Πως 30 σφήκες εξολοθρεύουν 30.000 μέλισσες- ΒΙΝΤΕΟ

  • Iatropedia
Είναι ίσως ο μεγαλύτερος εφιάλτης της ευρωπαϊκής μέλισσας. Η επιδρομή των γιγαντιαίων ασιατικών σφηκών, μπορεί να εξολοθρεύσει μια αποικία, ένα ολόκληρο μελίσσι. Αρκεί μόνο 30 ασιατικές γιγαντιαίες σφήκες για να εισβάλει στην αποικία, να εξολοθρεύσουν μια προς μια τις μέλισσες και να γευτούν τη χαρά της νίκης μέσα στις κυψέλες.

Στο βίντεο που θα παρακολουθήσετε θα δείτε ακριβώς τη μάχη αυτή. Καμία μέλισσα δεν επιβίωσε. Έπεσαν όλες μια προς μια για να υπερασπιστούν την κυψέλη τους.

Η Ασιατική ή ιαπωνική σφήκα – γίγας, όλο και συχνότερα επιτίθεται στις ευρωπαϊκές μέλισσες και τα μελίσσια. Στην αρχή η σφήκα – ανιχνευτής εντοπίζει το μελίσσι και με τις φερομόνες της καθοδηγεί τα υπόλοιπα μέλη που βρίσκονται κάπου εκεί κοντά για να επιτεθούν. Αυτή ακριβώς την επίθεση θα δείτε.

Όμως επειδή η φύση πρέπει να κρατήσει τις ισορροπίες της, γιατί εάν δεν τις κρατούσε θα εξαφανιζόντουσαν όλες οι μέλισσες από τις Ασιατικές σφήκες, βρήκε έναν πιο έξυπνο τρόπο να το κάνει. Το πως; δείτε το στο δεύτερο βίντεο.

Όταν μια μέλισσα εντοπίσει την ασιατική σφήκα – ανιχνευτή, την προκαλεί να την κυνηγήσει. Η σφήκα την κυνηγάει και η μέλισσα την οδηγεί μέσα στην κυψέλη. Οι μέλισσες πρέπει με οποιοδήποτε κόστος να ακινητοποιήσουν τη σφήκα για να μην δώσει το στίγμα της, στις υπόλοιπες. Την κυκλώνουν μέσα στη κυψέλη και όλες μαζί κουνάνε τα φτερά τους (είναι αδύνατον ακόμη και με μια σφήκα να τα βάλουν όλες μαζί). Το κούνημα των φτερών, τόσων χιλιάδων μελισσών ανεβάζει τη θερμοκρασία μέσα στην κυψέλη. Η Ασιατική σφήκα δεν αντέχει περισσότερο από 40 βαθμούς και ψοφάει. Οι μέλισσες ψοφάνε στους 41…

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΤΑ 2 ΒΙΝΤΕΟ :