Πόνος στον αφαλό: Δείτε τις σοβαρές πιθανές αιτίες!

  • Iatropedia
Όπως κάθε άλλο είδος πόνου στο σώμα, έτσι και ο πόνος στην περιοχή του αφαλού μπορεί να οφείλεται σε αιτίες που κυμαίνονται από ήπιες έως πολύ σοβαρές.

Η κατάσταση του ατόμου μπορεί να γίνει σοβαρή, αν η υποκείμενη αιτία είναι σοβαρή. Ο πόνος στην κοιλιά γύρω από τον αφαλό μπορεί να γίνει πολύ οξύς και να σας εμποδίζει να κάνετε οποιαδήποτε κίνηση.

Για μερικούς ανθρώπους ο πόνος μπορεί να είναι περιστασιακός, αλλά για κάποιους άλλους μπορεί να είναι επαναλαμβανόμενος. Είναι αναγκαίο να περιγράψετε την φύση του πόνου στο γιατρό σας, έτσι ώστε να μπορέσει να κάνει σωστή διάγνωση.

Αιτίες

Υπάρχουν λιγότερο σοβαρά προβλήματα όπως η ιογενής λοίμωξη στο στομάχι ή στο ουροποιητικό σύστημα και η υπερκατανάλωση τροφής που προκαλούν πόνο γύρω από τον αφαλό. Ωστόσο, μπορεί ο πόνος να οφείλεται σε σημαντικές αιτίες, όπως παγκρεατίτιδα ή σκωληκοειδίτιδα ή έλκη στο στομάχι ή το έντερο. Ως εκ τούτου θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στον προσδιορισμό της αιτίας και της φύσης του πόνου.

Κυστίτιδα

Ο πόνος στην κοιλιά μπορεί να προκληθεί από λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς να αναπτύξουν τέτοιου είδους λοίμωξη, η οποία μπορεί να εξαπλωθεί ακόμη και στα νεφρά. Εκτός από τον πόνο γύρω από τον αφαλό, η κυστίτιδα μπορεί να προκαλέσει και άλλα συμπτώματα, όπως θολά ούρα και αίμα στα ούρα.

Λοίμωξη του στομάχου

Οποιοσδήποτε τύπος ιογενούς ή βακτηριακής λοιμώξεως μπορεί να συμβεί στο στομάχι και να προκαλέσει έντονο πόνο στην περιοχή της κοιλιάς. Η φλεγμονή μπορεί να αναπτυχθεί λόγω μόλυνσης, που προκαλεί συμπτώματα, όπως έμετο και διάρροια.

Αλλεργικές αντιδράσεις σε φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση που επηρεάζει το στομάχι σας και εκδηλώνεται με πόνο γύρω από τον αφαλό. Η αλλεργία μπορεί να προκύψει, εάν το σώμα σας “αρνείται” να απορροφήσει τις ουσίες σε κάποιο φάρμακο με αποτέλεσμα τον πόνο στο στομάχι και άλλες πεπτικές παρενέργειες.

Τροφική δηλητηρίαση

Το κρέας που δεν έχει μαγειρευτεί καλά και οι μολυσμένες τροφές γενικότερα μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, η οποία εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως διάρροια, ναυτία και πρήξιμο στην κοιλιά. Επίσης η συσσώρευση αερίων ασκεί πίεση στο στομάχι και συνοδεύεται από έντονο πόνο στην περιοχή γύρω από τον αφαλό.

Κήλη

Κήλη μπορεί να αναπτυχθεί, όταν μέρος του στομάχου, όπως οι ιστοί, η κύστη ή τα έντερα μετακινηθούν έξω από την κανονική τους θέση. Κήλη μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αφαλό, ο οποίος αυξάνεται όταν το άτομο επιχειρεί να σκύψει ή να περπατήσει. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη για να επαναφέρει το προεξέχον όργανο στη θέση του.

Παγκρεατίτιδα

Η λοίμωξη του παγκρέατος μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στον αφαλό, εκτός από άλλα συμπτώματα, όπως πυρετός, ναυτία και έμετος.

Μόλυνση στο έντερο

Κάθε είδος λοίμωξης στο μικρό ή το μεγάλο έντερο μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στην κοιλιά. Διάφορες άλλες ιατρικές παθήσεις, όπως έλκος στομάχου, νόσος του Crohn (φλεγμονή του εντέρου), σκωληκοειδίτιδα και σχηματισμός χολόλιθων μπορεί επίσης να προκαλέσουν οξύ πόνο στον αφαλό.

http://diseasespictures.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δύο μοναδικά γιατροσόφια για τους πόνους στον αυχένα

Πόνος στα νεφρά: Ποιες σοβαρές παθήσεις κρύβει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν