Πολική αρκούδα πέθανε από γρίπη των πτηνών, καθώς η νόσος εξαπλώνεται στον πλανήτη

  • Ρούλα Τσουλέα
γρίπη των πτηνών
Είναι η πρώτη αρκούδα παγκοσμίως που επιβεβαιώνεται ότι πέθανε από τον επικίνδυνο ιό.

Μία πολική αρκούδα στην Αλάσκα έγινε η πρώτη του είδους της που πέθανε από γρίπη των πτηνών, καθώς το στέλεχος Η5Ν1 του ιού που προκαλεί τη νόσο εξαπλώνεται στον πλανήτη.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το ζώο έφαγε νεκρά πουλιά που ήταν μολυσμένα με τον ιό. Το σώμα της αρκούδας εντοπίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο στον βορειότερο δήμο της Αλάσκας, το North Slope Borough. Η αιτία του θανάτου της ταυτοποιήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου.

«Είναι το πρώτο περιστατικό θανάτου αρκούδας από γρίπη των πτηνών που έχει αναφερθεί έως τώρα», δήλωσε στο ειδησεογραφικό δίκτυο Alaska Beacon ο Dr. Bob Gerlach, επικεφαλής της Κρατικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της πολιτείας. Ήδη έχει ενημερωθεί σχετικώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας των Ζώων (WOAH), καθώς και άλλες χώρες με πολικές αρκούδες.

Η συγκεκριμένη αρκούδα δεν είναι το πρώτο ζώο που πεθαίνει από γρίπη των πτηνών. Είχαν προηγηθεί κόκκινες αλεπούδες και μία καφέ αρκούδα. Παγκοσμίως, εξ άλλου, χιλιάδες θηλαστικά έχουν πεθάνει την τελευταία διετία από τη νόσο.

Η γρίπη των πτηνών πρωτοανιχνεύθηκε στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2022. Έκτοτε έχουν αναφερθεί εκατομμύρια κρούσματα σε πουλερικά και πτηνά, καθώς και σε αρκετά ζώα, σε 47 από τις πολιτείες της.

Έχει επίσης αναφερθεί ένα κρούσμα σε άνθρωπο στο Κολοράντο, τον Απρίλιο του 2022. Το ίδιο στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών εξαπλώνεται και σε Ευρώπη και Ασία.

Επιζεί στο ψύχος

Δεν είναι γνωστό εάν έχουν πεθάνει και άλλες πολικές αρκούδες από τη νόσο. Υπό φυσιολογικές συνθήκες τα μεγαλόσωμα θηλαστικά δεν τρέφονται με νεκρά πτηνά, αλλά με φώκιες τις οποίες βρίσκουν στους πάγους. Ωστόσο δεν χρειάζεται να φάνε τα πτηνά για να μολυνθούν από γρίπη των πτηνών. Ο ιός μπορεί να επιζήσει στο περιβάλλον, ιδίως όταν κάνει κρύο, είπε ο Dr. Gerlach.

Σύμφωνα με το WWF (Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση), οι πολικές αρκούδες ανήκουν στα απειλούμενα είδη. Υπολογίζεται ότι στην άγρια φύση ζουν περίπου 22.000 έως 31.000. Τυπικά ανευρίσκονται στον Καναδά, την Αλάσκα, τη Ρωσία και τη Νορβηγία.

Η γρίπη των πτηνών εξαπλώνεται ασταμάτητα την τελευταία διετία στα θηλαστικά. Γι’ αυτό εντείνονται οι φόβοι των επιστημόνων ότι κάποια στιγμή μπορεί να αρχίσει να εξαπλώνεται στους ανθρώπους. Ωστόσο ο κίνδυνος αυτός παραμένει προς το παρόν σχετικά χαμηλός.

Φωτογραφία: iStock