Πως το καθισιό βλάπτει την υγεία;

  • Iatropedia
Συχνά παροτρύνουμε τον εαυτό μας να καθίσουμε για να ξεκουραστούμε, αλλά το πολύωρο καθισιό στον καναπέ και στην καρέκλα αποτελούν το νούμερο ένα εχθρό της υγείας μας. Τελευταίες επιστημονικές έρευνες ενοχοποιούν την καθιστική ζωή η οποία εκτός του ότι καταπονεί το μυοσκελετικό σύστημα ενοχοποιείται και για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη και καρκίνου.

Μελέτη που παρουσιάστηκε σε συνέδριο του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Έρευνα στον Καρκίνο στην Ουάσιγκτον έδειξε ότι το καθημερινό καθισιό συνδέεται με την εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του μαστού και του παχέος εντέρου.

Αντίθετα η τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο των δύο αυτών καρκίνων, καθώς και του ενδομητρίου, κατά 25-30%.

διαβήτης

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Diabetologia» έδειξε ότι όσο περισσότερο χρόνο περνάμε καθιστοί, τόσο υψηλότερη συγκέντρωση γλυκόζης και λιπιδίων έχουμε στο αίμα μας. Παρόλα αυτά ο διαβήτης όμως δεν απειλεί μόνο τους μεγάλους αλλά και τα παιδιά τα οποία καθηλώνονται μπροστά στην τηλεόραση ή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή για πολλές ώρες.

καρδιά

Επιστημονική μελέτη που έγινε από το πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ έδειξε ότι ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα για κάποιον που κάνει καθιστική ζωή αυξάνεται κατά 147%.

Η γενιά του… καναπέ αντιμετωπίζει συχνότερα καρδιακά προβλήματα σε συνδυασμό με τα τυχόν παραπανίσια κιλά.

Έτσι ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακές νόσους τριπλασιάζεται για άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος πάνω από 29, ενώ πενταπλασιάζεται για τους παχύσαρκους με Δείκτη Μάζας Σώματος πάνω από 32.

Ταυτόχρονα οι πολλές ώρες επίσης στην καρέκλα εγκυμονούν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, που αυξάνεται κατά 15% σε αυτούς που κάθονται 8-11 ώρες ημερησίως σε σύγκριση με όσους κάθονται λιγότερο από 4 ώρες την ημέρα.

ψάχνοντας λύσεις

Για να περιορισθούν οι κίνδυνοι από την καθιστική ζωή οι ειδικοί προτείνουν:

Σηκωνόμαστε κάθε μισή με μία ώρα για να βαδίσουμε έσω και λίγα μέτρα μέσα στο γραφείο.

Κινούμε σε τακτά διαστήματα τον λαιμό, τα χέρια και τους ώμους μας.

Πριν από την δουλειά και μετά περπατάμε τουλάχιστον για 30 λεπτά

Κάνουμε ποδήλατο για 15-20.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει χρόνος προτιμήστε να κάνετε, π. χ. στατικό ποδήλατο, ελλειπτικό, ή διάδρομο,απλώς παρακολουθώντας την αγαπημένη σας εκπομπή.