Πονάει δόντι βγάλει …δόντι! ΕΟΠΥΥ χωρίς οδοντιατρική περίθαλψη. Τι σχεδιάζεται

  • Iatropedia
Μπορεί οι αρμόδιοι του μεγαλύτερου Οργανισμού Υγείας της χώρας να δίνουν κοντά στα 20 εκατ. ευρώ για ενοίκια, διαθέτουν ωστόσο 0 ευρώ για την οδοντιατρική κάλυψη των 10 εκατ. ασφαλισμένων. Τι δήλωσε ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Πως είναι δυνατόν ο ΕΟΠΥΥ να διαθέτει πάνω από 500 εκατ. ευρώ για λειτουργικές δαπάνες, 21εκατ για υπερωρίες των υπαλλήλων του, 20 εκατ. για μισθώματα, 15 εκατ. για προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών, 14 εκατ. για αμοιβές λοιπών που εκτελούν άγνωστης ταυτότητας υπηρεσίες με την ιδιότητα του ελευθ. επαγγελματία, 5,8 εκατ. για καθαρισμό γραφείων, 5,2 εκατ. για φωτισμό και κίνηση και μεταξύ άλλων 2,5 εκατ.ευρώ για τηλεφωνικά. τηλεγραφικά και τηλετυπικά τέλη και να μη δίνει ούτε ευρώ για την οδοντιατρική περίθαλψη των ασφαλισμένων του;

Κι όμως στην εποχή των μνημονίων και της ταυτόχρονης κακοδιαχείρισης όλα είναι πιθανά.

Ενδεικτικό είναι ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ για να φτυιάξουν τα δόντια τους χωρίς να χρεωθούν θα πρέπει να απευθύνονται είτε στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) είτε στα νοσοκομεία. Γεγονός που σημαίνει ότι οι 10 εκατ. ασφαλισμένοι έχουν στη διάθεση τους περίπου 900 οδοντιάτρους.

Αναλογία που δε συναντάται ούτε στις πιο υποανάπτυκτες χώρες.

Τα Σωματεία των γιατρών και των οδοντιάτρων έχουν διαμαρτυρηθεί κατά καιρούς ενώ κάλυψη προβλέπεται και στο Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ. Παρ αυτά οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας κάνουν τους…αδιάφορους. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί συμπατριώτες μας ειδικά της Βόρειας Ελλάδος βγαίνουν ακόμη και στις διπλανές χώρες για να πληρώσουν λιγότερα προκειμένου να φτιάξουν τα δόντια τους. Στη χειρότερη περίπτωση μάλιστα οι ασθενείς παραμελούν την οδοντιατρική τους Υγεία καθώς το τελευταίο διάστημα καταγράφεται δραματική μείωση των επισκέψεων στους οδοντιάτρους μια που η συγκεκριμένη περίθαλψη θεωρείται πια πολυτέλεια.

Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δ.Κοντός παραδέχτηκε χθες στη Βουλή έπειτα από ερώτηση βουλευτών ότι ο Οργανισμός παρότι προβλέπει οδοντιατρική κάλυψη μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τέτοια παροχή ενώ σημείωσε πως το θέμα θα εξετασθεί.

«Στο νέο οργανόγραμμα του ΕΟΠΥΥ προβλέπεται αλλά δεν υλοποιείται πακέτο οδοντιατρικών υπηρεσιών. Είναι όμως κάτι που θα το δούμε διότι οι οδοντιατρικές υπηρεσίες είναι πράγματι ακριβές και σε περίοδο κρίσης πολλοί δεν μπορούν να ανταποκριθούν», είπε ο χαρακτηριστικά ο κ.Κοντός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σάρωση στο ΕΣΥ εν μέσω θέρους! Έρχονται οι συγχωνεύσεις, τα λουκέτα και η διαθεσιμότητα

Αλλάζουν οι διοικητές των νοσοκομείων! Πως θα επιλέξει ο Άδωνις

Ποιοι επαγγέλματα στην Υγεία θα έχουν ζήτηση τα επόμενα χρόνια. Τι έδειξε μελέτη

Μαχαίρι σε διαγνωστικά, νοσηλείες, φυσικοθεραπείες! Τα νέα όρια στο πολυνομοσχέδιο