εργάζεται επί 16 έως 24 ώρες, εκτελώντας και νοσηλευτικό έργο (λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού) και να συνοδεύει τα περιστατικά που χρήζουν διακομιδής στο νοσοκομείο.

Ο γιατρός που βρίσκεται σε εφημερία ετοιμότητας, θα είναι αναγκασμένος να προσέρχεται και να παραμένει καθημερινά επί πολλές ώρες στο Κέντρο Υγείας εκτελώντας στην ουσία ενεργό εφημερία, χωρίς να λαμβάνει την ανάλογη αποζημίωση. Ή εκτάκτως να διανύει πολλά χιλιόμετρα μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας, για να καλύψει το κενό του συναδέλφου του.

Τέλος, για το πολυδύναμο ιατρείο Βολισσού που αποτελούσε έως τώρα κέντρο εφημέρευσης δεν υπάρχει αναφορά στην απαράδεκτη απόφαση της 2ης ΔΥΠΕ, γιατί όπως διευκρινίστηκε προφορικά θεωρήθηκε ότι υπάγεται στο κέντρο εφημέρευσης Καρδαμύλων. Επισημαίνουμε πως οι δυσμενείς συνθήκες εργασίας που ολοένα χειροτερεύουν, αποτελούν ισχυρό αντικίνητρο, για την κάλυψη των κενών θέσεων γιατρών στο νομό μας. Η περικοπή των προγραμμάτων εφημεριών γίνεται στην αιχμή της τουριστικής περιόδου και σε περίοδο αυξημένης προσέλευσης μεταναστών.

Ζητάμε :

· Να ανακληθεί άμεσα η απαράδεκτη απόφαση της 2ης ΥΠΕ για περικοπή εφημεριών στα ΚΥ και περιφερειακά ιατρεία.

· Να αποζημιωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα πέντε μηνών των εφημεριών του 2015, σε όλους τους ιατρούς των Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων χωρίς καμιά περικοπή.

· Να αποζημιώνονται, για την καθημερινή εφημεριακή τους απασχόληση, οι γιατροί που αναγκαστικά αποσπούνται στις Οινούσσες και τα Ψαρά, για όσο διάστημα παραμένουν κενά από αγροτικούς, τα συγκεκριμένα ιατρεία.

Ως Ιατρικός Σύλλογος Χίου, θεωρούμε την απόφαση της 2ης Υ.ΠΕ, επιπόλαιη, καθώς καθιστά ανασφαλή τον τρόπο λειτουργίας των Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων. Η παραπάνω ενέργεια θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού μας.

Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Χίου»