Πώς η φαντασία επηρεάζει το βάρος μας (κι αυτό την ζυγαριά μας)

  • Iatropedia
Όσοι φαντάζονται την μυρωδιά των φαγητών και των γλυκών συνήθως έχουν… παραπάνω κιλά!

Η ικανότητα να φαντάζεται κανείς την μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού, ενός κέικ και άλλων φαγητών και γλυκών, αλλά και του τριαντάφυλλου, του πεύκου και πολλών άλλων φυτών, διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μία νέα μελέτη του Yale School of Medicine έδειξε ωστόσο ότι αυτοί που έχουν πολύ καλή μνήμη όσφρησης έχουν και μεγαλύτερη επιθυμία να φάνε τις τροφές που μπορούν να φέρουν στην μνήμη τους την μυρωδιά τους και, όπως έδειξαν σχετικά πειράματα, είναι υπέρβαροι.

Τα πειράματα άρχισαν με 25 εθελοντές με διαφορετικό βάρος ο καθένας. Τους ζητήθηκε από την επιστημονική ομάδα να απαντήσουν αν μπορούν να φανταστούν οπτικά και οσφρητικά ορισμένα φαγητά και γλυκά. Μετά τους ζητήθηκε να σημειώσουν πόση επιθυμία είχαν να τα φάνε. Το αποτέλεσμα έδειξε ότι ενώ οπτικά όλοι τα θυμόταν πάνω-κάτω το ίδιο, η μνήμη της μυρωδιάς ήταν πολύ διαφορετική στον καθένα. Εκείνοι που θυμόταν καλύτερα την μυρωδιά όχι μόνο ήταν όσοι είχαν μεγαλύτερο βάρος, αλλά οι ίδιοι ήταν εκείνοι με την μεγαλύτερη επιθυμία να τα φάνε…

Δεύτερη σειρά πειραμάτων με 57 εθελοντές επιβεβαίωσε το αποτέλεσμα. Όσο μεγαλύτερη οσφρητική φαντασία διαθέτει κανείς, τόσο πιο πολύ επιθυμεί τις τροφές και τόσο περισσότερο υπέρβαρος είναι. «Αυτά τα αποτελέσματα εντείνουν την ανάγκη για εξατομικευμένη προσέγγιση στην ανεύρεση των αιτίων πρόσληψης βάρους» επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Barkha Patel.