Πώς ένα πρόβλημα μπορεί να γίνει… διπλό

  • Iatropedia
Η πνευμονία στις μεγαλύτερες ηλικίες αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού, επισημαίνει νέα έρευνα.

Οι ηλικιωμένοι που χρειάσθηκε να νοσηλευτούν για πνευμονία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο ενώ έχουν αυξημένες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή ανεπάρκεια, υποστηρίζει καναδέζικη μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of the American Medical Association. Για τα άτομα άνω των 65 ετών ο κίνδυνος δείχνει υψηλότερος κατά το πρώτο έτος μετά την νοσηλεία τους για πνευμονία και δη τις πρώτες 30 ημέρες, όπου η πιθανότητα καρδιακού επεισοδίου είναι τέσσερεις φορές μεγαλύτερη, παραμένοντας μετά σε υψηλά επίπεδα για μια δεκαετία.

Οι νεότεροι ενήλικες αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένο κίνδυνο, αν και όχι στην ίδια έκταση, ωστόσο μετά από δύο χρόνια οι πιθανότητες εξισορροπούνται. Όσοι έχουν νοσηλευτεί λόγω πνευμονίας πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους διασφαλίζοντας ότι η πίεσή τους, τα επίπεδα χοληστερόλης και άλλοι παράγοντες υψηλού κινδύνου είναι υπό έλεγχο, τονίζει ο Δρ. Βισέντε Κοράλες-Μεντίνα του Νοσοκομείου της Όταουα. Η πνευμονία σε άτομα άνω των 65 ετών πρέπει να αποτραπεί με κάθε δυνατό μέτρο και ο προληπτικός εμβολιασμός κρίνεται απαραίτητος, επισημαίνει.

Μέχρι στιγμής είναι αδιευκρίνιστο γιατί η πνευμονία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου όμως δεν είναι η μόνη. Και άλλες λοιμώξεις, όπως η γρίπη η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία, ιδίως στους ηλικιωμένους, ενέχουν κινδύνους για την υγεία της καρδιάς. Σύμφωνα με τον Δρ. Τζέϊκομπ Ουντελλ, καρδιολόγο στο Women's College Hospital του Τορόντο, τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας είναι πραγματικό «ξυπνητήρι» για όσους νομίζουν πως οι επιπτώσεις ασθενειών όπως η γρίπη και η πνευμονία είναι μόνο βραχυπρόθεσμες.