Πόσα χάνει ο ΕΟΠΥΥ από την έλλειψη οργάνωσης; Τι έδειξε έρευνα

  • Iatropedia
Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ φαίνεται ότι χάνει ο ΕΟΠΥΥ αλλά και τα άλλα Ταμεία κάθε χρόνο εξαιτίας της έλλειψης οργάνωσης, γεγονός που μεγαλώνει ακόμη περισσότερο τη μαύρη τρύπα στα οικονομικά τους. Δείτε πόσα θα γλίτωναν εάν άλλαζαν τον τρόπο λειτουργίας των χειρουργείων και της νοσηλείας

Είναι ενδεικτικό ότι θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν ακόμη και 225 εκατ. ευρώ το χρόνο εάν είχε εκδοθεί το κατ' εξουσιοδότηση σχετικού νόμου του 2011 προεδρικό διάταγμα για τη δημιουργία και τη λειτουργία των χειρουργείων ημέρας στο ΕΣΥ, ως αυτόνομων δομών νοσοκομειακής περίθαλψης.

Όπως προκύπτει από έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημοσίας Υγείας (ΕΣΔΥ) και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Απρίλιο, η αύξηση των ημερών νοσηλείας και η εκτόξευση των δαπανών των νοσοκομείων του ΕΣΥ σχετίζεται και με τη συγκεκριμένη…παράλειψη σχετικά με τα χειρουργεία ημέρας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, τα οποία παρουσίασε διεξοδικά ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας της ΕΣΔΥ Γιάννης Κυριόπουλος, τα χειρουργεία ημέρας μειώνουν μεταξύ άλλων στο ελάχιστο την εμφάνιση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, λόγω της μη παραμονής των ασθενών στο χώρο του νοσοκομείου για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ μειώνουν επίσης την ανάγκη των νοσοκομείων για κλίνες, οι οποίες αποτελούν σημαντικό παράγοντα στην εκτίμηση του κόστους μίας χειρουργικής επέμβασης.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η μεγαλύτερη εξοικονόμηση προκύπτει από την μεταφορά οφθαλμολογικών επεμβάσεων σε χειρουργείο ημέρας, η οποία υπολογίσθηκε περί το 21,2% της συνολικής εξοικονόμησης, ενώ ακολουθούν οι επεμβάσεις του πεπτικού συστήματος (11,8%), των νεοπλασμάτων (9,8%), του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος (9,6%), η διαχείριση περιστατικών εγκυμοσύνης και λοχείας (9,3%), οι επεμβάσεις του ηπατοχολικού και του παγκρέατος (8,2%) και του ωτορινολαρρυγγικού συστήματος (6,7%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αποκάλυψη: καταγράφουν άρον άρον εργαζόμενους του ΕΣΥ λίγο πριν έρθει η τρόικα! Τι δείχνει έγγραφο

Γιατί αύριο θα κουβαλούν τους ασθενείς στα χέρια οι συγγενείς τους;

Άνω κάτω οι φαρμακοποιοί! Τι θα συζητήσουν στη Γενική Συνέλευση

Έρπης Ζωστήρ: όσα πρέπει να γνωρίζετε

11 σημάδια που προειδοποιούν ότι έρχεται η εμμηνόπαυση