Πώς μπορείτε να αυξήσετε την φαιά ουσία στον εγκέφαλο και μαζί της τον δείκτη IQ σας

  • Iatropedia
Η φαιά ουσία του ιππόκαμπου του εγκεφάλου είναι περισσότερο γνωστή για τη σύνδεσή της με τις δεξιότητες και τις ικανότητες μάθησης και μνήμης, αλλά είναι επίσης γνωστή για τη σύνδεσή της με την αυτογνωσία και τη συμπόνια.

Υπάρχουν μερικές βασικές δραστηριότητες που αν επαναλαμβάνονται τακτικά, τότε σε λίγες μόνο εβδομάδες μπορεί να αυξήσετε τον δείκτη νοημοσύνης σας (IQ) και να αισθανθείτε καλύτερα ψυχολογικά και σωματικά. Πώς επιτυγχάνεται αυτό; Με την ενίσχυση της φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο.

Η ανακάλυψη της νευροπλαστικότητας (της ικανότητας του εγκεφάλου να μπορεί να αλλάξει και να αναδιοργανωθεί) έχει φέρει επανάσταση στην θεραπεία των ασθενών με εγκεφαλικό, χρόνιο πόνο και νευρολογικές διαταραχές, με ασκήσεις που μειώνουν τη γνωστική εξασθένηση, η οποία οφείλεται σε ζητήματα που σχετίζονται με την ηλικία.

Είτε θέλετε να αυξήσετε τη λειτουργία του εγκεφάλου σας ή να συντηρήσετε τις γνωστικές σας ικανότητες στο πέρασμα των ετών, δείτε μερικές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε σε εβδομαδιαία τουλάχιστον βάση για να αυξήσετε την φαιά ουσία στον εγκέφαλό σας:

Διαλογισμός

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο διαλογισμός αυξάνει τη δραστηριότητα των νευρώνων και αυξάνουν τον όγκο της φαιάς ουσίας. Ο διαλογισμός αυξάνει επίσης τα ευεργετικά για τον εγκέφαλο κύματα άλφα, θήτα και δέλτα, κάτι που έχει αλυσιδωτές ευεργετικές επιδράσεις, όπως αυξημένη δημιουργικότητα, παραγωγή ιδεών, ενισχυμένες γνωστικές ικανότητες και μεγαλύτερη συνολική πνευματική ικανότητα.

Παίξτε παιχνίδια/παζλ για την εξάσκηση του εγκεφάλου

Παζλ και παιχνίδια μνήμης, όπως το Sudoku ή άλλα παρόμοια παιχνίδια ενεργοποιούν το μυαλό αναγκάζοντας σας να είστε σε μια εστιασμένη συνειδητή κατάσταση. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για την αύξηση της φαιάς ουσίας μέσω παιχνιδιών.

Παίξτε βιντεοπαιχνίδια

Μια πρόσφατη μελέτη από το πανεπιστήμιο του Rochester στις ΗΠΑ, επιβεβαίωσε τη σχέση μεταξύ των βιντεοπαιχνιδιών “1ου προσώπου” και την αύξηση της οπτικής αντίληψης στον πραγματικό κόσμο, ένα δομικό στοιχείο για τον δείκτη IQ. Η ικανότητα να λαμβάνετε οπτικές ενδείξεις με ταχύτητα και ακρίβεια είναι ανεκτίμητη.

Καρδιαγγειακή άσκηση

Η κατάσταση της καρδιαγγειακής της υγείας σχετίζεται με αυξημένη γνωστική λειτουργία και μεγαλύτερη λεκτική νοημοσύνη κατά 50%, σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε στη Σουηδία. Αντίθετα, η απλή άσκηση των μυών αποδείχτηκε ότι δεν συνδέεται σχεδόν καθόλου με τη νοημοσύνη.

Σωστή Διατροφή

Οι τροφές παρέχουν “καύσιμο” στον εγκέφαλο και η μη υγιής διατροφή οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας, το οποίο με τη σειρά του μειώνει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και οδηγεί σε ψυχικές διαταραχές. Οι βιταμίνες Β12, Β6 και το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητα για τη γνωστική ανάπτυξη. Οι DHA/EPA είναι απαραίτητες για τη φυσιολογική υγεία του εγκεφάλου και η έλλειψη τους μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Η βιταμίνη C αυξάνει την ψυχική ευκινησία. Η βιταμίνη Κ αυξάνει τη γνωστική λειτουργία. Τα μούρα περιέχουν ανθοκυανίνες που αυξάνουν τη βραχυπρόθεσμη μνήμη. Ο ψευδάργυρος παίζει ένα σημαντικό ρόλο στη χωρική μάθηση και τη μνήμη.

Μάθετε μια νέα δεξιότητα

Η εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας ενισχύει τις συνδέσεις μέσα στον εγκέφαλο. Το επίπεδο δυσκολίας της νέας δεξιότητας είναι ανάλογο με το πόσο ενεργοποιείται με νέους τρόπους ο εγκέφαλός σας.

Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας

Το να χρησιμοποιείτε συχνά τη φαντασία σας είναι επίσης σημαντικό. Το να δημιουργείτε εικόνες από κάτι θετικό στο μυαλό σας απαιτεί μεγάλη δραστηριότητα του εγκεφάλου. Θα αυξήσετε τη δημιουργικότητά σας και την ικανότητά σας στην επίλυση προβλημάτων.

Εγκαταλείψτε τις κακές συνήθειες

Αναγκάζοντας τον εαυτό σας να αλλάξει μια συνήθεια (πχ κάπνισμα) θα βοηθήσει τον εγκέφαλο να σπάσει τις ισχυρές αρνητικές νευρωνικές συνδέσεις, κάνοντας χώρο για νέες υγιείς συνδέσεις που ωφελούν την ανάπτυξή του.

http://iheartintelligence.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιο είναι το “σημάδι” που προδίδει την επερχόμενη σχιζοφρένεια

Πώς θα καταλάβετε ότι κάποιος «αλλάζει εικόνες» στον ύπνο του!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν