Πόσο ασφαλή είναι τα τεστ εντοπισμού μολυσματικών νόσων στα αεροδρόμια;

  • Iatropedia
Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι τα ειδικά τεστ που πραγματοποιούνται στα αεροδρόμια απέτυχαν να εντοπίσουν τους μισούς και πλέον ταξιδιώτες που είχαν ενδεχομένως εκτεθεί σε κάποια μολυσματική νόσο!

Ασθένειες όπως ο Έμπολα συνεχίζουν να θερίζουν κι όμως, σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών ερευνητών, οι διαδικασίες ελέγχου στα αεροδρόμια για τον εντοπισμό ατόμων που κινδυνεύουν να μεταδώσουν κάποια μολυσματική νόσο απέτυχαν να βρουν τους μισούς έως τα 3/4 των εν δυνάμει μολυσμένων ταξιδιωτών, με αποτέλεσμα αυτοί να πετάξουν… κανονικά προς τους προορισμούς τους. Η σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου UCLA που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Elife έρχεται μετά από μια επιδημία ιλαράς που πλήττει την βόρειο Αμερική και χωρίς να έχει λήξει ο συναγερμός για τον θανατηφόρο ιό του αιμορραγικού πυρετού.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ένας βασικός λόγος για τον οποίο ο εντοπισμός φορέων μολυσματικών ασθενειών είναι τόσο αργός είναι η απροθυμία πολλών ταξιδιωτών να δηλώσουν στις αρμόδιες αρχές αν έχουν εκτεθεί σε κάποια επικίνδυνη ασθένεια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αρχές βασίζονται σε απλά ερωτηματολόγια για να εντοπίσουν τυχόν μολυσμένους επιβάτες! Μόνο την περίοδο που ο φόβος του Έμπολα είχε σημάνει «κόκκινο συναγερμό» είχαν διανεμηθεί στα αεροδρόμια θερμόμετρα υπερύθρων σε μια προσπάθεια να εντοπισθούν ταξιδιώτες με πυρετό που έφθαναν από συγκεκριμένες αφρικανικές χώρες όπου ο ιός έκανε θραύση.

Στην μελέτη του UCLA αναλύονται οι αναφορές αερολιμενικών αρχών σχετικά με τους ελέγχους (screening) για έξι ιούς, συμπεριλαμβανομένων του SARS, του Έμπολα και του Η1Ν1, γνωστού και ως ιού της γρίπης των χοίρων. Τονίζεται δε η ανάγκη παρακολούθησης των επιβατών που έχουν εκτεθεί σε ενδεχόμενη μόλυνση αλλά δεν έχουν ακόμη εκδηλώσει τα συμπτώματα της νόσου.